22 novembre 2024
spot_img
22 novembre 2024

Addicció adolescent a les noves tecnologies: prevenció des de l’aula

El programa educatiu Stay Healthy promou els hàbits saludables dels adolescents des de l’ESO

Sabies que, a Espanya, prop del 90% dels adolescents a partir de 14 anys té telèfon mòbil? I que la mitjana d’edat per començar a utilitzar aquests dispositius és de 7 anys? Són dades de la Fundació Quirónsalud que demostren que els joves cada vegada estan més exposats a internet i les noves tecnologies, i als seus possibles riscos.

L’adolescència és un període de formació, creixement i desenvolupament en el qual els i les joves són especialment susceptibles als canvis i influències, i, com a conseqüència, també són més vulnerables a les addiccions.

Els comportaments abusius poden estar relacionats amb el consum de substàncies químiques, però també amb altres activitats menys evidents com l’ús de Noves Tecnologies de la Informació i la Comunicació (NTIC), internet i les xarxes socials. Ho demostren les dades: el perfil més habitual de persones amb addicció a les tecnologies són joves d’entre 14 i 30 anys.

La ‘tecnofília’ és la dependència excessiva de les noves tecnologies, mentre que la ‘nomofobia’ és la por irracional a estar sense mòbil o no poder utilitzar-lo

L’ús abusiu de les NTIC pot interferir en les relacions socials amb la família i els amics, posar en risc la privacitat dels usuaris i dur cap a una vida sedentària i poc saludable. En els casos més greus, pot provocar canvis d’humor, aïllament, baixa autoestima o insomni.

Per tal de prevenir aquest tipus d’addiccions i promoure hàbits més saludables, la Fundació Quirónsalud ha creat Stay Healthy, un programa d’innovació educativa d’accés gratuït per a tots els centres educatius que compleix amb els continguts curriculars de l’ESO.

 

Innovació en els continguts curriculars

La proposta educativa de Stay Healthy es basa en l’aprenentatge actiu i cooperatiu, a través de materials didàctics que permeten tractar a l’aula amb metges i psicopedagogs temes com la nutrició, el son, la salut mental o les addiccions. L’objectiu és afavorir el benestar dels estudiants de secundària a llarg termini.

El programa compleix amb una part dels continguts curriculars d’ESO i incorpora dinàmiques flexibles que s’adapten a cada centre i professorat, incloent-hi eines interactives, vídeos, converses, exercicis, descarregables, concursos, i altres projectes.

Plataforma virtual Stay Healthy
Imatge de la plataforma virtual Stay Healthy.

Els centres educatius poden inscriure’s a la plataforma virtual i, a continuació, donar d’alta alumnes i professors perquè puguin accedir als recursos educatius. Els materials es divideixen en set unitats didàctiques: Nutrició, Son, Exercici Físic, Covid-19, Salut Mental, Addiccions a les Noves Tecnologies i Addiccions a Substàncies.

A més de les sessions virtuals, el projecte també ofereix sessions presencials als centres educatius, fetes per psicopedagogs i professionals mèdics de Quirónsalud amb el suport de vídeos, exercicis, jocs descarregables i concursos, amb l’objectiu d’implicar els alumnes en l’aprenentatge.

 

 

Metges i alumnes creen els temaris

Un dels aspectes més interessants d’aquesta eina educativa és que ha estat co-creada per psicopedagogs i alumnes adolescents, amb la supervisió dels professionals sanitaris de Quirónsalud.

Així, a l’hora de desenvolupar els continguts de Stay Healthy, els psicopedagogs van tenir en compte les opinions, dubtes i inquietuds de més de 1.200 estudiants de secundària de diferents centres d’Espanya, per tal de crear una dinàmica innovadora, que resulta atractiva a l’alumnat i alhora millora la seva qualitat de vida.

Per part seva, els metges i professionals sanitaris de Quirónsalud han pogut implicar-se personalment en el projecte i aportar el seu coneixement per ajudar els més joves, aportant a l’aula el seu rigor científic i vocació.

A més de participar en tallers presencials als instituts, també ofereixen consultes personalitzades a través del blog de Stay Healthy, on els adolescents poden fer arribar els seus dubtes i preguntes sobre salut.

Stay Healthy ja ha arribat a més de 800 centres educatius i ha impactat en gairebé 50.000 adolescents.

 

Informació elaborada en col·laboració amb Quirónsalud

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -