La família, l’amistat, la maternitat i les diferències socials són temes presents en la filmografia del director de ‘Roma’
La pel·lícula favorita dels Oscars d’aquest any, ‘Roma’, està dirigida pel mexicà Alfonso Cuarón. Es tracta d’una de les pel·lícules més personals d’aquest director, ja que hi ha abocat els records d’infantesa i ha retut un homenatge a la seva mainadera, la dona que el va cuidar de petit.
Amb aquesta història ha aconseguit emocionar i commoure mig món. Però no és pas el primer cop que aquest realitzador fa gala d’una sensibilitat especial, tocant temes com la família, la maternitat, la infància o les desigualtats socials.
En realitat, el cine d’Alfonso Cuarón es caracteritza pel seu gran humanisme, com demostren pel·lícules com Hijos de los hombres, Gravity o Roma mateix.
Descubriendo ROMA
Discovering ROMA⁰
Photo by @CarlosSomonte ⁰@ROMACuaron #ROMACuarón pic.twitter.com/txPVFD8K4I— Alfonso Cuaron (@alfonsocuaron) February 6, 2019
A més a més, aquest director mexicà compta també amb pel·lícules que connecten amb el públic jove, com per exemple la seva versió contemporània de Grans esperances o Harry Potter i el pres d’Azkaban.
Un somni d’infantesa fet realitat
Alfonso Cuarón va néixer a Ciutat de Mèxic el 1961, en una família que s’assembla molt a la que apareix a Roma. De fet, el més petit dels germans que apareixen al film té molts punts en comú amb el director, que també va ser un nen imaginatiu i creatiu.
Ja de ben petit somiava en el cine i va començar a filmar les seves primeres històries quan tenia només 12 anys.
Després d’alguns curtmetratges, el seu debut al cine va arribar amb la pel·lícula Sólo con tu pareja (1991) realitzada al seu país.
Aquest film va cridar l’atenció dels productors de Hollywood, que el van cridar perquè dirigís dos projectes basats en clàssics literaris juvenils: ‘La princeseta’ de Frances Hodgson Burnett i ‘Grans esperances’, la novel·la de Charles Dickens.
Després d’aquests films va aconseguir reunir els diners per tirar endavant un projecte molt més personal: ‘Y tu mamá también’ és una de les pel·lícules mexicanes més exitoses de la història i el film que va catapultar Cuarón a la fama internacional.
A més a més, aquesta pel·lícula també va contribuir a fer famosos dos dels grans actors mexicans actuals: Gael García Bernal i Diego Luna.
El reconeixement que Cuarón va aconseguir amb aquesta pel·lícula, una road movie que parla sobre l’amistat i l’amor, va obrir-li les portes a projectes més ambiciosos.
Així va ser com va arribar a dirigir un dels episodis de la saga de Harry Potter: Harry Potter i el pres de Azkaban, una de les millors de la saga del popular mag creat per J. K. Rowling.
Precisament va ser l’autora de Harry Potter qui va suggerir el nom de Cuarón per dirigir la pel·lícula basada en la seva novel·la, després d’haver quedat meravellada amb la seva versió de La princeseta.
Cine que emociona
Després d’això, Cuarón va dirigir una altra de les seves pel·lícules més celebrades: ‘Hijos de los hombres’, un thriller de ciència-ficció.
L’escenari és un món on la natalitat ha descendit a nivells crítics, no neixen nens i la humanitat sembla condemnada a desaparèixer. Però el director mexicà mostra la seva cara més humanista donant a la història un gir optimista.
Una altra pel·lícula que parteix de la ciència-ficció per parlar de la maternitat és ‘Gravity’, una espectacular odissea espacial en què l’actriu Sandra Bullock dóna vida a una astronauta que ha de superar el dol per la mort del seu fill.
Per aquesta pel·lícula, Cuarón va guanyar l’Oscar a Millor Director el 2014.
https://twitter.com/elhyp3/status/1093260155213545482
La maternitat torna a estar present a ‘Roma’, la pel·lícula amb què podria guanyar el seu segon Oscar com a director. De moment, amb aquest film ha aconseguit arrasar ja en grans festivals com Venècia i guanyar als Globus d’Or i els Bafta.
Si es confirmen les prediccions, seria la tercera pel·lícula dirigida per un mexicà a guanyar l’Oscar a Millor Pel·lícula.
I és que els últims anys, els companys de generació de Cuarón s’han imposat a Hollywood: Alejandro González Iñarritu va guanyar el 2014 amb Birdman i Guillermo del Toro va triomfar el 2017 gràcies a La forma del agua.
De fet, Cuarón i Del Toro van començar treballant junts en la sèrie de televisió mexicana La hora marcada. Ara els dos representen el poder de Mèxic a Hollywood.
La revista ‘Time’ ha situat Alfonso Cuarón en la llista dels 5 llatinoamericans més influents. La mateixa publicació ha assenyalat l’originalitat de les seves pel·lícules, per la seva “creació de nous mons i presentació de nous personatges”.
Informa’t de tot a Junior Report | Castellano | Català | English