Alguna vegada t’has parat a pensar en com estan construïts els edificis que t’envolten? Com és la distribució del pati de la teva escola, de casa teva o de l’oficina en la qual treballen els teus pares? Tots aquests espais conformen el nostre hàbitat quotidià ja que són els llocs en els quals vam passar fins al 80% de la nostra vida. Per això, cada vegada és més important reflexionar al voltant de la relació de les persones amb l’arquitectura ja que la nostra salut també depèn de la salut dels edificis.
Aquesta Unitat Didàctica ha estat desenvolupada amb la col·laboració del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC). És d’accés gratuït i està disponible en castellà i català.
Articles
- La nostra casa, l’escola, el lloc de treball o fins i tot el carrer i els edificis públics formen part de la nostra vida quotidiana. Sabies que en aquests llocs passem fins al 90% de tot el nostre temps? Cada vegada és més important reflexionar sobre el paper que l’arquitectura té en la vida de les persones. L’arquitectura sostenible: un pas per millorar la salut a l’espai personal
- Què és la sostenibilitat? I la renovació urbana? En què consisteix la rehabilitació urbana? Repassem els conceptes clau de l’arquitectura per a aprofundir en la sostenibilitat dels edificis que ens envolten. Com influeix l’arquitectura en la nostra salut?
- El model de l’arquitectura sostenible proposa edificacions més eficients energèticament, que estiguin ben aïllades i que gaudeixin d’una bona ventilació i il·luminació. Coneixies tots els exemples d’aquesta llista? La rehabilitació d’edificis: cap a un model d’arquitectura sostenible
- Recomanem diferents pel·lícules i documentals sobre l’equilibri entre arquitectura i sostenibilitat que busquen fer front a l’emergència climàtica. Cinema per endinsar-se en el món de l’arquitectura sostenible
- Posa a prova els teus coneixements sobre com afecta la qualitat dels edificis a la salut de les persones amb aquest test interactiu. En saps gaire d’arquitectura sostenible?
Activitats
- Materials didàctics digitals
- Activitat 1
- Activitat 2
- Activitat 3
- Activitat 4
- Activitat 5
Llegeix les diverses càpsules informatives sobre la importància que té l’arquitectura per a la salut de les persones
- La nostra casa, l'escola, el lloc de treball o fins i tot el carrer i els edificis públics formen part de la nostra vida quotidiana. Sabies que en aquests llocs passem fins al 90% de tot el nostre temps? Cada cop és més important reflexionar sobre el paper que l'arquitectura té a la vida de les persones. L'arquitectura sostenible: un pas per millorar la salut a l'espai personal
- Què és la sostenibilitat? I la renovació urbana? En què consisteix la rehabilitació urbana? Repassem els conceptes clau de l'arquitectura per aprofundir la sostenibilitat dels edificis que ens envolten. Com influeix l'arquitectura a la nostra salut?
- El model de l'arquitectura sostenible proposa edificacions més eficients energèticament, que estiguin ben aïllades i que gaudeixin d'una bona ventilació i il·luminació. Coneixeu tots els exemples d'aquesta llista? La rehabilitació d’edificis: cap a un model d’arquitectura sostenible
- Recomanem diferents pel·lícules i documentals sobre l'equilibri entre l'arquitectura i la sostenibilitat que busquen fer front a l'emergència climàtica. Cinema per endinsar-se al món de l'arquitectura sostenible
- Posa a prova els teus coneixements sobre com afecta la qualitat dels edificis a la salut de les persones amb aquest test interactiu. Quan saps sobre arquitectura sostenible?
L'habitatge dels teus somnis per viure en pandèmia!
Moltes vegades hem sentit o utilitzat l'expressió sentir-se com a casa i potser és un reflex de la importància d'estar a gust a casa. Abans de començar l'activitat, llegiu l'article 1 L'arquitectura sostenible: un pas per millorar la salut a l'espai personal. També pots llegir sobre el taller “Aprendre des de casa”, una iniciativa del COAC que es basava precisament a repensar en lloc on vivim.
Perquè, us podeu imaginar com hagués estat un habitatge ideal per viure durant la pandèmia de covid-19? Us proposem que deixeu volar la vostra imaginació i creeu una maqueta de l'habitatge dels vostres somnis, la casa on us hagués agradat viure durant el confinament. Un exercici similar
Creeu grups de 4 persones.
Feu una llista dels elements que penseu que hauria de tenir l'habitatge i una justificació de per què són importants. És interessant que intenteu fer memòria del temps en què vau estar en confinament domiciliari.
Seleccioneu els punts de la llista que considereu més rellevants o que podrien millorar més la vostra qualitat de vida en una situació de confinament.
Feu un esbós de com us la imagineu en format maqueta i escriviu els materials que utilitzareu per a cada element.
Aconseguiu els materials necessaris i… comenceu a crear!
Repensem el pati del nostre centre
Treball de recerca
- Què és el que més us agrada del vostre pati? I el que menys?
- És important per a vosaltres el pati? Per què?
- Com és el vostre pati? Feu un dibuix senzill que el representi de forma esquemàtica.
- Trieu dos colors i marqueu, amb un l'espai on solen estar noies i amb l'altre, l'espai on solen estar nois.
- De manera aproximada, quin percentatge del pati és ocupat per cada grup? És una repartició igualitària?
- Quin grup se situa al centre del pati? I a la perifèria? Per què creieu que és així?
- Afegeix en un color les zones de sol i ombra i, en un altre color, les zones per asseure's.
- Quina és la vostra opinió sobre això? Com us heu sentit en veure els resultats de la investigació?
Grans solucions!
- Feu una pluja d'idees que permetrien convertir el pati del vostre centre en un espai més igualitari. Penseu quins elements us agradaria que hi hagués i com us agradaria que fos.
- De les idees de l'exercici anterior, trieu la que més us cridi l'atenció i desenvolupeu-la a continuació.
- Compartiu la vostra proposta amb la resta de la classe i… esbrineu quins són els canvis que realment es poden fer de forma immediata!
Arquitectura sostenible: gravem un podcast!
Aquesta activitat té per objectiu gravar un podcast entre tota la classe en què expliqueu què és l'arquitectura sostenible. Per aconseguir-ho, haureu de seguir els passos següents:
- Llegir individualment l'article 1 L'arquitectura sostenible: un pas per millorar la salut a l'espai personal i anotar els punts més importants.
- Dividir la classe en sis grups.
- Cada grup ha de triar quina part del podcast voldria produir. A continuació es presenta una proposta, però tingueu en compte que es pot modificar al gust de la classe:
4. Per equips cal fer una cerca d’informació de la temàtica concreta de la que sou responsables per ampliar la de l’article.
5. Redacteu un guió dels punts que voleu parlar a la vostra part del podcast.
6. Compartiu amb la resta de la classe les propostes que heu pensat per a cada part. Aprofiteu per donar i rebre feedback.
7. Incorporeu canvis a partir dels comentaris que us han fet els altres grups.
8. Trieu un/a portaveu de cada equip i a gravar!
9. Un cop cada grup n'hagi gravat la part, és moment d'elaborar les conclusions i el tancament. També cal gravar-la.
10. Finalment, caldrà una persona voluntària que faci el muntatge de les diferents parts del podcast.
11. Podeu compartir el podcast a Twitter i etiquetar @juniorReport_ i @COACatalunya.
Arquitectura sostenible al nostre entorn!
Aquesta activitat pretén descobrir quins elements arquitectònics del vostre entorn són exemples d'arquitectura sostenible. Us demanem que, en parelles, feu un fulletó informatiu que inclogui un mínim de quatre elements d'edificis del vostre barri o municipi que siguin exemples d'arquitectura sostenible.
Primer de tot, és molt important que llegiu l'article 3 La rehabilitació d'edificis: cap a un model d'arquitectura sostenible en què expliquem alguns exemples d'edificis i equipaments que han estat rehabilitats. Us poden servir per pensar els vostres propis exemples! Això us servirà per poder sortir al carrer, fer fotos i decidir què incloure al fullet.
Quines eines podeu fer servir per fer el fullet?
Una aplicació ideal per crear fullets de forma senzilla és Canva. També podeu fer servir Crello o qualsevol altra eina.
Què cal incloure al fullet?
- Una introducció breu sobre què és l'arquitectura sostenible.
- Una explicació sobre a quina zona us heu centrat.
- Un mínim de 4 fotos d’elements representatius de l’arquitectura sostenible.
- Cal escriure un peu de foto per a cadascuna que contingui, com a mínim, la informació següent: adreça i nom de l'edifici (si en té), quin element remarquen com a sostenible i per què.
El teu matx energètic
L'eficiència energètica és un element clau per assolir ciutats i comunitats més sostenibles. És per això que tots els habitatges i els edificis requereixen un certificat d'eficiència energètica. Aquest certificat classifica els edificis amb lletres de l'A a la G. Cada lletra suposa un 30% d'estalvi energètic respecte a l'anterior, de manera que la lletra A estalvia un 180% més que la G.
En aquesta activitat us proposem que trobeu la relació, el matx, entre diferents elements d'un edifici i la possible certificació energètica que podríeu aconseguir. Us recomanem que us agrupeu de 3 en 3 i competiu amb les altres dues persones del vostre grup.
Per realitzar aquesta activitat, trobareu unes fitxes que, un cop estiguin retallades, us permetran relacionar els elements amb el certificat energètic com si es tractés del joc de les parelles.
Guía del profesorado y Solucionario
Junior Report pone a tu disposición materiales didácticos para trabajar la actualidad en el aula.
Rellena tus datos y accede gratis a la Guía del Profesorado y el Solucionario de está unidad didáctica.