Més de 80 milions de persones s’han vist obligades a abandonar la seva llar per fugir de la guerra, la violència o la persecució. Es tracta del nombre de desplaçats més gran de la història. T’expliquem a què s’enfronten aquests migrants, quines opcions tenen i què fan els governs per ajudar-los. Treballa aquest tema d’actualitat a l’aula amb els materials didàctics de Junior Report.
Activitats
- Exercici 1
- Exercici 2
- Exercici 3
Llegeix el resum de les càpsules informatives i tria les que més t’interessin.
(Cada alumne/a ha de llegir, com a mínim, 3 temes diferents)
· La crisi dels refugiats afecta milions de persones arreu del món. Però, qui és un refugiat? Què fan els països per ajudar-los? Quines entitats existeixen per protegir-los? Refugiats: obligats a fugir per sobreviure
· L’any 2018, més de 70 milions de persones s’han vist obligades a desplaçar-se. Però, de què fugen? D’on vénen? T’expliquem les dades clau de la crisi dels refugiats en aquesta infografia. La crisi dels refugiats: Dades de 2018
· Són el mateix un refugiat, un migrant i un sol•licitant d’asil? Els motius que els mouen a desplaçar- se són els que fan que els anomenem d’una forma o una altra. Migrants, desplaçats interns o refugiats?
· Quin paper juga Europa en l’acollida de migrants? La manca d’acord entre els països de la UE té greus conseqüències en la vida de milers de migrants que busquen refugi a Europa. Acollir els refugiats, una assignatura pendent
· Cada any, milers de persones arrisquen la seva vida creuant el Mediterrani en embarcacions molt precàries, intentant arribar a Europa per tenir una vida millor. Per què els països europeus no actuen? Quin paper juguen les ONG? Refugiats abandonats en plena mar
· Què tenen en común Albert Einstein, Freddie Mercury, Jackie Chan i el Dalai Lama? Tots van haver de fugir del seu país d’origen i es van convertir en refugiats que han canviat el món. Descobreix la seva història. Refugiats que canvien el món
· Què és un camp de refugiats? Com és viure-hi? Quins són els camps de refugiats més grans del món? Els camps de refugiats serveixen d’allotjament temporal, però sovint acaben convertint-se en petites ciutats on viuen milers de persones. La vida en un camp de refugiats
· El tràfic de persones afecta milers de migrants que fugen dels seus països buscant refugi a Europa i queden atrapats a Líbia. Què fa el govern libi per impedir-ho? Traficants de persones al nord d’Àfrica
Comprensió lectora. Què hem après sobre la crisi migratòria?
(Cada alumne/a ha de respondre les preguntes de, com a mínim, 3 temes diferents)
Refugiats: obligats a fugir per sobreviure
1. Qui és un refugiat?
2. Què diu la Convenció sobre l’Estatut dels Refugiats del 1951?
3. Què és l’ACNUR?
La crisi dels refugiats: dades de 2018
1. Quin és el país d’on surten més refugiats?
2. I el país on més n’arriben?
3. Per què fugen els refugiats?
Migrants, desplaçats interns o refugiats?
1. Quina diferència hi ha entre una persona refugiada i un desplaçat intern?
2. Què és un sol·licitant d’asil?
3. Quina és la manera adequada d’anomenar els “migrants il•legals” o “sense papers”?
El fracàs de les polítiques d’acollida a Europa
1. Què diu la normativa sobre l’acollida de refugiats adoptada per la UE el 2015?
2. Què són les quotes d’acollida?
3. Quines conseqüències té la manca d’acord entre els països de la UE?
Refugiats abandonats en plena mar
1. Què és l’Aquarius i per què va ser notícia?
2. Quin paper tenen les ONG i les entitats socials?
3. Quan va començar Proactiva Open Arms les seves missions de rescat?
Refugiats que canvien el món
1. De quin règim polític va fugir Albert Einstein i a quin país es va exiliar?
2. D’on era originari Freddie Mercury?
3. Per què va haver de fugir del Líban la família del cantant Mika?
La vida en un camp de refugiats
1. Què és un camp de refugiats?
2. Quin és el camp de refugiats més gran del món?
3. Quins són els dos països amb més refugiats del món?
Traficants de persones al nord d’Àfrica
1. Per què Líbia és un país de trànsit per a milions de migrants?
2. Què són les màfies de tràfic de persones?
3. Per què se sol dir que Líbia és un estat fallit?
4. Què poden patir els migrants atrapats a Líbia?
Activitat pràctica. Aprenem a ser crítics!
(Cada alumne/a o grup haurà de triar una d’aquestes 3 propostes)
Proposta 1. Fem de periodistes!
Què fem?
Ens posem en la pell d’un periodista i investiguem les dades de la crisi migratòria, que ens ajuden a entendre la següent dada: “Els països desenvolupats van acollir el 16% dels refugiats, mentre que una tercera part de la població global de refugiats (6,7 milions) es va mantenir als països menys desenvolupats”.
Com ho fem?
1. Entrem a la pàgina de l’ACNUR (Global Trends 2018) i observem les dades.
2. Ens preguntem: quins països reben més refugiats? De quins països vénen? De tots els països que acullen més refugiats, quants són europeus? Quins països reben més sol•licituds d’asil?
3. Reflexionem sobre l’afirmació inicial tenint en compte aquestes preguntes i gravem un vídeo on exposem les nostres reflexions.
Proposta 2. Fem un relat!
Què fem?
Fem un relat sobre com ens imaginem la vida en un camp de refugiats.
Com ho fem?
Ens imaginem que hem hagut d’abandonar el nostre país i hem arribat amb la nostra família a un camp de refugiats. Hem demanat asil a un país que no està en guerra però, de moment, la nostra sol•licitud està aturada i no sabem quant de temps haurem de passar en aquest camp. Descrivim com ens imaginem que seria un dia qualsevol al camp: des que ens despertem fins que anem a dormir. Que faríem? Com ens sentiríem?
Proposta 3. Fem un debat!
Què fem?
Fem un debat en grup reflexionant sobre l’afirmació: “La solidaritat no consisteix a regalar allò que ens sobra, sinó a compartir allò que tenim”.
Com ho fem?
Ens dividim en grups i intentem respondre les següents preguntes: Europa està vivint una crisi de solidaritat? Creus que els governs europeus s’han de responsabilitzar de la crisi migratòria o, per contra, acollir les persones refugiades ha de ser una responsabilitat de les persones i les ONGs? Anotem esquemàticament les reflexions i les preguntes que sorgeixen a partir d’aquest debat.
Solucionari
- Solucionari de l'exercici 2
Refugiats: obligats a fugir per sobreviure
1. Qui és un refugiat?
Un refugiat és una persona que està fora del seu país d’origen perquè té por de la persecució, el conflicte o la violència generalitzada que s’hi viu i, en conseqüència, necessita protecció internacional. Segons la definició que apareix a la Convenció sobre l’Estatut dels Refugiats, els refugiats són persones que se n’han anat del seu país perquè tenen por de convertir-se en “víctimes de persecucions per motius de raça, religió, nacionalitat o opinions polítiques”.
2. Què diu la Convenció sobre l’Estatut dels Refugiats del 1951?
La Convenció sobre l’Estatut dels Refugiats es va aprovar per donar una protecció legal als refugiats, definint els seus drets i establint una sèrie d’obligacions que els països han de complir per protegir-los. Una vegada se’ls concedeix l’estatus de ‘refugiats’, els països estan legalment obligats a garantir-los una sèrie de drets: dret a l’educació, al treball, a l’habitatge i a la salut, a més d’oferir-los documentació per legalitzar la seva situació.
3. Què és l’ACNUR?
L’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) és un organisme internacional encarregat de protegir els refugiats i desplaçats per conflictes. L’ACNUR no pot obligar els països a actuar, però sí que du a terme campanyes de sensibilització, recapta fons per ajudar els refugiats i desenvolupa projectes sobre el terreny davant de situacions d’emergència. També proporciona refugi, nutrició, assistència sanitària i recursos educatius a persones refugiades.
La crisi dels refugiats: dades de 2018
1. Quin és el país d’on surten més refugiats?
Síria, afectada per una guerra civil des del 2011.
2. I el país on més n’arriben?
Turquia va acollir més del 60% dels refugiats del món l’any 2018.
3. Per què fugen els refugiats?
Els refugiats fugen de situacions de guerra i violència; persecucions per motius de raça, religió, nacionalitat o opinions polítiques, i també per les conseqüències de catàstrofes naturals i del canvi climàtic.
Migrants, desplaçats interns o refugiats?
1. Quina diferència hi ha entre una persona refugiada i un desplaçat intern?
Un refugiat és una persona que abandona el seu país perquè quedar-s’hi suposa un greu perill per a la seva vida. Els refugiats fugen per por de ser perseguits per motius de raça, religió, gènere, nacionalitat, per formar part d’un determinat grup social o per les seves opinions polítiques.
D’altra banda, un desplaçat intern és una persona que s’ha vist obligada a deixar la seva residència davant les conseqüències fatals que podria tenir en la seva vida un conflicte armat, un desastre natural o la violació dels drets humans. La gran diferència amb els refugiats és que els desplaçats interns romanen al seu propi país però a una altra zona.
2. Què és un sol·licitant d’asil?
Un sol·licitant d’asil és una persona que demana protecció internacional, és a dir, que sol·licita ser reconegut i acollit com a refugiat en un país estranger.
3. Quina és la manera adequada d’anomenar els “migrants il•legals” o “sense papers”?
Migrant irregular o migrant en situació irregular.
El fracàs de les polítiques d’acollida a Europa
1. Què diu la normativa sobre l’acollida de refugiats adoptada per la UE el 2015?
Al 2015, els països europeus van reconèixer que es trobaven davant una crisi migratòria. La UE va decidir establir un sistema de quotes d’acollida: cada país hauria d’encarregar-se d’un nombre concret de refugiats en funció dels seus recursos i de la seva capacitat d’acollida.
L’objectiu de les quotes era repartir la responsabilitat, de manera que els països del sud i l’est d’Europa no serien els únics que rebrien l’arribada dels migrants. El problema és que, aleshores, molts països europeus encara s’estaven recuperant de la crisi econòmica global i no van complir amb els acords d’acollida.
2. Què són les quotes d’acollida?
El sistema de quotes d’acollida estableix un nombre concret de refugiats que cada país ha d’acollir en funció dels seus recursos i de la seva capacitat.
3. Quines conseqüències té la manca d’acord entre els països de la UE?
La manca d’acord entre els països de la UE té conseqüències molt greus: milers de persones, famílies senceres, es troben retingudes a camps de refugiats des de fa mesos, fins i tot anys.
Refugiats abandonats en plena mar
1. Què és l’Aquarius i per què va ser notícia?
L’Aquarius és una embarcació de rescat operada per Metges Sense Fronteres i SOS Mediterranée. Al juny del 2018, el govern espanyol va autoritzar aquest vaixell a desembarcar al port de València amb els 629 migrants que viatjaven a bord.
L’arribada de l’Aquarius a Espanya va ser notícia perquè, per primera vegada, un govern europeu havia tancat les portes a l’arribada d’una embarcació de rescat: el govern d’Itàlia, liderat per Matteo Salvini, va impedir el desembarcament de l’Aquarius i es va negar a acollir més migrants arribats per mar.
2. Quin paper tenen les ONG i les entitats socials?
Davant la falta de solucions polítiques, les ONG i associacions sense ànim de lucre han passat a l’acció per evitar més morts. Les dades de Nacions Unides indiquen que, entre 2014 i 2017, més de 10.000 persones van morir intentant creuar el Mediterrani (aquestes són només les morts que s’han pogut documentar).
3. Quan va començar Proactiva Open Arms les seves missions de rescat?
L’organització Proactiva va ser fundada el 2015 i es dedica a navegar les aigües del Mediterrani a la recerca de vaixells de migrants a la deriva.
Refugiats que canvien el món
1. De quin règim polític va fugir Albert Einstein i a quin país es va exiliar?
Albert Einstein era d’origen jueu, motiu pel qual els nazis el van incloure a la llista d’autors prohibits a Alemanya, malgrat que era un científic amb una carrera prometedora. Va fugir als Estats Units, on va viure la resta de la seva vida i va desenvolupar algunes de les teories més revolucionàries de la ciència.
2. D’on era originari Freddie Mercury?
El nom real de Freddie Mercury era Farrokh Bulsara. Els Bulsara eren originaris de l’Índia però ell va néixer a Zanzíbar, una illa davant la costa de Tanzània. Quan tenia 17 anys, el cantant i tota la seva família van haver de demanar asil al Regne Unit després de fugir d’una revolució que va perseguir i matar milers d’àrabs i indis a Zanzíbar.
3. Per què va haver de fugir del Líban la família del cantant Mika?
El cantantautor Mika va néixer a Beirut, la capital del Líban, durant la guerra civil que va afectar el país entre el 1975 i el 1990. Per seguretat, els seus pares van decidir marxar del país: van anar a París i més tard a Londres.
La vida en un camp de refugiats
1. Què és un camp de refugiats?
Els camps de refugiats acullen persones que han marxat del seu país per salvar la seva vida. En principi, es tracta d’una opció d’allotjament temporal, mentre acaba la guerra al seu lloc d’origen o aconsegueixen els papers per instal·lar-se en un altre país. Però no sempre és així.
2. Quin és el camp de refugiats més gran del món?
El campament de refugiats més gran del planeta és Kutupalong, a Bangladesh. Acull prop de 670.000 rohingyes, una minoria musulmana que viu a Birmània. Durant l’any 2017, els conflictes entre musulmans i budistes van obligar la majoria de rohingyes birmans a fugir a Bangladesh per buscant-hi seguretat.
3. Quins són els dos països amb més refugiats del món?
Síria i l’Afganistan.
Traficants de persones al nord d’Àfrica
1. Per què Líbia és un país de trànsit per a milions de migrants?
Líbia és una de les vies més ràpides per entrar a Europa: la costa líbia queda a uns 300 quilòmetres de les costes italianes, creuant el Mediterrani. La gran majoria de migrants que arriben a Líbia fuig de conflictes que tenen lloc a països de l’Àfrica subsahariana.
2. Què són les màfies de tràfic de persones?
Són grups organitzats que fan negoci amb els migrants: organitzen el seu viatge fins a Europa i guanyen milions d’euros a costa de la necessitat de persones que fugen d’un conflicte o només busquen una vida millor.
3. Per què se sol dir que Líbia és un estat fallit?
L’any 2011, una onada de protestes es va estendre pels països del nord d’Àfrica i Orient Mitjà: la Primavera Àrab. Aquest moviment social va aconseguir enderrocar el dictador libi Muamar el Gadafi. La caiguda del dictador va generar un caos que encara perdura. Avui dia, tres grups diferents es disputen el poder a Líbia i no existeix un govern que tingui un control total sobre el territori del país, per això se sol dir que és un estat fallit. La situació de desgovern facilita que les màfies puguin actuar amb impunitat.
4. Què poden patir els migrants atrapats a Líbia?
Molts d’aquests migrants pateixen segrestos, suborns o bé es veuen forçats a treballar en situació d’esclavisme, fins que alguna de les màfies accedeix a portar-los a Europa sense garanties d’arribar-hi. Per això gran part de les embarcacions de rescat operades per ONG treballen davant de les costes de Líbia.