28 gener 2023
spot_img
28 gener 2023
spot_img

Migrants, desplaçats interns o refugiats?

Les persones desplaçades es distingeixen en funció dels motius que n’han provocat la migració

La paraula migració s’utilitza per descriure els moviments de persones, ja sigui dins d’un mateix país o quan creuen la frontera. Les causes que mobilitzen aquests grups de persones són molt diverses. I són aquestes raons les que, en gran part, fan que se’ls designi d’una forma o una altra.

Refugiat, migrant econòmic, desplaçat intern… vegem què significa cadascun d’aquests conceptes segons l’Organització Internacional per a les Migracions. 

Refugiat, desplaçat intern i sol·licitant d’asil

Un refugiat és una persona que abandona el seu país perquè quedar-s’hi suposa un greu perill per a la seva vida. Els refugiats fugen per por de ser perseguits per motius de raça, religió, gènere, nacionalitat, per formar part d’un determinat grup social o per les seves opinions polítiques.

Es considera desplaçat intern una persona que s’ha vist obligada a deixar la seva residència davant les conseqüències fatals que podria tenir en la seva vida un conflicte armat, un desastre natural o la violació dels drets humans. 

La gran diferència d’aquest grup amb els refugiats és que els desplaçats interns romanen al seu propi país però en una altra zona. 

Un sol·licitant d’asil és una persona que demana protecció internacional, és a dir, que sol·licita ser reconegut i acollit com a refugiat en un país estranger.

Migrant

La paraula migrant defineix qualsevol persona que es desplaça del seu lloc habitual de residència pel motiu que sigui.

L’OIM en distingeix diverses tipologies, com els migrants qualificats i els migrants documentats. Segons aquesta organització, un migrant econòmic abandona de manera voluntària el seu país per establir-se en un altre a la recerca d’una ocupació o de millorar el nivell de vida.

Un migrant irregular és una persona que es troba en un país sense la documentació necessària per residir-hi. Moltes vegades la gent s’hi refereix de forma inadequada com a immigrants il·legals o sense papers.

Indocumentats, discriminats, oblidats, víctimes del contraban o del tràfic de persones, absents, ignorats, agraïts, experts, compassius, esperançats, enginyosos, ambiciosos, exitosos… HUMANS. La migració és inevitable, necessària, desitjable. 

La veritat és que els moviments de persones són molt complexos i aquestes definicions moltes vegades es barregen.

Una persona que acaba sent refugiada en un altre país és molt possible que abans hagi estat un desplaçat intern dins del seu propi estat.

Un migrant pot convertir-se en un migrant irregular si el visat li caduca i no aconsegueix renovar-lo, de la mateixa manera que un migrant irregular pot aconseguir la documentació necessària per residir en un país.

Junior Report dissenya unitats didàctiques per llegir i treballar l’actualitat a l’aula.

1- Si vols treballar aquest tema a classe, descarrega la UNITAT DIDÀCTICA INFORMATIVA sobre PERSONES REFUGIADES.

2- Si vols llegir altres articles sobre el tema, consulta’ls aquí: REFUGIATS.

3- Si vols treballar altres temes d’actualitat, consulta les nostres UNITATS DIDÀCTIQUES.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -