L’INEFC inicia un ambiciós projecte per a analitzar amb quins problemes es troben els esportistes homosexuals i implementar polítiques inclusives
L’homofòbia continua molt present al món de l’esport. Lamentablement, continua sent habitual escoltar insults homòfobs a estadis i pavellons on es practica esport, sigui professional o amateur.
A l’esport d’elit, el nombre d’esportistes que reivindiquen ser gais o lesbianes és molt baix. “El món de l’esport està molt masculinitzat, és heteronormatiu, el tema de l’homosexualitat és tabú i hi ha pocs referents. Existeix una masculinitat hegemònica que encara preval. Tot I que també és veritat que l’esportista d’elit espanyol, Víctor Guitérrez, que ho ha fet públic, s’ha sentit acceptat i respectat per l’entorn esportiu”, explica Anna Vilanova, professora titular de l’assignatura de Sociologia a l’Esport de l’INEFC Barcelona.
Tot i les campanyes de suport i conscienciació dutes a terme per lligues de futbol de primer nivell com la Premier League anglesa o Bundesliga alemanya, en ple 2020, sorprèn que només un home futbolista professional de primer nivell hagi revelat ser homosexual.
Contràriament, en el món del futbol femení aquest fet està més normalitzat. “Com el futbol és un Esport molt masculinitzat les dones que el practiquen fins i tot tenen l’estigma de ser lesbianes. En canvi, en altres esports no succeeix tant”, reflexiona Anna Vilanova.
L’INEFC investigarà l’homofòbia a l’esport
Per a analitzar la situació al detall, l’INEFC ha arrencat aquest mes de setembre el projecte Homosexualitat, educació física i esport, que compta amb el finançament del Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades del Gobierno d’Espanya.
L’objectiu del projecte és diagnosticar la prevalença de l’homofòbia i de les formes de discriminació per orientació sexual que experimenten els i les persones homosexuals en l’Educació Física i l’esport. “Volem investigar què està succeint, per a després poder implementar polítiques de canvi”, afirma Anna Vilanova.
El projecte de l’INEFC serà la primera investigació sobre aquest camp que es realitzarà a Espanya. La idea sorgeix després de fer-se públic el cas de Marc Fortuny, un judoka barcelonès de primer nivell i exalumne d’INEFC, que va sortir de l’armari per a explicar la seva experiència personal com a esportista homosexual. Segons el testimoni de Fortuny, la seva orientació sexual havia acabat repercutint negativament en la seva carrera.
https://www.instagram.com/p/CC5fg8PgGu8/?utm_source=ig_embed
La investigació, liderada per l’INEFC, comptarà amb la participació del personal investigador de la Universitat de València, la Universitat del País Basc i la Universitat de Sevilla, així com la col·laboració de professionals del Regne Unit i Alemanya.
Una altra de les voluntats del projecte és promoure canvis en l’àmbit estructural en la mateixa universitat: “Volem trencar prejudicis. Convertir l’INEFC en un centre més inclusiu. Que el tema no sigui tabú i que si un alumne o alumna és homosexual no pateixi cap mena de violència”, conclou Anna Vilanova.
Informació elaborada en col·laboració amb l’INEFC