8 desembre 2023
spot_img
8 desembre 2023

Acció Climàtica: salvar el planeta té premi

L’ODS13, dedicat a la lluita contra el canvi climàtic, és un dels Objectius de Desenvolupament Sostenible que protagonitzen la nova edició dels Premis Impulsa

El canvi climàtic és una de les principals amenaces que enfronta la humanitat. La pujada de les temperatures, la pèrdua de biodiversitat, el desgel de les glaceres i la pujada del nivell del mar són només alguns dels efectes més visibles d’aquest problema global, els efectes del qual van en augment.

Ho veiem amb l’increment d’incendis forestals i la sequera, que des del mes de març estan afectant el nostre país. Mentrestant, en altres parts del món, les inundacions i els tornados reflecteixen els efectes del canvi climàtic.

L’informe més recent de l’IPCC (el grup d’experts en canvi climàtic de l’ONU) ens adverteix que hem d’actuar tots des de tots els àmbits per mantenir l’augment de temperatura global a 1,5ºC. Si no ho fem, les conseqüències poden ser nefastes i sense marxa enrere.

Per tot això, l’ODS13: Acció Climàtica s’ha convertit en un dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) més importants de l’ONU.

Objectiu: reduir emissions

Segons l’ONU, l’acció climàtica és la necessitat de “prendre mesures urgents per combatre el canvi climàtic i els seus efectes negatius”. Per aconseguir aquest objectiu cal reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle i, alhora, conscienciar la població sobre la importància de protegir el medi ambient i promoure un estil de vida sostenible.

Un dels principals reptes és la necessitat de reduir les emissions contaminants. Per aconseguir-ho, cal implantar polítiques i mesures que promoguin l’energia neta i l’eficiència energètica: això inclou la transició a energies renovables, com la solar i l’eòlica, i la promoció del transport públic i vehicles elèctrics.

Aaquestes mesures van dirigides a grans empreses i administracions públiques, però la ciutadania també pot contribuir a l’acció climàtica.

Tu també pots contribuir-hi!

Potser com a individus no podem posar en marxa grans accions, però sí que podem fer petites contribucions i conscienciar els nostres amics i veïns: podem reduir el consum d’energia a la nostra llar, utilitzant electrodomèstics eficients i apagant les llums quan no les fem servir; anar en transport públic, bicicleta o caminar per reduir els gasos contaminants és una altra mesura útil.

També hi ha accions comunitàries com les campanyes de neteja de platges, els horts urbans i els programes de compostatge comunitari on tots podem participar. Se t’acudeixen altres iniciatives similars?

Si tens idees, pots guanyar un premi. Només has de presentar un projecte per promoure l’ODS13: Acció Climàtica als Premis Blanquerna Impulsa que organitza Blanquerna-URL. El propòsit és donar a conèixer els ODS de l’ONU entre els joves, animar-los a involucrar-se en la consecució d’aquestes metes globals i difondre-les.

Aquests premis estan dirigits a estudiants de 4t d’ESO, batxillerat o cicles formatius de centres educatius de Catalunya, Andorra o Balears, i es divideixen en diferents categories segons l’àmbit d’actuació: comunicació, salut, relacions internacionals i àmbit educatiu. Els centres educatius poden presentar els seus projectes en dues modalitats: projectes elaborats per un grup d’estudiants o bé projectes globals de centre.

El termini d’inscripció està obert fins al 20 de maig de 2023. Consulta les bases a la pàgina web.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -