27 abril 2024
spot_img
27 abril 2024

Aigua: el nostre recurs més preuat

L'escassetat d'aigua és un problema global que afecta totes les regions del món i té greus repercussions a la vida de les persones

Sabies que a la Terra se la coneix com el "planeta blau"? Si la mirem des de l'espai, el color dels seus oceans és el predominant. Això és així perquè l'aigua cobreix més del 70%des de superfície terrestre.

L'aigua és un recurs essencial per a la vida al nostre planeta. És fonamental per a la hidratació i la higiene personal dels humans, la producció d'aliments, les fàbriques… També és vital per mantenir la biodiversitat. Els ecosistemes aquàtics, com ara rius, llacs, aiguamolls i oceans, són llar d'una gran diversitat d'animals i plantes.

No obstant això, aquest recurs únic al món s'ha convertit en un bé molt preuat. L'activitat humana, la contaminació in un consum poc sostenible han fet que l'aigua no arribi a totes les persones del món de la mateixa manera.

Aquest problema es coneix com escassetat d'aigua. Fa referència a la manca d'accés físic a l'aigua, però també a la manca d'accés a l’aigua de qualitat suficient per satisfer les necessitats bàsiques de la vida diària.

Conscient de la importància d'aquest recurs hídric, l'Assemblea General de les Nacions Unides va establir el 22 de març com el Dia Mundial de l'Aigua. Aquesta jornada serveix per conscienciar sobre la seva importància per al benestar no només de les persones, sinó del nostre planeta en general.

Sequera i canvi climàtic

L'aigua no és un recurs il·limitat. Encara que la Terra està coberta majoritàriament per aquest líquid, l'aigua dolça, que és essencial per a la vida humana i la majoria de les activitats terrestres, representa només al voltant del 3% del total.

Que hi hagi aigua o no disponible per al nostre consum i les nostres activitats depèn de les precipitacions i de les reserves que s'acumulen a rius, llacs i glaceres, i també en construccions artificials com embassaments i pantans. No obstant això, amb el canvi climàtic, la disponibilitat d'aigua en aquests espais s'està reduint.

Aquest fenomen global està alterant els patrons de precipitació. Això vol dir que la quantitat, intensitat, distribució i periodicitat des la pluja estan patint canvis significatius com a conseqüència del canvi climàtic.

Per exemple, algunes regions poden experimentar una disminució en la quantitat total de pluja durant un any, el que porta a sequeres més perllongades. Altres llocs poden enfrontar pluges més intenses en un curt període de temps, la qual cosa comporta un risc més gran de inundacions i erosió del sòl.

En altres espais, l’augment de les temperatures globals està fent que es fonguin glaceres i casquets polars. Això contribueix a l'augment del nivell del mar i pot afectar la disponibilitat d'aigua dolça en àrees on les glaceres són una important font d'aigua, com en algunes regions muntanyenques.

Viure sense aigua potable

Estem acostumats a obrir l'aixeta i tenir aigua corrent a casa nostra, al nostre centre, al gimnàs, als restaurants… No obstant això, milions de persones arreu del món no tenen accés a l’aigua potable, és a dir, aquella que és segura i apta per al consum humà.

Al voltant de 2.000 milions de persones no tenen accés a serveis d'aigua potable gestionats de manera segura, 3.600 milions no compten amb serveis de sanejament assegurances i 2.300 milions no tenen instal·lacions bàsiques per a rentar-se les mans, segons dades del Banc Mundial.

Aquest problema afecta especialment els col·lectius més vulnerables (refugiats, dones, nens…), que solen ser discriminats quan intenten aconseguir aigua potable. L'impacte és molt negatiu per al vostre salut: beure aigua contaminada augmenta el risc de patir malalties com el còlera, la disenteria o la febre tifoide, entre d'altres.

Prop de 1.000 nens moren cada dia a causa de malalties diarreiques associades amb aigua contaminada, segons dades per Unicef.
Per aquest motiu, l’ODS6 dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, una de les principals iniciatives de les Nacions Unides, està dedicat a l'aigua neta i sanejament. L'objectiu és garantir que totes les persones tinguin accés a l'aigua, que és un dret universal.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:



Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -