22 juliol 2024
spot_img
22 juliol 2024

Així es roda una pel·lícula en plena pandèmia

Mascaretes, distància de seguretat i proves per a tot l’equip s’incorporen a les rutines dels equips de rodatge

Per Judith Vives

La pandèmia de la Covid-19 ens ha obligat a adaptar-nos a noves situacions i rutines per poder seguir realitzant les activitats de forma segura. Per la gent que treballa en el món de cinema, els rodatges s’han convertit en un autèntic repte que els obliga a prendre moltes mesures per garantir la seguretat dels actors i de tot l’equip tècnic.

I és que tot i l’aturada que va suposar el primer confinament del mes de març, el món de cinema està tractant de recuperar el temps perdut fent ara els rodatges que van quedar aturats fa uns mesos.

Aquest és el cas, per exemple, dels rodatges d’Escac Films, la productora acadèmica de l’Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC), que entre altres projectes s’encarrega dels treballs dels estudiants de cinema.

Durant els rodatges es realiten tests a tot l’equip. (ESCAC)

La productora Lita Roig és l’encarregada de coordinar els curtmetratges de final de carrera de l’ESCAC. Segons explica, la preproducció dels curts generalment comença al febrer, per la qual cosa aquest any es van veure afectats de ple per l’aturada de la pandèmia. No va ser fins a finals de maig quan van poder començar a recuperar l’activitat, preparant-se per adaptar també els rodatges a la nova realitat sanitària.

Davant d’aquesta situació, van decidir concentrar el gruix dels rodatges entre els mesos de setembre i desembre, si bé en el mes d’agost ja van poder rodar un documental, ja que fer-lo resulta una mica menys complex.

Lita explica que en alguns casos han pogut adaptar els guions a la situació de la pandèmia. Així, per exemple, s’han eliminat aquelles escenes en les quals es preveia fer servir molts extres, o han reduït al màxim les seqüències ambientades en espais tancats.

 

Caixa Covid per als rodatges 

D’altra banda, a la dotació econòmica per produir els curts se’ls ha afegit una partida extra per poder garantir que es realitzen test a tots els membres de l’equip tècnic i artístic. “Hem creat la Caixa Covid, un equip amb tota mena de mascaretes, guants, pantalles, gels i instruccions per desinfectar, un termòmetre per prendre la temperatura a més d’un protocol de mesures a seguir que es va actualitzant en funció de les mesures sanitàries dictades per les autoritats”, explica Roig.

Tots els membres de l’equip treballen amb mascaretes i tractant de mantenir la distància en la mesura del possible, encara que no sempre és fàcil, especialment entre els actors en determinades escenes. No obstant això, Lita assegura que gràcies als tests i a l’acompliment de les mesures es pot garantir la seguretat en els rodatges.

Molts rodatges es realitzen en exteriors. (ESCAC)

Els principals imprevistos ara tenen a veure amb el contacte amb possibles positius, que obliguen a suspendre els rodatges durant uns dies fins que els tests confirmen que no hi ha perill. “L’ideal són els rodatges en els quals els equips conviuen en un mateix lloc durant uns dies, perquè es crea un grup bombolla”, explica Lita Roig. En la resta de casos, “anem adaptant-nos a la situació”, afegeix.

De moment no s’ha reduït el nombre de rodatges, ja que Escac Films produeix els treballs finals de carrera dels estudiants de cinema, que són obligatoris. El centre continua realitzant també les pràctiques de forma presencial, tal com està previst per la normativa vigent.

Informació elaborada en col·laboració amb l’ESCAC

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -