Els aldarulls de Stonewall Inn de 1969 van donar origen a la lluita de la comunitat LGBTIQ+ pels seus drets
Cada 28 de juny se celebra a tot el món el Dia de l’Orgull LGBTIQ+, una jornada en la qual aquesta comunitat surt al carrer per reivindicar els seus drets.
Commemora els disturbis que van tenir lloc el 1969 al bar Stonewall Inn de Nova York (Estats Units) i que van marcar l’inici de la lluita pels drets LGBTIQ+.
L’Stonewall Inn és un bar situat al número 53 del Christopher Street, al popular barri de Greenwich Village de Nova York. És famós perquè era un dels pocs locals on s’aplegaven els homosexuals i els transsexuals.
L’Stonewall Inn era un local clandestí, perquè la comunitat LGBTIQ+ era perseguida i criminalitzada. A més a més, era propietat de grups mafiosos.
La policia hi anava sovint. Els agents obligaven tothom a identificar-se. Inspeccionaven els transsexuals i transvestits: si hi descobrien un home vestit de dona, el detenien i se l’enduien cap a comissaria.
La matinada del 28 de juny de 1969, fa cinquanta anys, la policia va anar a l’Stonewall Inn, com feia de forma habitual. No obstant això, el que havia començat com una actuació rutinària va derivar en uns aldarulls que passarien a la història.
El 28 de juny de 1969 els clients del local es van rebel·lar per primera vegada i es van negar a acceptar que els tractessin com si fossin delinqüents. Els homosexuals no van voler mostrar les seves targetes d’identitat i les dones trans no es van deixar inspeccionar.
La policia va perdre el control de la situació. Mentre els agents eren dins del local, a les portes de Stonewall s’hi van concentrar unes 150 persones. La multitud va esclatar quan va veure com un agent agredia una noia lesbiana emmanillada.
Els manifestants van trencar les finestres del local i van tombar els cotxes policials. La majoria va començar també a cridar lemes com “poder gai” i a cantar la cançó protesta We shall overcome –Tots junts vencerem, en català— de Joan Báez.
L’incident va acabar amb 13 detinguts i diverses persones ferides. Durant els dies següents, es van succeir les manifestacions i els actes de protesta. Durant aquests actes, els manifestants també es van enfrontar a la policia.
Al cap d’uns mesos i com a conseqüència d’aquests conflictes, es van crear dues organitzacions d’activistes gais, el Gay Liberation Front i la Gay Activist Alliance.
Aquestes organitzacions van promoure les primeres accions per fer visible el col·lectiu LGBTIQ+ i reclamar igualtat i drets. Així va ser com va néixer la primera marxa per l’alliberament, que va tenir lloc just un any després dels disturbis de Stonewall, el 28 de juny de 1970, a Nova York i Los Angeles.
D’aquesta manera, el 28 de juny es va convertir en una data històrica i es va començar a reconèixer el juny com el mes de l’Orgull. Els disturbis de Stonewall van marcar l’abans i el després en la lluita pels drets de les persones lesbianes, gais, bisexuals i trans.
Amb el temps, les manifestacions de l’Orgull es van anar organitzant en altres ciutats i avui dia se celebren a molts països d’arreu del món, incloent-hi Espanya.
Cada dia seleccionem una notícia, n’expliquem el context i dissenyem materials perquè estudiants de tot el món puguin llegir, debatre i opinar sobre l’actualitat a classe. Subscriu-t’hi!
Resum de la privadesa
Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.
Galetes estrictament necessàries
Les galetes estrictament necessàries han d'activar-se sempre perquè puguem desar les preferències per a la configuració de galetes.
Galetes de tercers
Aquest lloc web utilitza Google Analytics per recopilar informació anònima com el nombre de visitants del lloc i les pàgines més visitades.
El mantenir aquesta galeta habilitada ens ajuda a millorar el lloc web.
Activeu primer les galetes estrictament necessàries perquè puguem desar les preferències!
Galetes addicionals
Aquest web utilitza les següents galetes addicionals:
(Indica aquí les galetes que esteu utilitzant a la web.)
Activeu primer les galetes estrictament necessàries perquè puguem desar les preferències!