30 novembre 2022
spot_img
30 novembre 2022
spot_img

Així seran els mitjans de transport del futur

Repassem els projectes que canviaran la nostra manera de viatjar

Com ens desplaçarem en un futur? S’estan plantejant idees molt diferents, però moltes tenen algunes coses en comú: seran mitjans de transport més ràpids, segurs i eficients. També més ecològics, ja que consumiran menys energia i en la majoria dels casos seran elèctrics, per no contribuir al canvi climàtic. 

S’espera que hi hagi menys automòbils privats: s’utilitzarà més el transport públic i s’obriran pas altres models com les flotes de vehicles compartits (alguna cosa que ja es fa a moltes ciutats amb les bicicletes, per exemple).

Algunes de les propostes ja estan en proves, mentre que unes altres són més futuristes. Acompanya’ns i te les ensenyarem.

Trens que leviten

Sembla més propi de la ciència ficció, però en realitat té a veure amb la ciència: els trens de levitació magnètica (o maglev) són capaços de ‘volar’ sobre les vies gràcies a un sistema de potents imants.

Aquest sistema, a part de donar impuls al tren, evita la fricció de les rodes sobre els rails, quelcom que li permet ser moltíssim més ràpid: mentre que un tren d’alta velocitat acostuma a aconseguir una velocitat punta d’uns 300 km/hora, els maglev arriben fins als 600 km/hora.

El tren ‘maglev’ té una forma molt aerodinàmica (AFP / JIJI PRESS

A més, són més silenciosos que els trens sobre rodes i els seus moviments són més suaus. Ja existeixen trens d’aquest tipus a Xina i Japó.

Una càpsula (gairebé) supersònica

Els responsables d’Hyperloop han agafat la idea del maglev (la levitació magnètica) i han anat un pas més enllà: és una espècie de tren magnètic que viatjarà com si fos una càpsula flotant per l’interior d’un tub gegantesc a un màxim d’1.200 quilòmetres per hora, gairebé la velocitat del so!

Com ho farà? Als tubs pels quals es propulsaran les càpsules no hi haurà gairebé aire. Això eliminarà el fregament que frenaria l’avanç del tren i permetrà que el vehicle arribi a velocitats altíssimes.

L’Hyperloop seria capaç de connectar Barcelona i Madrid en mitja hora aproximadament. Hi ha qui ho considera una genialitat i qui assegura que és impossible de dur a terme.

Cotxes sense conductor

En algunes ciutats del món ja és possible veure circulant cotxes en els quals no hi ha ningú al volant. La tecnologia de la conducció autònoma s’està desenvolupant a tota velocitat, i s’espera que dins d’alguns anys aquest tipus de vehicles siguin una cosa més normal a les carreteres.

Per detectar el que hi ha al seu al voltant (altres cotxes, vianants, senyals…), els vehicles autònoms tenen diferents sistemes com làsers o radars. Gràcies a això, el programa que condueix pot prendre la decisió adequada a cada moment.

Quins avantatges tenen els cotxes autònoms respecte als normals? Entre altres coses, es creu que tindran menys accidents i ens permetran aprofitar el temps del viatge en comptes d’haver de conduir.

Un ‘megatranvia’ sobre els embussos

En algunes megaciutatss xineses, els embussos són molt habituals a la carretera. Per això en aquest país estan desenvolupant una espècie de tramvia elevat anomenat Transit Elevated Bus. Circularà per la carretera, però passarà per sobre dels cotxes per esquivar la congestió del tràfic.

Anirà muntat sobre uns rails situats als costats de la calçada. La seva altura, de més de dos metres, serà suficient per superar la majoria dels vehicles privats.

https://youtu.be/fVHIKhBYDho

De moment s’estan provant prototips amb una capacitat per transportar unes 300 persones, encara que la idea és construir vehicles en els quals hi càpiguen fins a 1.000 passatgers.

Informa’t de tot a Junior Report Castellano | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -