2 maig 2024
spot_img
2 maig 2024

Alemanya legalitza l’ús recreatiu del cànnabis

La llei permet a les persones majors de 18 anys cultivar a casa seva fins a tres plantes de cànnabis per al seu autoconsum

Alemanya s'ha convertit, aquesta setmana, en el país més gran de la Unió Europea a legalitzar l’ús recreatiu del cànnabis. A partir d'ara, hi ha una llei que permet el cultiu i el consum d'aquesta substància a persones majors de 18 anys amb una sèrie de restriccions.

Els més grans podran cultivar a casa seva un màxim de tres plantes de cànnabis. També podran posseir 50 grams de flors seques en el seu espai privat i 25 grams a espais públics per a al seu autoconsum.

Al mateix temps, estarà prohibit fumar a escoles, instal·lacions esportives i parcs infantils. A més, les persones no podran consumir cànnabis si n'hi ha menors d'edat davant. Tampoc ho podran fer entre les 7:00 i les 20:00 hores a zones de vianants. La distribució i venda d'aquesta droga segueixen estant prohibides.

A més, la llei estableix que, a partir de l'1 de juliol d'aquest any, serà legal obrir clubs en què es podrà cultivar cànnabis de forma col·lectiva i intercanviar-lo entre els membres per al consum privat.

Al febrer, quan la llei es va votar finalment a la Cambra Baixa del Parlament alemany (Bundestag), va comptar amb el suport de la coalició de Govern socialdemòcrates, verds i liberals, així com de l'esquerra. A l'altra banda hi havia l'oposició cristianodemòcrata i els ultradretans d'Alternativa per Alemanya (AfD), que van votar en contra.

Aquells que recolzen la mesura defensen que la legalització ajudarà frenar el mercat negre on es comercialitza aquesta substància. No obstant això, els detractors creuen que la llei tindrà un efecte contrari al desitjat i ressalten els efectes perjudicials que té el consum d'aquesta droga a la salut, especialment dels més joves.

Cannabis i salut

El consum de cànnabis s’ha disparat entre la població. Es tracta de la droga que més es consumeix a tot el món: el 2020, més del 4% de la població mundial de 15 a 64 anys (209 milions de persones) havien consumit cànnabis, segons l’últim informe de l'Oficina de Nacions Unides contra la Droga i el Delicte (UNODC, per les sigles en anglès).

L'any passat, el major estudi a nivell internacional sobre aquesta substància va demostrar que els seus riscos són més grans que els seus beneficis. La investigació, que va ser publicada a la British Medical Journal i en què van participar metges de l'Hospital Clínic de Barcelona, ​​confirma que el consum de cànnabisefectes molt perjudicials en la salut.

Segons l'estudi, el cànnabis és una substància especialment perillosa en els joves, les embarassades i els conductors. Pot augmentar el risc de psicosi en adolescents amb un únic consum, influir negativament en el pes dels nadons durant la gestació i provocar un major risc de patir accidents de cotxe.

Més enllà de l’ús recreatiu (consum per diversió), el cànnabis també s'utilitza amb fins terapèutics, per reduir el dolor d'algunes malalties. En aquest sentit, l'estudi confirma que el consum pot millorar l'evolució clínica algunes patologies com l'epilèpsia infantil. Tot i així, recorda que pot produir efectes secundaris.

Legalització del cànnabis

Els investigadors de l'estudi van concloure que les autoritats no haurien de permetre el consum de cànnabis a menors de 25 anys, ja que el cervell acaba de desenvolupar-se i madurar al voltant dels 25 i 30 anys. Protegir aquesta part del cos és fonamental per tenir una bona salut en el futur.

No obstant això, en els darrers anys, diferents països han canviat la seva legislació per permetre la comercialització i el consum de cànnabis dins uns paràmetres i límits concrets.

El 2013, Uruguai es va convertir en el primer país del món a legalitzar la venda i el cultiu de cànnabis per a ús recreatiu. A Països Baixos, la marihuana també està despenalitzada des de fa temps. Això vol dir que està permesa per a consum propi i amb un límit a la compravenda per persona i per dia.

El 2022, el govern de Tailàndia a decidir legalitzar-lo després de dècades de polítiques antidroga severes. Un any abans, Malta s?havia sumat a aquesta tendència i va establir que el cultiu d’un màxim de quatre plantes no serien objecte de sancions penals.

El problema és que la legalització del cànnabis en algunes parts del món sembla haver-hi accelerat el consum diari i les conseqüències relacionades per a la salut, segons l’Informe Mundial sobre les Drogues 2022.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:



Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -