30 desembre 2024
spot_img
30 desembre 2024

Alex Jones, InfoWars i les teories de la conspiració

Alex Jones és un presentador estatunidenc propietari d’InfoWars, un portal d’internet dedicat a la desinformació i les teories de la conspiració. Les teories promogudes per Jones afirmen que el govern dels Estats Units o bé ha amagat informació o bé, directament, ha falsificat determinats episodis de la història del país. Entre ells, els atemptats de l’11 de setembre, els aterratges lunars del programa Apollo l’any 1969 o el tiroteig a l’escola primària Sandy Hook l’any 2012.

Les declaracions de Jones sobre Sandy Hook —que nens, professors i pares eren actors pagats, que tot va ser una farsa— van desencadenar una onada d’odi, abús i amenaces dirigits a pares i familiars de les víctimes. Jones, InfoWars i Free Speech Systems LLC (la companyia mare d’InfoWars) s’enfrontaren a diverses denúncies per difamació (1, 2, 3). Recentment, es va estrenar un documental The Truth vs. Alex Jones on es fa un repàs de les declaracions de Jones, com afecten les famílies de les víctimes i els posteriors judicis. 

Les mentides de Jones sobre el tiroteig de Sandy Hook no són les úniques que han desencadenat en un judici. Marcel Fontaine també va denunciar InfoWars i Alex Jones després que publiquessin una fotografia seva i l’identifiquessin falsament com el tirador culpable del tiroteig a l’institut Stoneman Douglas l’any 2018. Les accions legals empreses per Fontaine van animar els pares de les víctimes de Sandy Hook a contactar el bufet d’advocats i denunciar ells mateixos. En el moment de publicar aquest article, el portal web InfoWars segueix en funcionament

Els perills de les teories de la conspiració

La pàgina d’InfoWars està dissenyada de tal manera que, entre els articles i els reportatges de títols cridaners, s’intercalen anuncis dels productes que ven el portal web a la seva tenda. De fet, el bàner negre col·locat a la part superior de la pantalla té quatre pàgines enllaçades, dues d’elles —Infowars Store i Infowars Life— condueixen a la tenda en línia on es venen els productes anunciats. Suplements, vitamines i altres productes categoritzats com a salut i benestar representen majoritàriament l’oferta disponible. 

No sempre és fàcil —ni immediat— detectar la motivació darrere d’un contingut, sovint aquesta no és clara ni única. Podem començar per preguntar-nos qui està compartint la informació i parant atenció a les emocions que ens provoca. Les teories de la conspiració en particular solen tenir uns elements en comú identificables que ens poden ajudar a detectar-les: existència d’una trama secreta, un grup de conspiradors que aglutinen el poder, proves (sovint ja desmentides) que connecten fets que no tenen res a veure, raonament circular i divisió de la societat entre bons i dolents. Alex Jones és un exemple dels perills de les teories de la conspiració. El documental The Truth vs. Alex Jones projecta clips dels judicis on els pares relaten l’abús que se’n va derivar de les declaracions de Jones al seu programa. Jones va poder capitalitzar el tiroteig de Sandy Hook —entre d’altres— gràcies al fet que els pics d’audiència que el tema li proporcionaven es traduïen en pics en les vendes dels seus productes.

El Fake de la Setmana és un projecte conjunt de Junior Report i Verificat

Si el teu centre educatiu està interessat a treballar la desinformació a l’aula, omple aquest formulari i ens posarem en contacte amb tu.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -