25 novembre 2024
spot_img
25 novembre 2024

“Als presos se’ls ha d’ensenyar que hi ha una altra manera de viure, de solucionar les coses i de poder avançar en la vida”

L’educació social del centre penitenciari de Ponent detalla com és el dia a dia d’una presó

Maria Aranzazu Cas Pizarro (Barcelona 1974), va estudiar magisteri i es va dedicar a la feina en presons. Treballa com a educadora social en el centre penitenciari de Ponent (Lleida) i compta amb més de vint anys d’experiència: ha treballat a la presó de Ponent (Lleida) i a la de Brians (Barcelona).

Maria Aranzazu Caso Pizarro, educadora social de la presó de Ponent.

Com s’organitza la condemna dels presos?

La condemna dels presos s’organitza en quatre parts, des de l’inici de la condemna fins a la primera quarta part del total d’anys que ha de quedar-s’hi. Segons la condemna parlem de graus; el més habitual és el segon, on els presos no poden sortir de permís i es dediquen bàsicament a realitzar els programes marcats pels seus supervisors. En la seva segona quarta part de la condemna, poden començar a tenir una mica més de llibertat en el cas dels que estiguin en el segon grau. Per exemple, poden sortir una mica al carrer, ja tenen més llibertat. Quan el pres ha complert tres quartes parts de la condemna, si el jutge ho veu adequat, li dona la llibertat condicional, amb la qual pot tenir una vida normal. Simplement han de fer determinades coses, i passar comptes amb els seus supervisors fins que compleixin la condemna.

Com ha estat el funcionament a la presó durant la pandèmia?

Durant la pandèmia s’ha reduït la mobilitat a l’interior de la presó. Abans es feien activitats conjuntes i això no ha pogut seguir així. Ja no es fan activitats conjuntes i tampoc no podien venir els voluntaris.

Com els ha afectat? ¿I com els afectarà?

No es podien canviar de mòdul, no podien fer activitats amb diferents mòduls i no es podien comunicar amb les famílies de fora, ni amb les parelles que hi hagués dins de la presó; tampoc entren els voluntaris. Els va afectar no poder sortir de permís.
A les persones del tercer grau se’ls aplicava un article que els permetia quedar-se a casa seva.
Les persones que tenen permisos no podien gaudir-los. Si a algú se li permetia sortir de la presó i després hi tornava, se li feia una PCR o es quedava 10 o 14 dies en una cel·la.

Com és el dia a dia dels presos?

Quan els presos s’aixequen al matí, els funcionaris assignats al mòdul es disposen a fer recompte i comproven cel·la a cel·la que tots els interns es troben bé i en bones condicions. Després del recompte, se’ls deixa un temps per rentar-se i ordenar la cel·la. Passat aquest temps, baixen al menjador comunitari on esmorzen. Després de l’esmorzar tots es dirigeixen a realitzar les seves tasques (tallers, manteniment, programes voluntaris, programes obligatoris …). Aquestes duren des de les 8:00 fins a les 13:30. A partir de les 13:30, mengen. Després de dinar se’ls dona l’opció de tornar a realitzar activitats o tornar a la cel·la per passar l’estona fins les 17:00, quan els obren les cel·les i els deixen anar o al pati o, de nou, a realitzar activitats. Això fins les 19:30, quan sopen. Posteriorment se’ls dona temps lliure a la cel·la fins que es torna a fer el recompte. Després se’ls deixa dormir.

En què consisteix la teva feina?
Treballo 7 hores i mitja al dia, i la meva feina s’organitza en diferents parts: una part la dedico a oficines, una altra treballo amb els interns i una part la dedico a fer tutories.

Què opines sobre la condemna dels presos? Creus que s’hauria de castigar o intentar incorporar-los de nou a la societat?

Els presos han de ser rehabilitats perquè l’únic càstig que tenen és estar a la presó. Però dins d’aquest càstig, se’ls ha d’ensenyar que hi ha una altra manera de viure, de solucionar les coses i de poder avançar en la vida. Així és com ho indica la Constitució i les presons existeixen per a això.

Imatge de cel·les d’una presó. (Emiliano Bar / Unsplash)

Com és el comportament a la presó? Es castiga o es premia pel seu comportament?

El comportament és general, com en qualsevol lloc. Majoritàriament, els presos tenen una bona actitud, però a vegades arriben a haver-hi baralles, discussions… Es castiga per la mala actitud: aquesta persona que s’ha comportat malament se la separa perquè no s’arribi a una discussió més gran. Hi ha diversos nivells, depenent del grau de com s’hagin comportat. El nivell més baix seria aïllar la persona en un departament amb més vigilància.
També es premia, veient les seves activitats del dia a dia a la presó, se’ls arriba a donar diversos beneficis: sortir al carrer, poder dormir fora o deixar-los sortir cada 48 hores. I a fora, se’ls permet acudir a activitats on la gent de mal comportament no pot entrar.

Has parlat d’un tercer grau com un premi de comportament, podries dir en què consisteix?

Els interns es poden dividir en: preventius o penats. Preventius són aquells que no han estat jutjats i no tenen condemna, ja que estan pendents que els posin en llibertat o tinguin una condemna, depenent de com ho consideri la investigació i el jutge. Penats són aquells que ja tenen condemna.
Una vegada que s’entra a la presó, s’organitza la vida del pres. Normalment s’entra amb un segon grau. Això vol dir que pots entrar en diverses activitats especials, fins i tot gaudir del permís per sortir al carrer. Després de diversos permisos i haver demostrat la bona actitud, es concedeix el tercer grau. Aquest és l’última concessió, dona la possibilitat d’anar a treballar fora i dormir fora o al centre. I, finalment, el primer grau, aquest és el dels castigats, se’ls aïlla dels altres pel seu comportament.

Notícia redactada per estudiants d’ESO i redactors del projecte Revista Escolar Digital (RED). RED és una xarxa de diaris dirigits i editats per alumnes

Junior Report impulsa una xarxa de Revistes Escolars Digitals gestionades per alumnes de secundària. Informa’t sobre el projecte aquí.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -