10 setembre 2024
spot_img
10 setembre 2024

Amics i no tan amics de la Xina

Qui són els aliats del govern a Pequín i quins països miren amb desconfiança al gegant asiàtic?

Ser el país més poblat i més ric del món pot fer que molts governs s’interessin per tu, però també pot provocar recels i enemistats.

L’economia xinesa va vent en popa i el govern a Pequín vol aprofitar el moment per establir aliances. No obstant això, no tots els països veuen amb bons ulls que la Xina es converteixi en la nova protagonista del panorama internacional.

Corea del Nord: l’amic de tota la vida 

Un dels aliats més antics de la Xina és la República de Corea del Nord, governada també per un règim comunista. 

La Xina es va aliar amb Corea del Nord durant la guerra civil coreana (1950-1953) contra la meitat sud del país, que rebia el suport d’Estats Units.

No obstant això, els recents intents de Kim Jong-un, líder suprem de Corea del Nord, de desenvolupar armes nuclears poden posar en perill aquesta relació.

La Xina i Corea del Nord comparteixen la proximitat geogràfica i la ideologia comunista (no existeix la propietat privada i els mitjans de producció són comuns). Però en els últims anys la Xina ha començat a adoptar polítiques econòmiques cada vegada més semblants a les dels països occidentals (capitalistes).

A més de ser un aliat polític, les relacions amb la Xina també suposen una part importantíssima de l’economia nord-coreana. (Wikipedia)

Rússia: més que amics?

Igual que Corea del Nord, Rússia també comparteix ideologia i proximitat amb la Xina. Tots dos països han declarat que es tracta d’una aliança estratègica que volen intensificar en un futur.

Xi Jingping, l’actual president de la República Popular de la Xina, va declarar fa poc que busca una confiança més gran i cooperació amb Vladimir Putin, el president de Rússia.

Àfrica: amics que no et deixen de costat

Fa anys que la Xina va decidir apostar pel desenvolupament de països membres de la Unió Africana: des del Marroc fins a Sud-àfrica, passant per Sudan, Egipte, Madagascar i fins a les illes Seychelles.

L’interès de la Xina pel continent africà va començar després de la Segona Guerra Mundial (1939-1945), durant la Guerra Freda. En aquesta època, l’antiga Unió Soviètica (l’actual Rússia) i Estats Units estaven enemistats i el món es va dividir en dos bàndols.

Durant aquests anys, Àfrica va quedar fora de l’agenda internacional, però la Xina va aprofitar per invertir en projectes i establir relacions amb els líders africans.

Xina és el principal inversor d’infraestructures a Àfrica: construeix ponts i carreteres, així com edificis i habitatges. (iStock)

Al 2014, les inversions xineses a Àfrica van aconseguir 100.000 milions de dòlars. La Xina s’ha convertit en el principal comprador de matèries primeres produïdes a Àfrica.

Corea del Sud: el germà perdut 

La relació entre Corea del Nord i Corea del Sud és com la de dos germans bessons que viuen junts els primers 5 anys de la seva vida i, després, els separen i eduquen en famílies molt diferents.

El nord ha adoptat un model socioeconòmic comunista i ha limitat al màxim les relacions amb altres països: només es relaciona amb altres països comunistes com la Xina.

En canvi, el sud segueix un model molt més obert, amb un sistema econòmic liberal basat en l’exportació. Per això Corea del Sud prefereix mantenir-se com a aliada dels Estats Units.

Des que es van separar a mitjans del segle XX, hi ha hagut diversos intents de millorar relacions i apropar les dues Corees. L’última ocasió: durant els Jocs Olímpics d’Hivern a PyeongChang, Corea del Sud.

Estats Units: ni amics ni enemics

Les relacions entre Estats Units i la Xina, acostumen a ser complexes i molt diferents segons el moment històric i el caràcter de cada president.

Podria dir-se que són com aquests amics amb els que no quedes fora de l’escola, però amb els qui mantens una relació cordial (comptant amb algun frec).

Què tenen en comú? La Xina i Estats Units tenen ideologies oposades, però els interessa mantenir una bona relació i ser socis comercials prioritaris. A més, tots dos volen evitar un conflicte amb armes nuclears.

No obstant això, sí que tenen discrepàncies sobre temes com la censura i drets humans a la Xina, l’estat polític de la illa de Taiwan i altres illes properes que podrien ser una font de petroli important.

Informa’t de tot a Junior Report Castellano | Català | English

 

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -