L’ONG Amnistia Internacional es va fundar el 1961 i ha rebut un Premi Nobel de la Pau per la seva tasca
Per Miguel Ángel Santiago
La Declaració Universal dels Drets Humans és un document que recull els drets bàsics de qualsevol persona, independentment de la seva procedència, la seva classe social i el seu gènere. La va aprovar l’Organització de les Nacions Unides (ONU) el 1948 però, des de llavors, molts individus i països l’han incomplert.
Amnistia Internacional és una organització present a més de 150 països que lluita contra els abusos dels drets humans. No està vinculada a cap govern, a cap ideologia política, ni a cap organització religiosa.
L’objectiu de l’organització és “portar a terme tasques de recerca i emprendre accions per tal d’impedir i posar fi als abusos greus contra els drets civils, polítics, socials, culturals i econòmics”, a més a més de demanar justícia per a aquells els drets dels quals han estat violats, segons l’organització mateix.
Per acomplir el seu objectiu, investiga i denuncia els abusos contra els drets humans. També busca portar els torturadors davant la justícia, canviar lleis opressives i alliberar persones empresonades únicament per les seves idees. L’organització compta amb més de set milions de membres arreu del món.
"Defiendo la igualdad y los derechos humanos y no voy a dejar de hacerlo. Puede que estemos ahora en lucha, pero sé que al final, ganaremos" Vitalina Koval, Defensora de los derechos #lgbti, Ucrania
29 de noviembre: Día Internacional de las Defensoras de Derechos Humanos pic.twitter.com/InJcoPI4MG— Amnistía Internacional España (@amnistiaespana) November 29, 2019
Des de 1962, l’organització publica un informe anual per repassar la situació dels drets humans al món. S’ha convertit en una de les publicacions més influents del món en el seu àmbit.
Més de mig segle d’història
L’organització va néixer el 1961. L’advocat britànic Peter Benenson va publicar un article al diari The Observer: Els presoners oblidats, per donar a conèixer el cas de dos estudiants detinguts per haver brindat per la llibertat durant la dictadura d’António de Oliveira a Portugal.
https://twitter.com/RedJovenesAIVEN/status/1001146431103815680
Benenson va engegar una campanya a favor de l’amnistia dels dos joves, és a dir, perquè els perdonessin la pena de presó. Considerava que els estudiants eren “presos de consciència”, persones empresonades pels seus ideals polítics o per qüestions religioses.
L’article es va difondre per tot el món i milers de lectors britànics i d’altres nacionalitats es van implicar en la causa. La campanya de Benenson va motivar l’activisme per lluitar contra la injustícia i l’abús de poder, i es va convertir en un moviment internacional per la defensa dels drets humans.
Amnistia Internacional va rebre el premi Nobel de la pau el 1977 i un any més tard el de Drets Humans de les Nacions Unides. L’organització va arribar a Espanya el 1978 i el president va ser el sacerdot Manuel Casanovas.
https://twitter.com/Alonso_Medinas/status/976528481176702976
El tema de la setmana té la col·laboració de la Universidad Católica de Murcia (UCAM)
Junior Report promou el pensament crític dels estudiants. Fes-te soci i dona suport al projecte!