Ciència / Exploració espacial / RED

Anells i llunes a la galàxia

Estudiar els anells dels exoplanetes ens ajuda a saber més sobre el nostre Sistema Solar. (Ron Miller)

Els científics sospiten que hi ha exoplanetes amb anells i llunes com els de el nostre Sistema Solar

Fa només 30 anys no sabíem si existien exoplanetes, planetes fora del nostre Sistema Solar. Ara que ja se n’han descobert més de 3.000, els científics es pregunten si aquests planetes tenen llunes i anells, com Saturn o la Terra.

Detectar exollunes i exoanells (llunes i anells d’exoplanetes) és extremadament difícil. No obstant això, la millora en els instruments i les tècniques d’observació comença a donar els seus fruits.

El telescopi Kepler de la NASA examina més de 145.000 estels a la recerca de senyals d’exoplanetes. (NASA)

Anells més enllà de Saturn

Els anells planetaris són cèrcols formats per petites roques i partícules que orbiten al voltant d’un planeta. Aquest tipus d’anells són comuns en el Sistema Solar: els més coneguts són els de Saturn, però Júpiter, Urà i Neptú també en tenen.

Saturn i el seu sistema d’anells fotografiats per la sonda Cassini. (Jet Propulsion Laboratory)

 Així doncs, resulta lògic pensar que algun dels més de 3.000 exoplanetes descoberts també podria tenir anells.

L’equip de Matthew Kenworthy de la Universitat de Leiden (Països Baixos) sembla haver observat el primer planeta amb anells fora del nostre Sistema Solar.

Els investigadors van utilitzar la tècnica d’ocultació per captar canvis en la llum de l’estrella J1407, a 420 anys llum. Els resultats mostren que algun objecte de grans dimensions va creuar per davant de l’estel.

Després de descartar moltes hipòtesis, els científics han conclòs que l’estrany comportament del J1407 es deu a la presència d’un gegantesc sistema d’anells, 200 vegades més gran que el de Saturn.

A la caça d’exollunes

A més d’anells, molts dels planetes del nostre Sistema Solar tenen llunes. Els experts en astrobiologia creuen que alguns d’aquests satèl·lits podrien albergar vida.

Per això, cada vegada més científics se centren en buscar llunes en altres sistemes planetaris. L’equip de David Kipping, del Cool Worlds Lab de la Universitat de Columbia (Estats Units) porta anys a la caça de la primera exolluna.

 

Kipping i el seu equip han estudiat més de 300 sistemes planetaris per trobar exollunes i sembla que ho han aconseguit: el planeta Kepler-1625b, de la grandària de Júpiter, podria tenir una lluna tan gran com Neptú.

L’equip ha pogut observar més de prop aquest planeta gràcies al telescopi Hubble i en els propers mesos analitzarà les dades recollides per confirmar si Kepler-1625b realment té una lluna.

El següent gran descobriment en astronomia podria estar molt a prop. Pot ser que Endor, la boscosa lluna on habiten els entranyables Ewoks de Star Wars, estigui més prop del que pensem.

https://www.instagram.com/p/BcpGVGqjrsw/

Informa’t de tot a Junior Report Castellano | Català | English

Resum de la privadesa
Junior Report

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.

Galetes estrictament necessàries

Les galetes estrictament necessàries han d'activar-se sempre perquè puguem desar les preferències per a la configuració de galetes.

Galetes de tercers

Aquest lloc web utilitza Google Analytics per recopilar informació anònima com el nombre de visitants del lloc i les pàgines més visitades.

El mantenir aquesta galeta habilitada ens ajuda a millorar el lloc web.

Galetes addicionals

Aquest web utilitza les següents galetes addicionals:

(Indica aquí les galetes que esteu utilitzant a la web.)