29 març 2024
spot_img
29 març 2024

Anuncien els finalistes i guanyadors del concurs Joves i Mobilitat 2020

El certamen ha premiat els millors treballs sobre la seguretat en els desplaçaments en bicicleta i patinet

El concurs Joves i Mobilitat, organitzat pel RACC amb la col·laboració del Servei Català de Trànsit i dels Departaments d’Interior i d’Educació de la Generalitat de Catalunya, ja té guanyadors.

Es van donar a conèixer aquest dimarts, 16 de juny, en una gala celebrada de forma telemàtica i que va comptar amb la participació de Josep Mateu, president del RACC; Miquel Buch, conseller d’Interior de la Generalitat de Catalunya; Juli Gendrau, director del Servei Català de Trànsit; i Ramon Grau, subdirector general d’Ordenació Curricular de Departament d’Educació.

El concurs Joves i Mobilitat té l’objectiu de promoure actituds i valors de mobilitat segura, sostenible i responsable, entre els nois i noies de 13 a 17 anys. En la seva 13a edició, el certamen ha centrat la seva temàtica en la mobilitat segura dels joves que es desplacen amb bicicleta i patinet.

Guanyadors i finalistes de la categoria del vídeo a Instagram. (RACC)

En total, en aquesta edició s’han presentat 768 treballs que han estat elaborats per 732 estudiants d’ESO, Batxillerat i Cicles Formatius de Grau Mitjà, així com membres de centres de joves o centres d’oci, distribuïts en 370 grups procedents de 38 centres educatius de tot Catalunya.

“Estem molt satisfets d’aquesta participació“, va valorar el president de RACC, Josep Mateu, durant la seva intervenció, en què ha recordat que “tot i la pandèmia hem pogut tirar endavant els projectes, gràcies a la gran capacitat d’adaptació que han demostrat tant els joves com els seus professors”.

Mateu va explicar que el tema d’aquesta edició ha estat la convivència les bicicletes i patinets elèctrics amb els vianants i altres transports. “Cada vegada hi ha més bicicletes i els patinets han viscut un gran boom en els últims dos anys, i seguiran creixent perquè són mitjans àgils, saludables i sostenibles”, afirma.

“No obstant això, cal un temps d’adaptació perquè aquests mitjans s’integrin amb la resta”. Per a això, serà necessari “que les administracions prenguin mesures perquè els desplaçaments siguin segurs”. I va destacar el paper que els joves tindran en aquest procés “perquè sou vosaltres els que asseureu les bases de la mobilitat del futur“.

Guanyadors i finalistes de la categoria Projecte de millora de la seguretat vial. (RACC)

En uns termes similars es va expressar el conseller d’Interior, Miquel Buch, que amb el símil de la teoria de l’evolució de Darwin va apuntar que seran els joves d’avui els que “s’hauran d’adaptar a la nova realitat que ens arriba i que es trobaran en el futur “.

En aquest sentit, ha demanat als nois i noies que siguin “atrevits” i que no tinguin por a equivocar-se. “Si us heu presentat a aquest concurs, és perquè teniu una inquietud, cal aprofitar aquesta predisposició per continuar sent innovador”, va afegir.

 

Els projectes guanyadors

Aquest any, alumnes de l’Escola Pia de Mataró, de La Salle de Premià de Mar, i de l’escola Fedac Sant Narcís, de Girona han estat premiats en les categories d’anunci gràfic, vídeo per Instagram i projecte de millora de la seguretat viària, respectivament.

El jurat ha valorat que els alumnes hagin presentat propostes originals que promouen actituds cíviques i responsables en mobilitat i amb un format i llenguatge comprensibles per a un públic jove.

El premi a la classe amb millor participació, tant per la qualitat com per la quantitat de treballs presentats, ha estat pel grup de 3r d’ESO de l’Institut Antoni Cumellas, de Granollers, mentre que la professora Jordina Bartolomé, de l’Escola El Carme de Tarragona, ha estat guardonada com a millor docent per la seva dedicació i capacitat de motivació, havent tutoritzat un elevat nombre de treballs de molta qualitat.

Guanyadors del projecte educatiu en mobilitat segura en un centre docent. (RACC)

El concurs ha introduït aquest any una nova categoria que reconeix el millor projecte educatiu en mobilitat segura impulsat per un centre docent. El guardó ha estat per a l’Institut Antoni Pous i Argila, de Manlleu, pel seu projecte “Un carril bici! Foment de la mobilitat a l’Institut Antoni Pous i Argila”. El jurat ha valorat la participació de tota la comunitat educativa en la iniciativa, la seva vinculació internacional i el seu compromís amb la seguretat viària en els últims anys.

La majoria de les propostes presentades han reflexionat sobre la convivència de les bicicletes i els patinets amb la resta de modes de transport i han promogut la seguretat dels usuaris a través de missatges de sensibilització per conscienciar els joves sobre la importància d’adoptar actituds cíviques i responsables.

També s’han presentat propostes tecnològiques per afavorir la convivència i la seguretat, així com projectes de millora de la mobilitat en l’àmbit local.

 

Consulta els guanyadors i finalistes

Els guanyadors i finalistes d’aquesta 13a edició del concurs ‘Joves i Mobilitat’ a les diferents categories són:

 

ANUNCI GRÀFIC

  • Guanyadora: Clara Codina, de 4t d’ESO A de l’Escola Pia de Mataró, pel treball “Recorda. El carrer és de tots”.
  • Finalistes: Berta Alsina i Emma Martínez, de 3r d’ESO A de l’Institut El Vern de Lliçà de Vall, pel treball “Controla”.

 

 VÍDEO PER A INSTAGRAM

  • Guanyadors: Berta Sans, Cristina Palomar, Ana Batiste i Wassima Zarouali, de 4t d’ESO B de La Salle de Premià de Mar, pel treball “Sobre rodes no és una joguina”.
  • Finalistes: Lluís Eudald Sàrries, Laia González i Taras Grynkiv, de 3r d’ESO de l’escola Fedac de Guissona, pel treball “Només tens una vida, no vulguis guanyar la carrera”.

 

PROJECTE DE MILLORA DE LA SEGURETAT VIÀRIA

  • Guanyadors: Isaac Vila, Joan Font, Carla Gri i Arnau Gusó, de 4t d’ESO de l’escola Fedac Sant Narcís de Girona, pel treball “Pla de convivència entre bicicletes, vianants i vehicles motoritzats”.
  • Finalistes: Arnau Baeza, Salvi Mateos i Gerai Rodellas, de 3r d’ESO A de l’Institut El Vern de Lliçà de Vall, pel treball “Safezoning”.

 

PROJECTE EDUCATIU EN MOBILITAT SEGURA D’UN CENTRE DOCENT

  • Guanyador: Institut Antoni Pous i Argila, de Manlleu, pel projecte “Un carril bici! Foment de la mobilitat sostenible a l’Institut Antoni Pous i Argila”.

 

MILLOR CLASSE

  • Guanyadora: 3r d’ESO C de l’Institut Antoni Cumellas de Granollers.
  • Finalista ex aequo: 4t d’ESO de l’Institut Can Jofresa de Terrassa.
  • Finalista ex aequo: 4t d’ESO de l’escola Maristes de Rubí.

 

PROFESSOR/A MÉS MOTIVADOR

  • Guanyadora: Jordina Bartolomé, de l’escola El Carme, de Tarragona.
  • Finalista: Xiu Duset, de l’Institut Escola La Tordera, de Santa Maria de Palautordera.

Informació elaborada en col·laboració amb el RACC

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -