22 desembre 2024
spot_img
22 desembre 2024

Apollo 13: una missió de pel·lícula

El coet havia d’arribar a la Lluna però una explosió a la nau va obligar la tripulació a trobar una alternativa per tornar a la Terra

El 17 d’abril de 2020 es compleixen 50 anys de l’arribada de la missió Apollo 13 a la Terra. Aquest fet no tindria res d’especial si no fos perquè els astronautes van viure tota una odissea per poder tornar a casa.

La missió formava part del programa Apollo de la NASA, l’agència espacial dels Estats Units. Es va desenvolupar durant la dècada de 1960, en plena carrera espacial entre els Estats Units i la Unió Soviètica per demostrar el seu potencial davant el món.

Al juliol del 1969, l’Apollo 11 havia fet història amb l’arribada de l’home a la Lluna. No obstant això, la NASA volia continuar investigant el satèl·lit de la Terra.

L’Apollo 13 era la tercera missió de la NASA a la Lluna en menys d’un any i havia de fer fotografies, realitzar experiments i recollir mostres geològiques de la superfície lunar. Però la tripulació mai va arribar a alunizar.

 

Una missió accidentada

La nau Apollo 13 va enlairar-se des del Centre Espacial Kennedy l’11 d’abril de 1970. A bord anaven el comandant Jim Lovell, el pilot Jack Swigert (que dirigia la nau) i el pilot Fred Haise (que havia de conduir el mòdul lunar).

La nau estava formada per tres mòduls: el mòdul de comandament, on viatjaven els astronautes; el mòdul de servei, que servia de magatzem, i el mòdul lunar, que s’utilitzava per explorar la superfície lunar.

Després de l’enlairament, havien de viatjar tres dies per l’espai abans d’arribar a la Lluna. No obstant això, durant el camí es va produir una explosió al tanc d’oxigen del mòdul de servei, on es guardaven les reserves de combustible, aigua i altres materials necessaris per fer funcionar la nau.

L’explosió va fer malbé el mòdul de servei i estava afectant el funcionament del mòdul de comandament. Després d’analitzar les opcions i discutir-ho amb el centre de control a Houston, els tres astronautes van decidir utilitzar el mòdul lunar com a bot salvavidas per tornar a la Terra.

Recreació de la nau Apollo 13 després de l’explosió: a l’esquerra, el mòdul lunar, a la dreta, el mòdul de comandament afectat. (Dan Beaumont Space Museum)

Per sort, l’accident es va produir durant el viatge d’anada perquè en aquestes missions, després d’explorar la Lluna, s’abandona el mòdul lunar i la tripulació torna només amb el mòdul de comandament i el de servei. Si hagués passat durant el viatge de tornada, no haurien tingut cap alternativa.

 

El món sencer pendent del desenllaç

La nau no tenia combustible suficient per a canviar de rumb, així que es van deixar arrossegar per la gravetat lunar per donar la volta a la Lluna i després, amb una mica d’ajuda dels propulsors, canviar de trajectòria i entrar en el camp de gravetat terrestre.

L’Apollo 13 trigaria quatre dies més a arribar a la Terra. Això plantejava un altre problema: eliminar el diòxid de carboni que els astronautes produïen en respirar. Seguint les instruccions de Houston, van improvisar uns dipòsits amb materials i cinta aïllant que van trobar al mòdul lunar.

Per si de cas apareixien nous problemes i el viatge s’allargava, havien d’estalviar energia, així que la tripulació va reduir al màxim el consum elèctric. Això va fer que la temperatura baixés fins als 3°C dins del mòdul.

Quan estaven a punt d’arribar a la Terra, els astronautes van tornar al mòdul de comandament per entrar a l’atmosfera, perquè era l’únic preparat per resistir les altes temperatures del descens sense desintegrar-se. Llavors es van desenganxar del mòdul lunar i el de servei.

La nau va aconseguir amarar a l’oceà Pacífic el 17 d’abril de 1970. L’aventura de Lovell, Swigert i Haise va despertar una gran expectació a tot el món: durant una setmana, milions de persones van seguir l’evolució de l’Apollo 13 a través dels mitjans.

L’amaratge del mòdul de comandament va ser retransmès per diverses cadenes als Estats Units i milions de persones van seguir el desenllaç de la missió per la televisió.

Junior Report ofereix aquest recurs gratuït durant l’època de confinament. Descarrega el pla de teletreball.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -