1 febrer 2023
spot_img
1 febrer 2023
spot_img

‘Apps’ per millorar la mobilitat

Els usuaris d’internet comparteixen informació en temps real que serveix perquè altres persones puguin desplaçar-se millor 

Amb l’aparició d’internet i les aplicacions ha nascut una nova forma de compartir i d’intercanviar serveis i informació.

Les plataformes digitals permeten que milions de persones de tot el món estiguin en contacte i comparteixin informació i opinions en temps real.

Gràcies a aquestes aplicacions i a la col·laboració dels usuaris es poden teixir xarxes amb molta informació útil i actualitzada. Aquestes “aplicacions col·laboratives” són molt comuns en el sector del transport i la mobilitat.

Amb la col·laboració dels usuaris es pot teixir una xarxa d’informació completa i actualitzada. (iStockphoto)

Informació col·lectiva 

Una aplicació que es basa en aquest sistema col·laboratiu és Waze. Els conductors la utilitzen per compartir informació útil amb altres persones que estan a la carretera. Per exemple, avisen sobre accidents de trànsit, carreteres tallades o els serveis que ofereix cada gasolinera.

Els altres conductors poden consultar Waze abans d’iniciar el seu viatge per tenir tota la informació actualitzada i decidir quina ruta prendre o a quina gasolinera parar per omplir el dipòsit.

Moovit és una altra aplicació semblant però en comptes d’estar dirigida a conductors privats és per a usuaris de transport públic. En ella es comparteixen dades com retards, incidències i l’hora d’arribada de trens i autobusos en temps real.

Compartir cotxe per estalviar diners

Gràcies al transport públic i a altres mitjans com la bicicleta, tenir cotxe no és imprescindible dins de grans ciutats. Però de tant en tant pot ser útil.

Per aquestes persones que necessiten un vehicle de manera ocasional, hi ha aplicacions que permeten llogar cotxes per hores o dies.

Whipcar és una plataforma que posa en contacte a persones que necessiten un vehicle de manera temporal amb unes altres que tenen el seu cotxe o moto aparcat al garatge.

Amb aplicacions com BlaBlaCar o Carpooling els usuaris que planegen fer un viatge amb cotxe poden trobar companys per omplir els seients buits.

D’aquesta manera les despeses del viatge com la gasolina es divideixen i també es contamina menys, ja que en comptes d’utilitzar fins a cinc cotxes només se n’utilitza un. Després de cada trajecte els usuaris poden puntuar-se els uns als altres.

 

Bicicletes per a tots

En els últims anys moltes ciutats del món han instal·lat serveis de lloguer de bicicletes per hores, que permeten als usuaris recollir el vehicle a una estació i deixar-lo a una altra.

Aquests sistemes acostumen a funcionar a través d’aplicacions per mòbil que no només serveixen per desbloquejar la bicicleta sinó que aporten tot tipus d’informació extra.

Per exemple, aquestes aplicacions tenen un mapa amb les parades de bicicletes i poden indicar a través de geolocalització quina és la més propera a l’usuari. També es pot veure en aquestes apps on hi ha espai lliure per aparcar la bicicleta.

Informa’t de tot a Junior Report Castellano | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -