22 novembre 2024
spot_img
22 novembre 2024

Atac a la llibertat dels internautes: l’article 13

El Parlament Europeu va aprovar la reforma de la Llei de Copyright a l’abril per tal de protegir la propietat intel·lectual. Però els seus detractors pensen que obre la porta a la censura

Fins ara, si penjaves a internet una pel·lícula amb drets d’autor sense permís del seu creador, tu eres el responsable del delicte i no la plataforma digital, com per exemple YouTube.

Però amb la reforma de la Llei de Copyright aprovada pel Parlament Europeu l’abril del 2019, la xarxa social passa a ser la responsable d’evitar que els seus usuaris comparteixin contingut protegit.

És per això que alguns experts pensen que les plataformes podrien desenvolupar filtres per censurar contingut amb drets abans que es publiqui per tal de protegir-se. Si el programa informàtic cometés errors, podria arribar a bloquejar contingut per error.

A Espanya, diversos creadors de contingut com Visual Politik o Jaime Altozano, amb un milió de subscriptors cadascun, s’han manifestat en contra del polèmic decret. També ho han fet altres personalitats d’Internet, com Larry Sanger, un dels creadors de Wikipedia.

En conclusió, considerem que el famós article 13 (que es començarà a implementar a partir de gener a abril del 2019) és una petita amenaça per als creadors de contingut. A més a més, també ho veiem com un intent de monopoli de la informació per beneficiar grans empreses i que afectaria tothom.

A continuació us deixem amb dos enllaços dels vídeos en què aquests youtubers hi donen el seu punt de vista:

Article redactat per estudiants d’ESO i redactors del projecte Revista Escolar Digital (RED). RED és una xarxa de diaris dirigits i editats per alumnes

Junior Report impulsa una xarxa de Revistes Escolars Digitals gestionades per alumnes de secundària. Informa’t sobre el projecte aquí.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -