18 desembre 2024
spot_img
18 desembre 2024

Atreveix-te a escriure les teves pròpies històries

L’escriptura creativa ajuda a fomentar la lectura i desenvolupar la imaginació i l’expressió personal

Per Judith Vives

Sovint parlem de la importància de llegir per educar, entretenir i formar persones més crítiques i reflexives. Per fomentar el plaer per la lectura, hi ha una altra pràctica que ens pot ajudar: l’escriptura creativa.

Imaginar les nostres pròpies històries i relats i plasmar-los per escrit té molts avantatges. En primer lloc, t’ajuda a valorar la feina que fan els escriptors i il·lustradors i, com que t’hi pots identificar, també et fa ser conscient d’allò que implica crear una història i escriure un llibre.

D’altra banda, quan escrius les teves històries desenvolupes empatia cap als personatges que has imaginat. En aquest procés pots reflexionar sobre la seva personalitat, les seves actituds i les seves formes de ser.

Amb l’escriptura creativa, a més, pots conèixer de prop els diferents gèneres i formes de treballar-los: el relat, la poesia o el còmic, per exemple.

 

Millorar l’ús de la llengua

Quan preparis el text, hauràs de buscar les paraules per explicar allò que vols relatar i pensar la millor manera d’expressar-ho. Així és com ampliaràs el teu vocabulari, millorant el teu ús de la llengua i l’ortografia i, en conseqüència, milloraràs la comprensió lectora.

Per descomptat, mitjançant la lectura i l’escriptura podràs despertar i alimentar la creativitat que portes dins i ser més reflexiu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Escola Paidos (@cooppaidos)

Tots podem animar-nos a escriure de manera creativa en qualsevol moment. Només cal tenir una idea i començar a escriure. Però de vegades, si ens veiem empesos o forçats a fer-ho podem sentir que ens hem bloquejat.

Hi ha diverses fórmules per desencallar-nos. Podem, per exemple, crear una història a partir d’unes imatges; pensar una història a partir de notícies del diari o crear històries cooperatives i en grup. També podem treballar l’escriptura creativa resumint una història o llibre com si fos una presentació de capítols d’una sèrie de Netflix.

 

Concurs d’escriptura creativa de Legiland

Una altra opció pot ser la d’apuntar-se a un concurs d’escriptura creativa. Des de Legiland organitzen per tercer any una convocatòria per despertar la creativitat literària entre els joves.

Cada any, aquest concurs gira al voltant d’un tema. En aquesta ocasió, la temàtica serà el cosmos. I com a novetat, aquest any pots presentar un relat, un còmic o un poema.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Escola Paidos (@cooppaidos)

Pot participar en el concurs l’alumnat dels centres escolars que compten amb una llicència d’aquesta plataforma. Els alumnes poden fer-ho de manera individual o en grup. Si la teva obra és seleccionada, formarà part d’una antologia que es publicarà en format llibre, en el qual podràs veure el teu nom entre els autors. El teu primer pas com a escriptor!

Des de Legiland expliquen que per els estudiants, la possibilitat de ser publicats en un llibre físic és tot un al·licient. I per al professorat, aquesta pot ser una ocasió de fer seu el concurs i plantejar-ho com una activitat per a la classe en la qual també es puguin treballar els gèneres literaris des d’un altre punt de vista.

Per ajudar-te en el procés de creació, Legiland també ha creat uns vídeos curts en què hi apareixen alguns consells per construir un bon relat, còmic o poema de la mà de la booktuber catalana Layla Zaoui.

De moment, ja s’han inscrit al concurs més de 500 alumnes. El termini de participació és del 14 de desembre de 2020 al 13 de gener de 2021.

Pots consultar les bases d’aquest concurs al web de Legiland.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -