Escriptors, actors i ‘influencers’ fan servir les xarxes socials per lluitar contra la discriminació i promoure una societat més inclusiva
Ian Galo Lescano és un nen argentí que té un trastorn de l’espectre autista (TEA). Sota el pseudònim de Ian Moche s’ha convertit en influencer i el seu compte d’Instagram té més de 100.000 seguidors. A l’Ian el van diagnosticar quan tenia tres anys i sa mare reconeix que trobar el testimoniatge d’un nen com l’Ian a les xarxes socials hauria estat molt útil per entendre el que passava amb el seu fill.
El compte de l’Ian (@ianmoche) el gestiona la mare i inclou vídeos en què ell mateix parla sobre el trastorn i informa de com és la seva vida. L’objectiu final és ensenyar que tenir autisme no és res dolent.
La història de l’Ian és un dels molts perfils a les xarxes socials creats per persones amb autisme que es converteixen en activistes amb l’objectiu de conscienciar la societat i oferir una visió propera i personal de l’autisme.
Raquel Montllor (@Rmontllor) és una educadora social i psicopedagoga a qui van diagnosticar autisme quan tenia 40 anys. En el seu blog explica que li costava establir relacions socials i que tenia problemes per expressar el que li passava pel cap. “Quan em van diagnosticar Asperger, vaig entendre moltes coses; va ser llavors quan vaig començar una nova etapa en la meva vida”, diu. Ara organitza activitats de difusió i visualització del TEA, a més a més d’ajudar altres famílies que tenen un membre autista.
Sara Codina gestiona el blog i el compte d’Instagram Mujer y Autista (@mujeryautista). A la Sara li van diagnosticar TEA amb 41 anys i assegura que el diagnòstic tardà té un impacte sobre la salut. Per aquest motiu, des de les xarxes socials reivindica el dret a tenir un diagnòstic correcte i a temps.
Un altre exemple sobre diagnóstico tardà és el de la Bea (@beaenelespectro) que es defineix com a “autista a jornada completa”. El seu perfil d’Instagram té prop de 12.000 seguidors, amb qui comparteix reflexions sobre els obstacles a què s’enfronten les persones amb autisme i la necessitat de cuidar l’autoestima.
Abro hilo una vez pasado mi enfado tras 5 días. Mi adolescente, también autista, debe coger el transporte público y lo hace, aunque le cueste. Tiene 17 años recién cumplidos y ya sabéis qué es eso: emociones a flor de piel, rebeldía, intensidad… Añádale a todo eso una CEA. 👇
— Bea (@beaenelespectro) November 2, 2022
Conferències sobre autisme
Més enllà dels testimoniatges en xarxes socials, a internet es poden trobar moltes xerrades i conferències impartides per persones autistes. Una de les personalitats més populars és l’americana Temple Grandin, una professora universitària reconeguda per la seva divulgació sobre el trastorn de l’espectre autista.
Més enllà de la seva carrera professional com a zoòloga, Grandin és capaç d’explicar davant de grans auditoris com resulta viure amb autisme, i ho fa d’una forma didàctica i divulgativa. La seva història fins i tot va ser portada a la pantalla gran: Temple Grandin (2010) és una pel·lícula que mostra la seva lluita i la de la seva mare per combatre els estereotips i el desconeixement que envolten als TEA.
A Carles Vallvé, professor de secundària de Tarragona, li van diagnosticar síndrome d’Asperger amb 40 anys. Assegura que va ser “un alliberament” entendre què li passava. Actualment compagina la seva feina com a professor amb projectes personals relacionats amb la programació de videojocs. Vallvé fa xerrades sobre l’Asperger i ha concedit diverses entrevistes a mitjans de comunicació per ajudar a divulgar la seva experiència.
Les persones autistes també poden destacar en l’àmbit artístic. Anabel Espinosa és dissenyadora gràfica, il·lustradora autodidacta i creadora de contingut multimèdia. A més, és l’autora del documental Érase una vez un Singspiel (2018), una cinta que mostra el món dels TEA en primera persona i que va ser finalista dels European Youth Awards.
Famosos amb autisme
Molts personatges públics han aprofitat la seva popularitat per donar a conèixer la seva condició i fer visible l’autisme a ulls de tothom. És el cas de l’activista mediambiental Greta Thunberg, diagnosticada d’Asperger quan era una nena. La jove sueca va respondre a les crítiques sobre la seva actitud seriosa explicant que l’autisme la feia ser diferent, però que això podia ser un “superpoder”.
«Tinc Asperger i això vol dir que de vegades soc una mica diferent de la norma. I, en certes circumstàncies, ser diferent és un superpoder» @GretaThunberg
— gencat (@gencat) February 18, 2020
Avui, Dia Mundial de la Síndrome d’#Asperger, recordem les diferents maneres de percebre el món 🌍 https://t.co/ImxrEmAf6l pic.twitter.com/F1TJtEzyOm
Diversos actors del món del cinema i la televisió també han fet el pas i han fet públic el seu autisme. Com el veterà actor Anthony Hopkins, que el 2017 va declarar que li havien diagnosticat síndrome d’Asperger de manera tardana. Altres exemples són Wentworth Miller, protagonista de la sèrie Prison break, que va ser diagnosticat durant la pandèmia; o l’actriu Daryl Hannah, que va denunciar que els productors li impedien acudir a entrevistes de promoció pel fet de ser autista.
Hannah Gadsby és una comediant australiana que es va fer famosa arreu del món pel seu monòleg Nanette (2018), una obra en què parla sobre els límits de l’humor, els estereotips de la societat patriarcal i la pressió de ser dona i pertànyer al col·lectiu LGTBIQ+. A Gadsby li van diagnosticar autisme als 38 anys i ha explicat que saber la seva condició l’ha ajudat a conèixer-se millor.