18 gener 2025
spot_img
18 gener 2025

Brexit: amics fins al final

Els líders de la Unió Europea han respost al Brexit amb unitat i fermesa

El Brexit va sacsejar els fonaments de la Unió Europea (UE). És la primera vegada en la història que un país decideix abandonar la Unió i, com que no hi ha precedents d’una situació igual, les institucions europees s’enfrontaven a un panorama incert.

Després del referèndum del 2016, els líders dels 27 països membres van acceptar la decisió del Regne Unit. Encara que deixar marxar la tercera economia més important de la Unió Europea no seria fàcil.

“En un procés lliure i democràtic, el poble britànic ha expressat el desig de sortir de la Unió Europea. Lamentem la decisió, però la respectem”, deia un comunicat conjunt signat pels principals líders europeus.

 

Ferms i units

Després de recuperar-se del cop inicial, les institucions europees i els 27 estats membres van mantenir una postura ferma durant les negociacions.

La Unió Europea vol demostrar que abandonar la Unió no millora la posició estratègica ni econòmica del país sortint. L’objectiu és evitar que més països segueixin l’exemple del Regne Unit, perquè això afebliria la UE.

Durant els dos anys que han durat les negociacions, hi ha hagut moments en què semblava que no s’aconseguiria cap acord. Llavors, el president del Consell Europeu, Donald Tusk, deia que el Regne Unit havia de replantejar-se el Brexit i quedar-se a la UE.

“Tret que hi hagi un canvi d’opinió per part dels nostres amics britànics, el Brexit es farà realitat –amb totes les seves conseqüències negatives– el març de l’any vinent [2019]”, assegurava Tusk per Twitter.

Però el Regne Unit no va canviar d’opinió. El Brexit tira endavant i el 25 de novembre del 2018 va tenir lloc una cimera europea per ratificar l’acord de sortida de la Unió.

 

L’únic acord possible

L’acord a què es va arribar defineix un període de transició de dos anys fins que es negociïn les condicions de la nova relació entre el Regne Unit i la UE.

El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, va assegurar que era “el millor acord possible” i “l’únic” que podia aconseguir el Regne Unit.

Per la seva banda, Donald Tusk va publicar un tuit esmentant una coneguda cançó de Queen per assenyalar els llaços que existeixen amb el Regne Unit.

“Un lema per [a la cimera de] demà, les paraules de Freddie Mercury que va morir fa exactament 27 anys: Friends will be friends, right till the end [amics fins al final]”, deia Tusk en el seu compte.

El Regne Unit és, al cap i a la fi, un país europeu. Amb Brexit o sense, té una història comuna i mantindrà sempre uns vincles culturals i econòmics amb l’Europa continental.

Informa’t de tot a Junior Report | Castellano Català English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -