15 juny 2024
spot_img
15 juny 2024

Calcular la factura elèctrica

Les factures de la llum semblen molt complicades, però l’únic secret per entendre-les és conèixer els tres grans imports pels quals paguem

Per Enric Ventura

Comprar per internet és molt còmode: siguem on siguem, podem demanar el que vulguem i ens arribarà a casa amb un sol clic.

Consumir electricitat és encara més còmode: l’únic clic que necessitem és el de l’interruptor que encén el llum o l’aparell.

La diferència és que, quan comprem per internet, el producte té un preu tancat amb els impostos i les despeses d’enviament inclosos. Però l’electricitat és més complicada…

Quant paguem per l’electricitat?

A l’hora de pagar per l’energia que consumim, l’empresa energètica que tenim contractada ens envia una factura que agrupa tres imports.

El primer concepte pel qual paguem és el fet d’estar connectats a la xarxa elèctrica, una infraestructura que s’ha hagut de construir i que es manté per tal que rebem energia.

El segon import de la factura és la quantitat d’energia que consumim: si en gastem més, pagarem més. Es compta per hores i queda registrada al comptador de la llum.

Per últim tenim els impostos, els quals seran proporcionals a la suma dels dos primers imports. Hi ha diferents taxes: des de l’impost a l’electricitat fins a l’IVA que s’aplica a tot allò que comprem.

El total que paguem en una factura és el resultat de sumar aquests tres imports: connexió, consum i impostos.

Com estalviar en electricitat?

Si la factura té tres parts, amb quina d’elles ens serà més fàcil estalviar?

Una primera opció és reduir la potència contractada. Això no significa que l’energia que rebem empitjori, sinó que podrem fer servir menys aparells elèctrics alhora.

Una persona que viu tota sola no necessita tanta potència com una parella amb fills, per això la potència contractada s’ha d’ajustar als nostres hàbits.

L’empresa comercialitzadora (la que ens ven l’energia) no té per què ser la mateixa que l’empresa distribuïdora (propietària de la xarxa que ens abasteix). Per això, una altra opció és canviar de comercialitzadora per intentar estalviar en la tarifa. Ara, els preus varien poc entre comercialitzadores.

D’aquí que el més efectiu sigui millorar els nostres hàbits per gastar menys. Si ens canviem a una companyia més barata i a la vegada fem un consum responsable, aconseguirem estalviar en la factura.

A més, com menys consumim, menys impostos pagarem (perquè són proporcionals).

https://www.facebook.com/elperiodico.catalunya/videos/10154753927126544/

Informa’t de tot a Junior Report Castellano | Català English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -