17 novembre 2024
spot_img
17 novembre 2024

Calendari maia: una civilització lligada a l’astronomia

Els maies van desenvolupar amplis coneixements de matemàtiques i astronomia a través de l’observació dels astres

Al llarg de la història moltes civilitzacions han dissenyat els seus propis calendaris. A Mesoamèrica, una regió que s’estén des de Mèxic fins als països de l’Amèrica Central, diferents pobles i cultures van desenvolupar la seva pròpia manera de comptar el temps.

La civilització maia es va establir durant segles al que avui dia coneixem com a Guatemala i el sud de Mèxic. Un dels llegats més preuats que ens va deixar va ser el seu calendari.

Els maies van confeccionar el seu calendari per recordar dates importants de la seva història, però també amb propòsits pràctics, com saber quan havien de sembrar, i cerimonials, per marcar les festivitats religioses més importants.

 

Una societat lliurada als astres

El sol, les estrelles i els planetes eren molt importants per als maies, que van arribar a dominar l’astronomia amb una gran exactitud. El sol era adorat com un déu, mentre que la Via Làctia simbolitzava el camí d’entrada a la vida i la mort.

Els maies van construir grans temples per poder fer observacions astronòmiques. Gràcies a això, els sacerdots van poder establir la durada del cicle lunar, el cicle solar i el cicle del planeta Venus, a partir dels quals van confeccionar els seus calendaris.

Els historiadors han investigat el complex sistema d’aquest calendari i hi han diferenciat un total de quatre components: el Haab , el Tzolk’in, la Roda Calendàrica i el Compte Llarg.

El cicle de Haab estava format per 365 dies, semblantment a l’any solar. Aquest component del calendari es dividia en 19 mesos, 18 mesos de 20 dies i un de 5 dies. Servia sobretot als agricultors.

En canvi, el Tzolk’in definia un cicle de 260 dies, que equivalen als nou mesos de gestació però també al creixement del blat de moro, un aliment sagrat per als maies. El Tzolk’in era el calendari sagrat que marcava els esdeveniments i fets mítics dels avantpassats i déus maies.

El Haab i el Tzolk’in es combinaven a través de la Roda Calendàrica per produir cicles de 52 anys que es repetien al llarg del temps. Els maies creien que la història del seu poble era cíclica i es repetia depenent de la posició dels astres i les estrelles al cel.

Els dies i mesos estaven representats per glifs, petits signes o dibuixos. El calendari era un element sagrat per als maies, que el beneïen a través d’ofrenes.

 

La profecia maia de l’any 2012

Per marcar els esdeveniments que anaven més enllà d’un cicle de 52 anys, els maies van inventar el calendari de Compte Llarg, que compta els dies, mesos i anys, però també segles i mil·lennis.

Van establir l’inici del calendari l’11 d’agost de l’any 3114 a. C., que era la data de l’inici de la creació.

L’últim dia del cicle del Compte Llarg era el 21 de desembre del 2012. Aquesta data va ser objecte de múltiples interpretacions, des d’un nou cicle de la vida fins a pronosticar la fi del món.

Per als maies es tractava d’una altra cosa: ells van desxifrar el moviment dels astres i van descobrir que, l’any 2012, el solstici es produïa en el mateix moment que la conjunció de l’Equador Galàctic amb la Via Làctia. Per a ells, això significava l’inici d’una nova era.

L’arribada dels conqueridors espanyols a partir del segle XVI va provocar la desaparició de l’imperi maia i de moltes altres civilitzacions mesoamericanes. La seva cultura i els seus coneixements es van perdre en el temps fins que els primers arqueòlegs i historiadors van descobrir-ne el llegat.

Junior Report impulsa una xarxa de Revistes Escolars Digitals gestionades per alumnes de secundària. Informa’t sobre el projecte aquí.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -