El paper de la dona a la Revolució de 1917
Les cares conegudes de la Revolució russa són, en la seva majoria, rostres d’home: Lenin, Trotski o Stalin. Els perdedors, com el tsar Nicolau II, també són homes.
El paper de la dona en aquesta revolució és desconegut, però va ser precisament en el Dia de la Dona quan es van desencadenar una sèrie d’esdeveniments que van canviar el país i que en l’actualitat coneixem com la Revolució russa de 1917.
L’espurna que encén la flama
El Dia de la Dona, 23 de febrer (8 de març al nostre calendari), se celebrava des de l’any 1910 a Rússia.
L’aturada massiva va ser especialment important el 1917, ja que molts homes treballadors van unir-se a la vaga de les treballadores, en la qual participaven milers de dones cada any.
Aquest esdeveniment va desencadenar diverses protestes durant el mes de febrer a Sant Petersburg, la capital russa aleshores, i va acabar provocant l’abdicació del tsar Nicolau II i la creació d’un govern provisional (conegut com la Duma).
Dones contra el Govern Provisional
Després de l’alçament de milions de persones i després que el tsar Nicolau II abdiqués, es va formar un govern provisional liderat per Aleksandr Kérenski que va durar de febrer a octubre de 1917.
Durant aquesta etapa, milers de dones burgeses i camperoles van unir-se al moviment revolucionari, que volia posar fi a la divisió de classes i el sistema autocràtic que governava a Rússia. Algunes dones fins i tot van participar a l’assalt del Palau d’Hivern.
Lluita com una noia
Les dones van tenir un rol imprescindible a la lluita i el combat de la Revolució russa de 1917. Els revolucionaris comunistes, liderats per Lenin, van lluitar contra les forces governamentals.
Van crear-se unitats militars compostes només per dones, que van ser un suport molt important per a molts soldats desmoralitzats. Es calcula que van participar-hi al voltant de 5.000 dones.
Formació de partits polítics i educació política
Les dones també van estar molt presents als cercles i partits polítics que van sorgir durant la revolució russa i després, durant la formació de la nova Unió Soviètica. Concretament, Nadejda Krúpskaia va ser una de les líders més destacades del Partit Obrer Socialdemòcrata de Rússia (POSDR).
Durant les nits, Krúpskaia organitzava classes nocturnes a fàbriques tèxtils per parlar sobre política i feminisme. En col·laboració amb altres feministes de l’època, va editar la revista La Treballadora, el primer número de la qual va ser publicat el 23 de febrer de 1914 (Dia de la Dona segons el calendari rus).
Nous drets per a la dona
La constitució de 1918 va forjar nous drets i responsabilitats ciutadanes i va suposar un gran avanç en els drets de les dones.
La nova constitució comunista va introduir drets com la baixa de maternitat pagada, va impulsar millores per a la cura i l’educació dels fills de les treballadores al lloc de treball, a més de legalitzar el divorci i l’avortament.
The Russian Revolution saw immense gains for Women under the Bolsheviks, from the legalisation of Divorce and Abor… https://t.co/X6iOlaihSS pic.twitter.com/ePQcCF9pp1
— Warwick Marxists (@WarwickMarxists) August 29, 2017
En un context en el qual el matrimoni era una unió econòmica, aquesta època va marcar un canvi fonamental als debats entre les dones. No només perquè van acceptar el divorci com a opció vàlida, sinó que van reconèixer l’amor lliure com a base per a la unió entre dues persones.
Junior Report impulsa una xarxa de Revistes Escolars Digitals gestionades per alumnes de secundària. Informa’t sobre el projecte aquí.