Fa anys que els llogaters d’aquest edifici de Barcelona lluiten per no abandonar casa seva després que un fons d’inversió els hagi intentat desnonar
L’Ajuntament de Barcelona ha arribat a un acord amb l’entitat Hàbitat 3 per comprar la Casa Orsola. Aquesta finca de 27 pisos ubicada al barri de l’Eixample fa setmanes que ocupa els titulars dels mitjans de comunicació. Els fets que s’hi vinculen són clau per entendre la crisi del lloguer a la capital catalana.
Per comprendre la rellevància d’aquesta notícia, ens hem de remuntar al 2021, quan el fons d’inversió Lioness Inversiones SL va comprar la Casa Orsola. Els fons d’inversió són empreses que compren coses que puguin augmentar el valor amb el temps. Al mercat immobiliari, cada vegada hi ha més fons interessats a comprar habitatges per revendre’ls o llogar-los a preus més alts, i així guanyar més diners.
En el cas de la Casa Orsola, el fons d‟inversió volia destinar l‟immoble a lloguers de curta durada. Aquest tipus de lloguer solen anar dirigits a turistes i són més rendibles per als propietaris, ja que poden cobrar molt més per una nit que amb un contracte de llarga durada.
Per aconseguir-ho, els nous propietaris de l’edifici van comunicar als llogaters que viuen a la Casa Orsola que no els renovarien els contractes de lloguer i que haurien de deixar casa seva. La seva idea era triplicar el preu dels arrendaments: de 700-900 a 2.100-2.800 euros mensuals.
Això va desencadenar una onada de protestes i mobilitzacions dels veïns juntament amb la Unió de Llogaters. Hi havia persones que feia anys que vivien a l’edifici que el fons volia desnonar: un dels casos més sonats ha estat el de Josep Torrent, un professor de 49 anys que fa 22 anys que viu a la Casa Orsola pagant un lloguer de 700 euros al mes.
Finalment, l’Ajuntament de Barcelona ha anunciat que adquirirà l’immoble, cosa que ajudarà a frenar la seva especulació immobiliària. La compra d’edificis per part dels ajuntaments serveix per protegir els veïns davant aquest tipus de situacions. Ciutats europees com Viena o París estan fomentant els habitatges socials amb l’objectiu que tots els veïns puguin accedir a un lloc digne on viure.
Què és la crisi de l’habitatge?
L’article 47 de la Constitució espanyola estableix que “tots els espanyols tenen dret a gaudir d’un habitatge digne i adequat”. Tot i això, la crisi de l’habitatge està provocant que aquest dret no estigui garantit a bona part de la població.
Un dels sectors més perjudicats són els joves, que han de fer front a enormes dificultats per independitzar-se de les seves famílies i accedir a un habitatge propi o de lloguer. Els preus estan assolint nivells desorbitats, obligant moltes persones a viure en condicions precàries, en pisos compartits o en habitacions molt petites.
En aquesta crisi, els pisos turístics tenen un impacte directe. L’auge de plataformes com Airbnb ha convertit habitatges que abans estaven destinats al lloguer de veïns residents, a allotjaments turístics de curta estada, cosa que ha reduït encara més l’oferta d’habitatge habitual.
La baixada de l’oferta de cases i pisos disponibles per viure tot l’any impacta directament en els preus d’aquests immobles: com menys oferta hi ha, més gran és la competència entre els compradors o llogaters que volen accedir a un habitatge, cosa que provoca que els propietaris puguin demanar preus més alts.
Com t’afecta aquesta notícia?
Imagina que tu i la teva família fa uns quants anys que viviu en una casa on us sentiu còmodes, en un barri on tens amics i on pots fer les activitats que t’agraden. Un dia, t’assabentes que el propietari de l’edifici on vius ha venut l’immoble a un fons d’inversió.
Aquesta empresa planteja apujar els preus dels lloguers de manera dràstica a tots els veïns per guanyar més diners. Si no accepteu les condicions, el fons no renovarà els contractes de lloguer. De sobte, podries perdre la casa on tu i la teva família heu viscut tota la vida i haver de buscar un nou habitatge.
Trobar una casa nova podria ser complicat. La crisi de l’habitatge està provocant que cada cop sigui més difícil accedir a un lloc digne i assequible on viure, ja que els preus dels lloguers i la compra estan desorbitats.
Encara que no siguis un dels llogaters de la Casa Orsola, entendre com aquesta situació pot afectar-te a tu o els teus veïns és fonamental per comprendre l’impacte que pot tenir la crisi de l’habitatge avui dia.
L’ABC de la notícia
Desnonament: procés pel qual una persona és obligada a abandonar el seu habitatge, generalment perquè no ha pagat el lloguer o ha incomplert les condicions del contracte.
Lloguer temporal: arrendament d’una propietat per un període curt de temps (per exemple, els lloguers turístics són lloguers temporals).
Crisi de l’habitatge: situació en què moltes persones no poden trobar un lloc digne i adequat per viure a causa dels alts preus de compra i/o lloguer.
Especulació immobiliària: compra de pisos i cases amb la intenció de vendre-les o llogar-les a un preu més gran per obtenir diners, sense importar les conseqüències per als veïns.