3 desembre 2023
spot_img
3 desembre 2023

Cent anys del naixement de Ray Bradbury, icona de la ciència-ficció  

Repassem la seva vida i les obres més importants de l’autor de ‘Fahrenheit 451’ en el centenari del seu naixement  

Aquest 2020 es compleixen 100 anys del naixement de l’escriptor estatunidenc Ray Bradbury. Va néixer el 22 d’agost de 1920 i és conegut per les seves novel·les de ciència-ficció, encara que també va signar assajos, poemes, obres de teatre, contes curts i fins i tot va escriure per al món del cinema i la televisió. 

Bradbury va néixer i va créixer en el petit poble de Waukegan, a l’estat nord-americà d’Illinois. Ja des de la seva infància va destacar pel seu enorme interès per la lectura i l’escriptura, que van ser la seva principal inspiració. 

Després de diversos trasllats, la seva família es va mudar a Los Angeles l’any 1934. Allà l’escriptor va finalitzar els seus estudis de secundària. No va poder accedir a la universitat per falta de recursos econòmics i va començar a treballar repartint diaris. 

No obstant això, Bradbury no va abandonar la seva veritable passió, la literatura, i va continuar la seva formació de manera autodidàcticaPassava les seves estones lliures en biblioteques llegint tota classe de llibres i escrivint. 

 

Els seus primers passos

Un jove Ray Bradbury va començar a vendre els seus primers contes i relats curts a diferents revistes literàries i amateurs, com Imagination!Futuria Fantasia. 

La seva primera antologia o recopilació d’obres, Dark Carnival, es va publicar l’any 1940. Tres anys després va deixar la seva feina com a venedor de diaris i va decidir dedicar-se per complet a la literatura. 

No va ser fins el 1950 que va aconseguir la fama amb la seva novel·la Cròniques Marcianes. Aquest llibre, avui convertit en un autèntic clàssic de la literatura de ciència-ficció, explica en diversos relats els intents de l’espècie humana de colonitzar el planeta Mart. 

https://www.instagram.com/p/CC1_erpFhcg/?utm_source=ig_web_copy_link

No obstant això, aquesta és una de les seves obres més reconegudes per la forta base social i filosòfica. Bradbury reflecteix fidelment les preocupacions de la societat nord-americana de l’època, com la por a una guerra nuclear en plena Guerra Freda i els conflictes racials. 

 

Fahrenheit 451 

L’any 1953, Bradbury va publicar la seva obra més coneguda: Fahrenheit 451. Aquesta novel·la distòpica és considerada com un altre clàssic de la literatura i el seu títol fa referència a la temperatura a la qual el paper dels llibres comença a cremar. 

Als Estats Units s’utilitza el Fahrenheit com a unitat de temperatura, mentre que en altres països, entre els quals s’inclou Espanya, s’utilitzen els graus Celsius. Els 451ºF als quals fa referència la novel·la són gairebé 233 °C. 

El seu argument té lloc en una ciutat futurista, en la qual els llibres estan prohibits. Es vol censurar el coneixement i evitar que la societat pensi. El protagonista forma part del cos de bombers, els professionals encarregats de perseguir i cremar llibres. No obstant això, decideix renunciar a aquest ofici. 

https://www.instagram.com/p/CDNm1ZVnHgk/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

Amb Fahrenheit 451Bradbury pretenia reflexionar sobre l’individualisme, la influència dels mitjans de comunicació de masses en la societat i la preservació de la cultura, així com ressaltar la importància de la literatura clàssica. 

Aquesta obra va ser portada al cinema pel director francès François Truffaut i la seva adaptació és considerada un clàssic del cinema. Altres obres seves, com L’home il·lustrat, El carnestoltes de les tenebres o El so del tro, també han estat teatralitzades o han inspirat sèries i pel·lícules. 

Fins i tot el mateix Bradbury va participar en alguns guions per a cinema i televisió, com l’adaptació de Moby Dick sota la direcció de John Houston l’any 1956 o Alfred Hitchcock presenta i La dimensió desconeguda. 

 

Un estil propi 

Malgrat haver-se convertit en una figura de culte en el món de la ciència-ficció, l’escriptor nord-americà és àmpliament reconegut pel seu interès per la condició humana en tots els àmbits. 

La universalitat de la seva obra reflecteix la preocupació de Bradbury per qüestions ètiques i morals a través del relat en diversos formats.

Atret per la fantasia i el romanticisme, l’autor que enguany compliria 100 anys buscava que les seves històries fessin pensar als lectors. 

Junior Report impulsa una xarxa de Revistes Escolars Digitals gestionades per alumnes de secundària. Informa’t sobre el projecte aquí.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -