15 novembre 2024
spot_img
15 novembre 2024

Cent anys d’història en imatges

L’exposició ‘Els Català, fotògrafs d’un segle’ fa un recorregut per la Catalunya del segle XX a través de la mirada d’una família d’artistes

En plena era digital, no podem imaginar un viatge, un concert o una manifestació sense fer fotos amb el telèfon mòbil. Imatges que queden guardades perquè, quan passin els anys, puguem recordar els moments viscuts.

La història d’un país o una societat no podria explicar-se sense les instantànies captades per aquelles mirades que han anat més enllà del que estava passant. I Catalunya compta amb una família d’artistes que s’han convertit en els màxims exponents de la fotografia: els Català.

Per retre homenatge als cent anys de fotografies d’aquesta família, el Museu d’Història de Catalunya ofereix l’exposició Els Català, fotògrafs d’un segle que es podrà veure fins al 25 de setembre. La mostra, comissariada per Andreu Català i coordinada per Raquel Castellà, recull imatges que han estat testimoni de moviments i corrents artístics i culturals del segle XX, instantànies que formen part de la iconografia del país.

 

 

L’origen d’una saga de fotògrafs

Pere Català i Pic va néixer a Valls (Tarragona) el 1889, però de petit es va instal·lar a Barcelona amb la seva mare. Quan era molt jove va començar a treballar en un banc, on va aconseguir una càmera gràcies a un sorteig i així va despertar el seu interès per la fotografia.

A la dècada del 1910 va decidir tornar a la seva ciutat natal, on es va establir com a fotògraf i retratista i va començar a experimentar amb la imatge documental. El 1931, poc després que es proclamés la Segona República, va tornar a Barcelona i va començar a interessar-se per la renovació fotogràfica en la publicitat, un àmbit en el qual se’l considera un pioner a Catalunya.

Un exemple d’això és Aixafem el feixisme: un cartell de la lluita contra la dictadura que el fotògraf va crear el 1936. A la fotografia es veu l’espardenya d’un mosso d’Esquadra a punt de trepitjar una esvàstica nazi, una imatge que es va popularitzar i que es considera una de les millors fotografies publicitàries de la primera meitat del segle XX. Entre el 1932 i el 1936, sota la marca PIC, Pere Català va fer instantànies per a diverses empreses com ara Anís del Mico, Xocolates Juncosa, Cacaolat o Cinzano.

Imatge del cartell ‘Aixafem el feixisme’ dins de l’exposició. (Pepo Segura)

Pere Català sempre va tenir una formació autodidacta, igual que els seus dos fills: Francesc Català Roca i Pere Català Roca. Els tres van treballar com a fotògrafs durant anys i van col·laborar també amb la primogènita de la família, Maria Àurea Català Roca, que era retocadora d’imatges.

Des del 2017, l’Arxiu Nacional de Catalunya compta amb una gran quantitat de fotografies fetes pels Català gràcies a una donació de la família, mentre que l’arxiu de Francesc Català-Roca es troba dipositat a l’Arxiu del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya. L’exposició del Museu d’Història de Catalunya consta de 182 imatges que repassen alguns dels esdeveniments més rellevants del segle XX.

 

 

Estudiants que es converteixen en fotògrafs

En el marc de l’exposició, el departament d’educació del Museu d’Història de Catalunya ha organitzat una activitat en línia dirigida a alumnes de l’ESO, Batxillerat i Cicles Formatius que els proposa l’elaboració d’un reportatge fotogràfic sobre una temàtica social que els generi interès.

Foto Report és un projecte que promou la reflexió entre els estudiants sobre allò que preocupa els més joves i estimula una mirada crítica. Per fer-ho, comptaran amb la col·laboració del fotoperiodista Quim Farrero, que els ajudarà a construir una narració a través de les imatges.

Els i les alumnes hauran d’explorar la seva ciutat, el seu barri i fins i tot el seu centre educatiu per prendre nota dels aspectes socials que els agradaria retratar. A través d’un debat a classe, triaran la temàtica del foto-reportatge col·laboratiu. Una gran oportunitat per crear i reflexionar a través de l’objectiu.

 

 

Mostra accessible

L’exposició Els Català, fotògrafs d’un segle aposta per l’accessibilitat de les persones amb discapacitat. La mostra incorpora unes taules tàctils que ofereixen fotografies en relleu, amb textos en braille i audiodescripció per tal de facilitar l’accés a la cultura a tots els públics.

L’equipament compta també amb materials escrits adaptats a les directrius de Lectura Fàcil. D’aquesta manera, es facilita la comprensió de les persones amb trastorns de l’aprenentatge, discapacitats sensorials o intel·lectuals.

Els dos audiovisuals que es projecten en l’exposició, obra de Paco Amate i dirigits per Raquel Castellà,  compten amb subtítols i els taulells d’atenció al públic disposen de bucles magnètics fixos perquè les persones amb pròtesis auditives puguin comunicar-se millor.

Informació elaborada en col·laboració amb el Museu d’Història de Catalunya

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -