L’assetjament escolar és un problema molt greu que s’ha estès encara més amb internet i les xarxes socials
El ciberbullying és l’assetjament o maltractament psicològic contra una persona que es comet a través de missatges de mòbil o publicacions a pàgines web, plataformes o xarxes socials com Instagram o SnapChat.
Els insults i les amenaces poden fer de la vida de la persona afectada un infern i malmetre-li l’autoestima i la seguretat. Els afectats poden patir estrès emocional o rebuig social. En alguns casos s’han arribat a produir suïcidis.
Aquesta mena d’assetjament pot ser molt intens, ja que les xarxes socials permeten difondre els missatges d’odi a gran escala i en qualsevol moment: les víctimes són atacades a tota hora, fins i tot en caps de setmana. Mai hi ha una hora límit per al mòbil.
Malgrat que la societat està cada vegada més conscienciada sobre els greus efectes del ciberassetjament, les mesures per combatre’l són insuficients. En l’entorn escolar, molts professors, pares i mares i estudiants no saben com actuar davant d’aquests casos.
Normalment els assetjadors actuen des de l’anonimat, de manera que és molt difícil identificar-los. A més a més, les víctimes solen callar per vergonya o por a les represàlies dels seus assetjadors.
El silenci és un dels principals problemes a l’hora de detectar el ciberassetjament i per això cal denunciar-lo si es pateix o si se’n coneix cap cas.
3 puntos clave que todo el mundo debería saber en Redes Sociales 😎
¡RT y #StopHaters!
.#ciberacoso #rrss #socialmedia #netiqueta pic.twitter.com/gBI0Ax7rmk— STOP HATERS (@stophaters_) August 1, 2018
Com combatre el ciberbullying?
La sensibilització és crucial a l’hora de combatre i prevenir el ciberbullying.
Cal conscienciar sobre el bon ús de les xarxes socials des de la infància. A l’hora de detectar un cas de ciberassetjament, també és molt important detectar possibles canvis de comportament, com que la persona es torni més irritable si interactua amb algun dispositiu digital.
També pot ser que la persona afectada no vulgui anar al col·legi o a la universitat, tingui canvis d’humor, perdi relació amb els amics o tingui una baixada en el rendiment escolar.
Un cop detectat el cas, cal posar-lo en coneixement de l’escola perquè la directiva activi protocols d’actuació: parlar amb les víctimes i els assetjadors per tal de posar fi al maltractament. En alguns casos, acudir a psicòlegs pot ajudar.
Les noies són més vulnerables que els nois a l’hora de patir ciberbullying: es calcula que dues de cada tres víctimes són noies. L’associació espanyola Stop Haters apunta que el ciberbullying es produeix principalment en dones joves de 15 a 25 anys.
Consells pràctics
A més de denunciar-ho de seguida per evitar conseqüències més greus, és important fer captures de pantalla que serviran com a proves del delicte.
També és recomanable restringir al màxim la privacitat a les xarxes socials, per exemple a Facebook, i evitar que persones desconegudes puguin accedir a la teva informació, puguin veure les teves fotos o agregar-te.
Canvia les teves claus d’accés de forma regular i bloqueja les persones que t’assetgin des del començament per evitar que els atacs vagin a més.
La lluita contra el ciberbullying és un assumpte que ens afecta a tots: pares i mares, centres escolars, menors i en alguns casos majors d’edat, mitjans de comunicació, legisladors i governs.
Informa’t de tot a Junior Report | Castellà | Català | English