La falta de dones en algunes carreres científiques podria afectar la igualtat entre homes i dones en el futur
Per Albert Guasch
Fem un petit exercici. Fes memòria i intenta recordar els noms dels científics que coneixes: Copèrnic, Galileu, Newton, Einstein. És molt probable que la majoria siguin homes.
Moltes dones han contribuït a la ciència: Marie Curie, Jane Goodall, Ada Lovelace… però el cert és que, en el passat, la historia de la ciència ha estat escrita pels homes.
📚 Un libro recoge la historia de 50 científicas que transformaron el mundo 👩🎓 Científicas como Marie Curie, Hipatia y Jane Goodall, junto a otras menos conocidas, como la física Katherine Johnson, que calculó la ruta del Apolo XI, o la matemática iraní … https://t.co/82sm7kQHrl pic.twitter.com/zuxnmddhcw
— Ciencia Guerrero (@ciengro) January 4, 2019
Fins al segle xx, les dones sempre havien tingut un rol tradicional a la llar i eren molt poques les que podien escollir dedicar-se a estudiar o a investigar.
Actualment això ha canviat, però encara existeixen molts obstacles per assolir la igualtat entre gèneres: les dones solen cobrar menys o ser relegades a feines de menor rang. Això també succeeix en el camp de la ciència.
L’Asunción de los Ríos Murillo és biòloga i científica titular del Museu Nacional de Ciències Naturals (MNCN), on investiga els microorganismes que viuen en zones extremes com les zones polars i els deserts.
De los Ríos no es va topar amb cap barrera pel fet de ser dona mentre cursava els seus estudis, però si que creu que el món de la ciència és molt competitiu i això el fa més complicat per les dones.
“Les dones hem de demostrar contínuament que valem i que prioritzem la nostra carrera científica, així que tenim una pressió afegida que ens perjudica a l’hora de competir amb els homes per un lloc de feina”, assegura de los Ríos.
Falten científiques
Existeix una altra bretxa de gènere important en el món de la ciència. A Espanya, tan sols un 28% dels estudiants universitaris estudia carreres de ciències, tecnologia, enginyeria o matemàtiques (STEM, per les seves sigles en anglès).
Això és encara més sorprenent si tenim en compte que més de la meitat dels estudiants universitaris són dones (un 54% dels estudiants matriculats), però són una minoria a les carreres de ciències.
Que tan poques dones optin per carreres científiques i tecnològiques és preocupant perquè aquests perfils seran molt cotitzats en el futur. Si hi ha poques dones en aquest sector professional, significa que les desigualtats salarials amb els homes podrien créixer.
Una de les mesures destinades a corregir aquest problema és visibilitzar i valorar el paper de les dones científiques al llarg de la història i en l’actualitat.
Junt amb Ciudad Ciencia, un projecte de divulgació científica que apropa la ciència a localitats aïllades dels nuclis urbans, el MNCN organitza l’activitat ‘On són les científiques?’: un rondallaire teatralitzat i acompanyat de música sobre les vides de científiques eminents.
Durant l’activitat, els participants coneixen a investigadores que treballen actualment en el MNCN i tenen l’oportunitat de fer totes les preguntes que els sorgeixin.
Hoy es el 'Día Internacional de la Mujer'. Aquí están muchas de las #mujeres del museo que día a día trabajan investigando y acercando la ciencia a la sociedad. #8M https://t.co/xocwGISf5k pic.twitter.com/h5JuCId04W
— Museo Nacional de Ciencias Naturales (@mncn_csic) March 8, 2019
Informa’t de tot a Junior Report | Castellano | Català | English