19 gener 2025
spot_img
19 gener 2025

El científic que va revolucionar la biologia

El Museu Nacional de Ciències Naturals celebra l’aniversari de Darwin amb una lectura de textos de L’origen de les espècies.

Per Albert Guasch

El 12 de febrer fa 210 anys del naixement de Charles Darwin (1809-1882), un científic que va revolucionar la biologia i va crear molta controvèrsia amb la seva teoria sobre l’evolució de les espècies.

Charles Darwin era naturalista. Així anomenem els científics que es dediquen a estudiar la natura i el medi ambient. Al segle xix hi havia una gran interès per descobrir i documentar totes les espècies que habitaven la Terra.

Aquest afany científic el va portar a emprendre un viatge al voltant del món a bord del vaixell bergantí HMS Beagle. Era 1831 i Charles Darwin tenia tan sols 22 anys.

Al llarg d’aquesta insòlita aventura de cinc anys Darwin va observar, dibuixar i documentar l’extensa diversitat animal i vegetal que habita el nostre planeta.

Gràcies a aquest viatge, el científic anglès va poder publicar —23 anys més tard— el llibre que revolucionaria la biologia: L’origen de les espècies. Un llibre que podràs conèixer més a fons durant la lectura pública que es farà al Museu Nacional de Ciències Naturals de Madrid el dia 12 de febrer a les 12 del migdia.

Com evolucionen les espècies

A L’origen de les espècies Darwin descriu el fenomen de la selecció natural, una peça clau en la teoria de l’evolució.

La selecció natural és un fenomen mitjançant el qual les espècies es transformen en funció d’on viuen. Aquells que millor s’adapten al medi són els que més viuen i es reprodueixen. Amb el temps, les seves característiques passen de pares a fills i les espècies evolucionen.

Per exemple, el conill que corre més de pressa és el que sobreviu perquè evita que la guineu l’atrapi. Aquests conills es reprodueixen més i les seves característiques es transmeten al llarg de les generacions.

 

L’observació de les aus de les Illes Galápagos va permetre a Darwin formular la seva teoria de la selecció natural. (Jessie Reeder / Getty)

La resposta a una gran pregunta

 

Darwin també va oferir una resposta a una de les preguntes més transcendentals que ens fem: “D’on venim?”. Tant en el llibre L’origen de les espècies com en L’origen de l’home, Darwin rebutja qualsevol intervenció divina en l’origen de l’ésser humà.

Tot i això, en aquella època només existia una explicació religiosa: l’home era una creació de Déu. Això va provocar que les teories de Darwin fossin rebutjades pels sectors més conservadors de la societat.

Avui en dia encara existeixen grups religiosos molt influents que es resisteixen a acceptar les teories de Darwin. Als Estats Units, moltes persones defensen el creacionisme, la idea que l’home ha estat creat per una entitat divina.

Els límits de Darwin

El mateix Charles Darwin era creient, però la seva fe no va interposar-se a les evidències que tenia davant seu. Això li va permetre revolucionar la biologia.

No obstant això, Darwin no va ser capaç de superar els prejudicis propis de la societat victoriana que imperava en l’Anglaterra del segle xix; uns prejudicis que relegaven a les dones a ocupar-se de la casa i la família. El científic va defensar una idea equivocada: que les dones són inferiors als homes.

Per donar més visibilitat a les dones que es dediquen a la ciència, l’onze de febrer —un dia abans de l’aniversari de Darwin— es celebra el Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència. Al llarg de la setmana, es fan activitats a centres educatius, com conferències, tallers, projecció de documentals

També podràs descobrir el treball de les dones científiques a l’activitat Dones i Ciència: Les aparences enganyen del Museu Nacional de Ciències Naturals. Veuràs com, fins i tot un geni com Darwin, es pot equivocar.

 

A l’exposició ‘Dones i Ciència: Les aparences enganyen’ podràs descobrir la feina de dones científiques. (MNCN)

Informa’t de tot a Junior Report | Castellano | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -