17 gener 2025
spot_img
17 gener 2025

Cinc sèries i pel·lícules LGTBIQ+ que traspassen la pantalla

Les produccions LGTBIQ+ van guanyant terreny poc a poc i ho fan des d’una mirada sincera, sense els estereotips ni les falses creences del passat

La televisió i el cinema s’inspiren en la quotidianitat de les persones per explicar històries. A vegades, ens ajuden a desconnectar i ens fan viatjar per universos de ciència-ficció. Però, què passa quan la nostra vida no apareix a les pantalles?

Durant molt de temps, el col·lectiu LGTBIQ+ ha quedat relegat a un segon pla en les produccions de cinema i televisió. I si hi havia algun personatge que formava part de l’argument de la història, acostumava a ser un personatge marginat o paròdic, una visió que contribuïa a alimentar els estereotips negatius contra el col·lectiu.

El temps passa, però, la societat ha evolucionat i la mirada sobre el col·lectiu LGTBIQ+, també. Ara, les grans pantalles expliquen com es viu l’homosexualitat a l’Àfrica, o com els governs es desentenien de la lluita contra la sida a principis dels anys 80. 

Les cinc sèries i pel·lícules que et proposem són produccions sensibilitzades que contribueixen a donar visibilitat al col·lectiu sense caure en els clixés més clàssics. Gaudeix-les! 

1. ‘Sex Education’ (2019) | Una sèrie de Laurie Nunn 

L’Otis Milburn, fill de la prestigiosa sexòloga Jean Milburn, s’alia amb la rebel Maeve Wiley per fundar una consulta clandestina sobre problemes sexuals a l’escola on estudien. La sèrie dona molta visibilitat al col·lectiu LGTBIQ+ i ensenya, sense pèls a la llengua, els atacs que poden patir les persones que no segueixen l’estàndard heteronormatiu: pressió familiar, burles a l’escola i, fins i tot, pallisses. 

Aquesta és la clau de Sex Education, una sèrie que narra les primeres experiències sexuals dels adolescents sense caure en l’excés de sucre i que aposta per desmuntar els tabús que envolten el sexe i la sexualitat. I ho fa amb una barreja de comèdia sitcom i un punt d’humor negre que aporten un extra de dinamisme. 

2. Philadelphia (1993) | Una pel·lícula de Jonathan Demme 

Un clàssic del cinema que va servir per donar visibilitat a la lluita social contra la sida. L’Andrew Beckett (Tom Hanks) és un advocat que, després de contagiar-se del VIH, és acomiadat del bufet on treballa. Becket denuncia l’empresa i s’enfronta a les crítiques de la societat amb l’ajuda del també advocat Joe Miller (Denzel Washington), malgrat les reticències inicials. 

La pel·lícula és un retrat dels estigmes que perseguien el col·lectiu i la malaltia de la sida a finals del segle passat, quan encara no s’havien desenvolupat els medicaments antiretrovirals i era un greu problema de salut pública

3. ‘Girl’ (2018) | Una pel·lícula de Lukas Dhont 

El film explica el viatge de la jove ballarina Lara, una noia trans de 15 anys, el seu pare i el seu germà a una escola de ball molt prestigiosa d’Holanda. La Lara comença la teràpia hormonal i lluita cada dia per veure’s com realment és: una noia. 

La pel·lícula ensenya amb tendresa i amb realisme el procés de la Lara i tots els esforços que ha de fer per camuflar el seu cos encara masculí, però també totes les traves socials que troba pel camí. Així i tot, la seva perseverança i el suport del seu pare la fan seguir endavant. El film està inspirat en la ballarina trans Nora Monsecour.

4. ‘Heartstopper’ (2022) | Una sèrie de Euros Lyn, inspirada en la novel·la d’Alice Oseman 

El primer amor de dos nois que van junts a l’institut. La sèrie explica com en Charlie Spring, que ha patit assetjament per la seva orientació sexual, s’enamora d’en Nick Nelson, el típic noi popular de l’escola, que juga a rugbi i treu bones notes. La història d’enamorament dels dos nois des d’un punt de vista romàntic i enamoradís, però tenint en compte, també, les reticències que troben per part de la societat. 

5. ‘Cites’ (2015) | Una sèrie de TV3 

Inspirada en la sèrie anglesa Dates, la versió català consta de 26 episodis que narren les trobades amoroses entre persones que s’han conegut a través d’una web de cites. Són històries que acostumen a desenvolupar-se en un sol capítol i, precisament per això, transmeten frescor, dinamisme i un toc romàntic

Els actors i les actrius encarnen personatges i relacions molt variades, des de les heteronormatives fins a les homosexuals, però també hi ha la presència de relacions no monògames, com els trios. 

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -