Recuperem vuit pel·lícules que converteixen als llibres i als seus autors en protagonistes de la gran pantalla
El cinema i la literatura sempre s’han complementat: des de novel·les adaptades a la gran pantalla, passant per pel·lícules biogràfiques de grans autors, fins a produccions que giren al voltant de la poesia, el teatre o l’escriptura en general.
El cinema s’inspira en la imatge i la literatura transmet a través de les paraules, però, encara que la manera d’explicar històries sigui diferent, totes dues arts mantenen una relació molt estreta i aconsegueixen entretenir i despertar emocions entre el públic. A continuació, presentem una sèrie de pel·lícules inspirades en l’univers dels llibres.
Escriptors protagonistes
Els autors més cèlebres de la història han inspirat tota mena de pel·lícules: drames, comèdies romàntiques, documentals… Alguns films retraten fidelment les seves vides, mentre que d’altres han estat ficcionats i només mantenen la figura de l’escriptor i les seves obres.
Mary Shelley (2018) és un biopic romàntic dirigit per Haifaa al-Mansour, la primera dona directora de cinema a l’Aràbia Saudita. Aquesta pel·lícula narra la història d’amor entre Mary Wollstonecraft Godwin, avui coneguda per ser l’autora de la novel·la Frankenstein, i el poeta Percy Shelley. Aquesta relació va inspirar a la jove escriptora a redactar la seva gran obra mestra, malgrat els prejudicis i la discriminació de gènere característics de l’època.
Basada en una novel·la de Michael Cunningham, Las horas (2002) presenta a tres dones que viuen en èpoques diferents i que es connecten a través de la novel·la Mrs. Dalloway, de l’escriptora anglesa Virginia Woolf. La primera protagonista és la pròpia Woolf, que es troba a Londres el 1923. Un salt temporal ens transporta fins als Estats Units a la dècada de 1950, on la segona protagonista és una dona casada i amb fills que es replanteja la seva vida perfecta després de llegir la novel·la. La tercera dona és Clarissa Vaughan, una editora de Nova York que encarna la versió més actual de Mrs. Dalloway.
Shakespeare in love (1998) trasllada a l’espectador a l’Anglaterra de finals del segle XVI, durant el regnat d’Isabel I. Aquesta cinta explica el procés creatiu de l’obra Romeu i Julieta a través de la relació amorosa del poeta i dramaturg William Shakespeare i l’aristòcrata Viola de Lesseps. Encara que la trama és fictícia, la pel·lícula aconsegueix transmetre la màgia literària de Shakespeare a través dels seus versos.
De fet, Romeu i Julieta va marcar un abans i un després en la literatura universal i en el món artístic en general. Aquesta obra de teatre ha estat adaptada al cinema en nombroses ocasions, entre les quals destaquen Romeo + Juliet (1996), protagonitzada per Leonardo DiCaprio i Claire Danes; Gnomeo y Julieta (2011), dirigida al públic infantil; o fins i tot reversionada en històries modernes com West Side Story (1961 i 2021) i Step Up. Bailando (2006).
Pel·lícules sobre llibres i literatura
La ladrona de libros (2013) és una pel·lícula basada en el best-seller de Markus Zusak. La cinta explica la història de Liesel, una jove que és adoptada per una família alemanya durant la Segona Guerra Mundial. Liesel és analfabeta, però a poc a poc aprèn a llegir i a gaudir de la literatura. Les novel·les li serviran com una via d’escapament en la crua realitat del nazisme.
Amb Robin Williams en el paper d’un carismàtic professor de literatura, El club de los poetas muertos (1989) és una pel·lícula que convida als espectadors a viure amb alegria i a aprofitar al màxim el present. És un cant a la vida, a la poesia i a l’amor.
Un altre clàssic del cinema literari és La historia interminable (1984), una adaptació de la novel·la homònima de Michael Ende que es va convertir en un clàssic de la literatura infantil. La trama es basa en les aventures de Bastian, un nen que se submergeix en un món de fantasia i que lluita contra el No-res per evitar la destrucció del regne.
Entre les pel·lícules que reten homenatge a la literatura també destaquen El nombre de la rosa (1986), un film basat en l’obra d’Umberto Eco que retrata la foscor de l’edat mitjana i com els llibres es van convertir en objectes prohibits; i Fahrenheit 451 (1966 i 2018), basada en la novel·la de Ray Bradbury, una cinta que imagina una societat distòpica on està prohibit llegir.
D’altra banda, la indústria de Hollywood es planteja recuperar una de les figures més importants de la literatura espanyola del segle XX: Federico García Lorca. L’adaptació moderna de l’obra teatral La casa de Bernarda Alba encara està per confirmar, però ja ha despertat un gran enrenou a les xarxes socials.