Canvi climàtic / Catàstrofes naturals / Notícia no classificada

Les ciutats africanes, en risc pel canvi climàtic

Kampala és la capital d'Uganda i una de les ciutats africanes que creix més de pressa, encara que el desenvolupament descontrolat té els seus riscos. (Getty Images)

Un estudi indica que les ciutats que creixen més de pressa patiran més les conseqüències de l’escalfament global

La globalització ha impulsat el desenvolupament i el creixement econòmic a tots els països, però en alguns casos n’ha augmentat les desigualtats.

És el que passa en alguns països i regions en desenvolupament, que creixen molt ràpidament i corren el risc de patir les pitjors conseqüències del canvi climàtic.

En aquest sentit, moltes ciutats africanes que estan creixent a un ritme accelerat s’enfronten a un “risc extrem” pel canvi climàtic, segons un estudi publicat fa poc.

 

Els riscos d’un desenvolupament descontrolat

Un informe de la consultora Verisk Maplecroft relaciona el creixement de la població global i el desenvolupament de les ciutats per crear l’Índex de Vulnerabilitat al Canvi Climàtic, que analitza de quina manera l’escalfament global pot afectar aquestes urbs.

Segons aquest informe, el 84% de les ciutats en ràpid creixement estan en “risc extrem” pel canvi climàtic.

Això es deu a l’augment de temperatures provocat per l’escalfament global, però també al fet que els fenòmens climatològics que suposen una amenaça (com la sequera o les pluges torrencials) cada vegada són més fortes i freqüents.

L’aglomeració de milions de persones en aquestes ciutats fa més difícil adoptar polítiques sostenibles i impulsar accions per combatre el canvi climàtic.

Les ciutats africanes creixen molt de pressa perquè atreuen persones d’altres regions que volen millorar el seu nivell de vida. (Getty Images)

A més, als països en vies de desenvolupament, les ciutats solen créixer amb poques garanties: es construeix amb materials de baixa qualitat (més barats) i no existeixen serveis públics suficients per proveir tota la població.

D’altra banda, com que els recursos econòmics són limitats, tampoc es preveu la planificació de sistemes de prevenció o d’auxili. Per això les destrosses provocades pels desastres naturals són més grans i la recuperació és més lenta.

 

 

Àfrica, el continent més amenaçat

De les 100 ciutats que creixen més ràpidament arreu del món, 86 són a l’Àfrica. Les cinc principals són Kampala a Uganda, Dar es Salaam a Tanzània, Abuja a Nigèria, Addis Abeba a Etiòpia i Luanda a Angola.

Se les considera ciutats noves perquè, tot i que existeixen com a assentaments des de fa dècades o segles, han crescut molt en pocs anys gràcies a inversions d’empreses estrangeres.

Això ha atret gent d’altres parts del país que hi busquen feina i volen millorar el nivell de vida. Però l’augment de la població ha estat tan ràpid que les ciutats no han tingut temps d’adaptar-s’hi en condicions.

De les 1.800 ciutats analitzades per l’estudi, 234 estan en “risc extrem”. I, d’aquestes ciutats, el 95% es troben a l’Àsia i l’Àfrica, dos dels continents on hi ha els països més pobres del planeta.

 

Informa’t de tot a Junior Report | Castellano | Català | English

Resum de la privadesa
Junior Report

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.

Galetes estrictament necessàries

Les galetes estrictament necessàries han d'activar-se sempre perquè puguem desar les preferències per a la configuració de galetes.

Galetes de tercers

Aquest lloc web utilitza Google Analytics per recopilar informació anònima com el nombre de visitants del lloc i les pàgines més visitades.

El mantenir aquesta galeta habilitada ens ajuda a millorar el lloc web.

Galetes addicionals

Aquest web utilitza les següents galetes addicionals:

(Indica aquí les galetes que esteu utilitzant a la web.)