18 gener 2025
spot_img
18 gener 2025

Claus de la neurociència per aprendre millor

Els éssers humans estem equipats amb un potentíssim processador que ens permet rebre i processar una quantitat enorme d’informació: el cervell. D’aquest òrgan sorprenent depèn, entre d’altres coses, la nostra capacitat de percebre i entendre tota la informació que rebem.

La neurociència, la disciplina que investiga el cervell, està realitzant avenços que ens permeten entendre el seu funcionament. Gracies a això estem obtenint informació molt valuosa sobre com es fixa la memòria o la manera com aprenem, per exemple, i també s’estan desfent alguns mites.

Així, els descobriments científics poden ajudar-nos a millorar la nostra educació. A continuació, te n’expliquem alguns:

 

El nostre cervell canvia constantment

Un dels mites més estesos sobre el cervell és que només n’utilitzem un 10%. Per això algunes persones creuen que es pot aprofitar el potencial que no utilitzem i multiplicar la nostra intel·ligència.

No obstant, aquesta creença no té cap fonament i ja s’ha demostrat que utilitzem tot el nostre cervell. El que sí han observat els científics és que l’estructura i l’activitat del cervell van canviant durant el transcurs de la nostra vida en funció de la nostra experiència.

Això vol dir que, dins les limitacions de la nostra genètica, tenim un marge important per millorar les nostres capacitats amb l’entrenament i l’activitat adequats.

El nostre cervell canvia durant el transcurs de la nostra vida i el podem “exercitar” per tal de que rendeixi millor. (Getty)

L’avorriment és creatiu

Alguns estudiants fan tantes activitats (anar a classe, practicar esports, aprendre idiomes, estudiar música…) que amb prou feina tenen temps lliure durant el dia. Al contrari del que opina molta gent, estar constantment estimulats pot resultar negatiu.

Segons asseguren els científics, l’avorriment pot ser positiu perquè fomenta la creativitat, ja que en aquests casos el nostre cervell es veu obligat a buscar activitats interessants que l’estimulin. A més, sembla que ens prepara a llarg termini per prendre decisions.

Vida sana, cervell sa

Seguir un estil de vida saludable reforça la nostra capacitat d’aprenentatge. Per exemple, dormir bé de manera regular té una importància enorme, perquè la nostra memòria es consolida mentre dormim.

Dormir de manera regular afavoreix l’aprenentatge. (Getty)

D’altra banda, practicar exercici físic també ens ajuda a tenir un cervell més en forma, perquè incrementa la quantitat de sang que arriba fins ell. A més, l’exercici regular contribueix a protegir el cervell a llarg termini contra els canvis que es produeixen amb el temps.

Una alimentació sana i equilibrada també contribueix a mantenir aquest òrgan sa. Segons alguns estudis, les dietes altes en grasses no afavoreixen la memòria. D’altra banda, consumir substàncies com l’alcohol i les drogues poden provocar danys importants.

Un estil d’aprenentatge per cada alumne?

Durant els últims anys s’ha posat de moda un corrent d’ensenyament que defensa que aprenem millor quan rebem la informació en funció de les nostres habilitats. Així, segons aquesta idea, cadascun de nosaltres aprèn millor d’una manera determinada: a través de la vista, l’oïda, el moviment i l’experiència.

Els neurocientífics, però, diuen que aquesta creença és errònia i que el més recomanable per reforçar l’aprenentatge és, precisament, combinar estímuls diferents. Sembla que recordem millor un concepte si ens l’explica algú, el llegim en un text i li veiem una aplicació pràctica, per exemple.

Les noves tecnologies ens permeten entrenar el cervell amb diversos estímuls sensorials. (Getty Images)

 

Informa’t de tot a Junior Report Castellà | Català | English

 

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -