22 desembre 2024
spot_img
22 desembre 2024

Com actuar davant un cas de violència masclista?

Recopilem les eines i els recursos disponibles per a les víctimes i testimonis d’agressions masclistes. Conèixer els codis de socors permet identificar situacions de maltractament i activar una resposta immediata

La violència masclista es considera un problema estructural i una violació dels drets humans. Les xifres confirmen que a l’estat espanyol, 1 de cada 2 dones majors de 16 anys ha patit violència pel fet de ser dona, i que més del 14% ha estat víctima de violència física i/o sexual d’alguna parella en algun moment de la seva vida. És, per tant, una situació que pateixen una gran majoria de dones en l’àmbit social i que es manifesta de múltiples maneres, tot i que només un 10% de les víctimes ho denuncia. 

És molt important que el compromís actiu de tots i totes per lluitar contra la violència masclista, detectar-la i acompanyar-la. Tant si som testimonis d’una agressió, com si tenim constància o sospitem que una persona propera a nosaltres pateix violència masclista és possible contribuir a aturar aquesta xacra amb determinació, però alhora, amb sensibilitat i respecte cap a la víctima

La Guia d’Actuació Davant la Violència Masclista publicada pel Ministeri d’Igualtat recull el conjunt de les actuacions que cal seguir davant d’un cas de violència masclista. Així mateix, amb motiu del 25N, la Generalitat de Catalunya ha impulsat la campanya “El silenci és violència” amb la voluntat d’interpel·lar a tota la societat a actuar i denunciar qualsevol agressió masclista que es presenciï.

Eines i recursos per demanar ajuda

Segons els protocols establerts, en cas de ser testimoni d’una agressió masclista cal actuar amb la màxima rapidesa trucant als serveis d’emergències (112) i a la policia (091/062). A més, podem descarregar l’aplicació Alertcops, que permet enviar una alerta a la policia amb la nostra geolocalització. 

Demanar ajuda, acudir a un punt lila (espais de suport i orientació), protegir i atendre a la víctima i oferir-nos com a testimoni dels fets contribuirà a fer l’informe policial més complet. Si una dona explica que ha estat agredida sexualment, és important mantenir la calma, escoltar atentament el seu relat i adoptar una actitud empàtica i activa. Es pot suggerir trucar al 016, un servei confidencial que informa sobre els recursos d’assistència social, sanitària i jurídica disponibles.

Perquè el cas pugui ser perseguit penalment la víctima ha de presentar una denúncia. Tot i que els testimonis no poden interposar una denúncia, la seva col·laboració, l’alerta als serveis d’emergència, així com la seva declaració són claus i molt valuosos. Tant si s'ha estat testimoni d’una agressió sexual, com si se sospita que una dona és víctima de violència masclista pot sorgir confusió sobre els passos a seguir. A més del telèfon 016, també es pot contactar mitjançant un missatge de WhatsApp al 600 000 016 o enviar un correu electrònic al 016-online@igualdad.gob.es per rebre informació i assessorament.

La WRAP, la web de recursos de suport i prevenció davant casos de violència contra les dones, disposa de mapes i descripcions detallades dels serveis disponibles per a situacions de violència contra les dones.

Senyals de socors que alerten d’una agressió

La Guia d’Actuació Davant la Violència Masclista recull el conjunt de recursos on les víctimes de violència masclista poden acudir per demanar ajuda. A més dels telèfons d’emergència, del 016 i de l’ús de l’aplicació Alertcops també és possible demanar ajuda a una farmàcia on s’ofereix informació qualificada per part de professionals. Alhora, totes les comunitats autònomes disposen d’una xarxa de serveis especialitzats per atendre les víctimes, així com entitats, organitzacions i centres d’informació que ofereixen assessorament personalitzat i confidencial. 

A banda, hi ha indicadors de socors que poden alertar-nos que una dona està patint violència. El novembre de 2024, els Mossos d'Esquadra van detenir un home de 23 anys a Lloret de Mar després que una dona aconseguís avisar la policia mentre viatjava amb el seu agressor. La víctima va avisar les agents amb un codi internacional: va mostrar el palmell de la mà, primer va tancar el dit gros i després va formar un puny amb la resta de la mà. Aquest gest va ser clau per alertar els agents i permetre la detenció de l’agressor.

Aquest senyal de socors és una iniciativa creada per la Canadian Women’s Foundation, la Fundació de les Dones Canadenques, durant la pandèmia amb l’objectiu d’oferir una eina d’auxili a les dones víctimes de maltractament.

Des de fa 8 anys al Regne Unit també existeix un codi d’alarma per ajudar a prevenir la violència sexual, especialment en contextos d’oci nocturn. “Ask for Angela” -Pregunta per l’Àngela- és una campanya que es porta a terme en bars, clubs i altres establiments nocturns, on una persona pot demanar ajuda discretament preguntant per l’Àngela. Aquest "pregunta" alerta el personal del local perquè intervingui i ofereixi assistència, ja sigui acompanyant la persona a un lloc segur o trucant a les autoritats si és necessari.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -