20 abril 2024
spot_img
20 abril 2024

Com afecta el sucre a la salut?

Un nou estudi relaciona el consum excessiu de sucres amb un risc més elevat de patir infarts i altres malalties cardiovasculars

El consum excessiu de sucre pot tenir greus riscos per a la salut, segons una investigació de la Universitat d'Oxford publicada a la revista BMC Medicine. Aquest macroestudi ha seguit la dieta de més de 110.000 persones al Regne Unit durant un període de 10 anys per analitzar com influeixen els aliments en la salut cardiovascular. 

Les dades de la investigació mostren que el consum excessiu de sucres lliures pot augmentar el risc de patir un infart o un ictus: si augmentem el consum d’aquests sucres afegits un 5%, hi ha un 6% més de risc d'infart i un 10% més de risc de ictus.

Al principi, l'estudi buscava la relació entre el consum de carbohidrats i les malalties cardiovasculars (MCV), que afecten el cor i el reg sanguini. Els carbohidrats o hidrats de carboni són sucres, midons i fibres que es troben a les cèl·lules dels aliments. Són un grup de nutrients bàsics per proporcionar energia i tenir una dieta saludable, sempre que es consumeixin de manera equilibrada.

En canvi, els sucres lliures són sucres que s'afegeixen de manera artificial als aliments, a banda dels sucres que hi ha a la mel o els sucs de fruites (quan fem suc, alliberem els sucres intrínsecs dels aliments i perdem la fibra de la polpa, que és molt nutritiva). 

Això és perquè els sucres lliures augmenten la concentració de triglicèrids: un tipus de greix que circula per la sang, pot acumular-se a les artèries i augmentar el risc de malalties cardiovasculars. L'estudi s'ha fet amb adults amb una edat mitjana de 55 anys, per la qual cosa els resultats no poden aplicar-se a nens i adolescents.

Les dades també mostren que substituir els sucres lliures per sucres intrínsecs (els que es troben de manera natural en els aliments) i consumir productes integrals (que aporten més fibra perquè incorporen el gra de cereal sencer, en lloc del refinat) té un efecte beneficiós per a la salut.

La trampa del sucre

Des de fa temps, el sucre s'ha convertit en un aliment molt controvertit pels seus efectes perjudicials sobre la salut. Per això és important conèixer els diferents tipus de sucre i saber com ens afecten.

Els sucres afegits són els que s'afegeixen als aliments per endolcir-los: a les galetes i dolços de pastisseria, al cafè, al iogurt, als sucs… Cal tenir en compte que molts aliments (fruita, verdures, llet) ja tenen sucre dins de la seva estructura molecular i que el més sa sempre és evitar una dosi extra de sucre.

Els sucres lliures engloben aquests sucres afegits més el sucre que es troba en aliments com la mel, el xarop d'auró o altres substàncies edulcorants. I aquí és on hi ha la trampa: alguns fabricants d'aliments no fan servir sucre directament sinó que afegeixen mel o xarop als seus productes per endolcir-los. 

Això els permet evitar la paraula “sucre” entre els ingredients o fins i tot fer servir fórmules com “sense sucres afegits”, encara que en realitat estiguin afegint sucre de manera indirecta a través d'altres aliments. 

D'altra banda, el sucre s'afegeix a molts productes alimentaris que no són tan evidents: salses com el quètxup o la maionesa, farinetes per a bebès, llets vegetals, galetes salades, cervesa, patés, productes processats com hamburgueses vegetals… Distingir-los no és gens fàcil, perquè a l'etiqueta no sempre s'especifiquen els sucres afegits.

Els efectes del sucre en la salut estan documentats a nombrosos estudis científics: malalties dentals (càries, augment de la placa dental), obesitat, diabetis, colesterol, greix acumulat i malalties del cor… Fins i tot pot crear addicció.

Si bé la societat està cada vegada més sensibilitzada, la indústria alimentària mou molts diners i té una gran influència sobre els governs. Per això encara hi ha poques lleis que regulin de manera estricta l'ús de sucres afegits o que, almenys, obliguin a informar sobre el seu ús als paquets i embolcalls.

La moda del ‘real food’

La importància de menjar bé i els efectes de la dieta sobre la salut fan que cada vegada més persones es preocupin de la seva alimentació. Aquesta tendència ha donat lloc al real food o “menjar real”, un moviment que promou el consum d'aliments saludables, alhora que es redueixen els aliments processats.

Els aliments processats, com indica  el seu nom, han estat sotmesos a processos industrials abans de ser consumits. Dins d'aquest grup d'aliments, no tots tenen el mateix valor nutricional

Les patates fregides, els plats precuinats o la brioixeria es consideren aliments ultraprocesados i no són saludables perquè contenen un contingut elevat en greixos i sucres afegits. En canvi, la llet pasteuritzada, els iogurts o les verdures congelades passen per processos que ens permeten conservar-los en bon estat durant més temps i tenen més nutrients.

El més saludable pel nostre cos sempre serà comprar aliments frescos i de temporada, que no hagin estat processats ni congelats, perquè així conserven tots els nutrients. El moviment real food també defensa el consum de productes de proximitat per contribuir amb l'economia local i reduir les emissions contaminants derivades del transport.

No obstant això, aquesta moda alimentària també ha rebut crítiques. Molts fabricants, supermercats, restaurants i fins i tot influencers utilitzen l'etiqueta “real food” com a estratègia de venda per promocionar-se, però en realitat els seus productes no són tan saludables ni naturals com els presenten.

D'altra banda, els nutricionistes assenyalen que el concepte real food no és cap invent nou. En el fons, és tan senzill com alimentar-se amb sentit comú: prioritzar els aliments frescos, cuinar amb olis de qualitat i evitar al màxim els ultraprocesados. El que passa és que, en plena era digital, fer servir un terme en anglès i difondre'l a través de les xarxes socials és la millor manera de viralitzar-se i arribar al gran públic.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:



Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -