22 novembre 2024
spot_img
22 novembre 2024

Com afecten els trastorns mentals als adolescents?

La depressió és una de les principals causes de malaltia i discapacitat entre adolescents

L’adolescència és l’etapa de les nostres vides que normalment s’allarga des dels 10 als 19 anys. És en aquest moment que cadascú de nosaltres comença a desenvolupar les seves opinions, a formar-se la seva opinió del món i a entendre’n la seva complexitat.

En aquesta etapa tan intensa és fàcil sentir-se aclaparat per noves emocions. S’experimenten grans canvis físics, emocionals i socials, i les característiques individuals de la genètica de cada persona, incloses aquelles que augmenten les probabilitats de patir un trastorn mental, comencen a mostrar-se.

A més, molts adolescents es veuen exposats a situacions que els marcaran per a tota la vida, com pot ser la pobresa, l’abús o la violència física i psicològica. Totes elles podrien ser detonants que els portessin a desenvolupar problemes de salut mental.

La depressió i l’ansietat, molt presents en l’adolescència

De fet, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), aquests anys són clau a l’hora de determinar si una persona patirà problemes psicològics al llarg de la seva vida. La meitat de la població que desenvoluparà un trastorn mental mostrarà símptomes abans dels 14 anys.

L’organització també calcula que entre el 10% i el 20% dels adolescents del món pateixen un trastorn mental, encara que no es diagnostiquen ni es tracten de manera adequada.

La depressió és un dels trastorns emocionals més comuns entre la població general i, per tant, també entre els adolescents. És la quarta causa de discapacitat entre joves de 15 a 19 anys, i pot afectar les relacions personals i al rendiment acadèmic.

En casos greus, pot conduir al suïcidi. Segons l’OMS, el suïcidi és la segona causa de mort entre joves de 15 a 29 anys, i la tercera en joves de 15 a 19. Es calcula que el 90% dels adolescents viu en països d’ingressos baixos o mitjans, i més del 90% dels suïcidis d’adolescents tenen lloc en aquests països.

Els trastorns del comportament, com el trastorn per dèficit d’atenció i hiperactivitat, són la segona causa de malaltia entre nois i noies de 10 a 14 anys, i l’onzena entre joves de 15 a 19.

Els trastorns de la conducta alimentària també apareixen habitualment en l’adolescència. Són més comuns en dones que en homes, provocats moltes vegades a causa dels rols de gènere imposats per la societat.

Els símptomes de la psicosi, un trastorn que causa que la persona perdi el contacte amb la realitat, acostumen a mostrar-se cap al final de l’adolescència. La persona que la pateix acostuma a tenir al·lucinacions o deliris.

A més, l’ús de drogues o alcohol també acostuma a començar durant l’adolescència. El seu consum pot suposar un factor de risc a l’hora de desenvolupar trastorns.

Com cuidar la salut mental?

La combinació de factors genètics i vivències traumàtiques pot conduir una persona a desenvolupar un trastorn mental. Si una persona reuneix més d’un factor de risc, tindrà més probabilitats de patir un o diversos problemes psicològics.

L’OMS destaca algunes situacions que poden generar estrès i facilitar l’aparició de malalties mentals en adolescents, com la pressió per encaixar en un grup de companys, el fet d’estar exposat a assetjament físic o virtual, les imposicions de gènere, els prejudicis que puguin patir les persones del col·lectiu LGTBIQ+, viure en un lloc en el qual hi ha inestabilitat o en el qual es dona ajuda humanitària, o ser víctima de matrimoni precoç i forçat. Patir malalties cròniques, tenir un trastorn de l’espectre autista o discapacitat intel·lectual també serien factors de risc.

Per tal de promoure una millor salut mental entre els adolescents, l’OMS recomana algunes pautes que poden ser d’ajuda per a qualsevol persona. Per exemple, ajudar la persona a viure en entorns estables, sense violència. Segons experts, tenir relacions socials estables i adequades, tenir temps per descansar, dormir suficient, menjar de manera saludable i fer exercici també ajuden a cuidar la salut mental.

Poder diagnosticar a temps i tenir recursos per ajudar els joves que pateixen aquest tipus de trastorns és crucial perquè puguin tenir una vida saludable. Les malalties mentals que es desenvolupen durant l’adolescència i no es tracten poden arribar a empitjorar amb el pas dels anys i afectar la qualitat de vida de les persones que hi conviuen.

Fonts: Organització Mundial de la Salut

Junior Report dissenya unitats didàctiques per llegir i treballar l’actualitat a l’aula. També ofereix recursos d’educació mediàtica per fomentar la lectura crítica dels mitjans de comunicació. Consulta la nostra pàgina web!

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -