17 novembre 2024
spot_img
17 novembre 2024

Com avança el coronavirus a l’Àfrica?

Les xifres de contagis per coronavirus a l’Àfrica són més baixes que en altres regions i els motius encara es debaten

Per Andressa Isfer

La pandèmia provocada pel coronavirus avança per tot el món i l’Àfrica no n’és una excepció. Actualment, tots els països de continent han registrat persones contagiades amb el nou coronavirus.

El primer país a confirmar un cas va ser Egipte, a mitjans de febrer de 2020. L’últim país a anunciar-ho va ser Lesotho, el 13 de maig. Sud-àfrica és actualment el país més afectat, amb més de 24.000 casos, segons dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) a l’Àfrica.

Sembla que de moment la pandèmia a la regió avança més lentament del que institucions com l’Organització Mundial de la Salut (OMS) havien previst.

En conjunt, els països del continent sumen més de 110.000 casos i més de 3.500 morts fins al moment, segons l’OMS a l’Àfrica. L’Àfrica té una població d’1,3 bilions de persones, que conformen el 17% de la població global. No obstant això, els casos de coronavirus registrats suposen al voltant de l‘1,5% de tots els casos al món, i menys del 0,1% de les morts registrades en tots els continents, segons l’OMS.

 

Pocs casos en un continent jove 

Per explicar aquest fet, els experts es divideixen en dues hipòtesis: o els governs africans, coneixedors dels seus fràgils sistemes de salut, es van preparar abans contra el virus que altres països occidentals, o la manca recursos dels països per fer tests a la població reflecteix menys casos dels que hi ha realment.

Segons l’ONG Metges del Món, els pocs casos d’infeccions i morts pel coronavirus a l’Àfrica poden donar-se per diversos motius. D’una banda, diversos països del continent tenen experiència en la gestió d’altres epidèmies, com la de l’Ebola.

Molts països africans van adoptar mesures estrictes per combatre el virus molt ràpidament, a diferència d’altres estats. Van tancar els espais aeris, van decretar quarantenes o tocs de queda i van restringir els actes col·lectius quan encara s’havien confirmat pocs casos.

A més, l’Àfrica és un continent jove. L’edat mitjana de la població és de 18 anys, mentre que el col·lectiu més vulnerable al virus, el de la gent gran, representa menys d’un 10% del total dels seus habitants. També la solidaritat i el sentit de comunitat haurien jugat el seu paper, segons l’ONG.

 

Mancança de recursos

La manca de tests també podria justificar els pocs casos registrats de la malaltia. A mitjans de maig de l’any 2020, el director del Centre per al Control i la Prevenció de Malalties a l’Àfrica (Àfrica CDC), John Nkengasong, va explicar que havien fet 1,2 milions de tests a tot el continent des de l’inici de la pandèmia, però que s’havien de fer més. Són menys tests que en altres països.

En general, hi ha accés a menys respiradors, vitals per als casos més greus de Covid-19, i menys llits de cures intensives per habitant que en altres països, segons Metges del Món. A més, en moltes regions l’accés a l’aigua és complicat, de manera que és difícil mantenir la higiene constant que es demana per evitar contagiar-se de la Covid-19.

L’OMS recorda que és vital que la pandèmia no s’estengui per Àfrica. Es vol evitar que el coronavirus col·lapsi els sistemes sanitaris i impedeixi fer el seguiment i tractar a persones que pateixen d’altres malalties molt presents al continent, com la malària o la sida.

Descarrega’t de forma gratuïta els recursos didàctics sobre el coronavirus aquí.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -