17 novembre 2024
spot_img
17 novembre 2024

Com el coronavirus canviarà la nostra manera de viatjar?

Les aerolínies podrien perdre 1.500 milions de passatgers internacionals al llarg del 2020

El coronavirus ha provocat molts canvis a les nostres vides. Els aeroports, normalment plens de bullici i de viatgers, ja no formen part del nostre dia a dia i, de moment, estan pràcticament buits. Al menys, durant un temps prudencial, fins que es pugui tornar a viatjar amb seguretat.

A l’inici de la crisi causada per la Covid-19, molts països van optar per cancel·lar vols l’origen dels quals fosi un país amb un alt nombre de contagiats. Després, davant l’avanç de la malaltia, països sencers van tancar les seves fronteres i van decretar mesures de confinament, la qual cosa va tallar en sec el turisme.

Segons el servei Flight Radar, els vols mundials es van reduir un 62% a l’abril de 2020 respecte als del mateix mes de l’any anterior. A l’abril, la majoria de països del món havien adoptat mesures per frenar la pandèmia, que incloïen el tancament de fronteres o la cancel·lació de vols.

 

Canvis a l’hora de viatjar 

L’Organització d’Aviació Civil Internacional (OACI) va revelar que les línies aèries podrien enfrontar-se a una disminució de 1.500 milions de viatgers internacionals aquest any.

Ara mateix alguns països imposen una quarantena de 14 dies a les persones que arribin de l’estranger. Han de quedar-se al seu allotjament o a casa, per descartar que, en el cas que tinguin el virus, el puguin transmetre. Espanya n’és un, i encara és d’hora per saber fins quan s’aplicarà la mesura.

A la seva arribada a Espanya, els viatgers es veuen obligats a guardar quarantena a casa seva o en un allotjament. (Europa Press)

Molts dels viatges seran locals en comptes d’internacionals. Es volarà menys freqüentment i probablement els viatges seran més cars. Hi haurà menys passatgers  i més controls sanitaris. Als controls de seguretat habituals als aeroports s’uniran les revisions mèdiques de temperatura. Però també en hotels i altres recintes. A més, l’ús de mascaretes serà obligatori en molts casos.

Algunes autoritats han recomanat a les aerolínies que deixin el seient central buit o que redueixin el nombre de places disponibles a cada viatge per ampliar la distància entre els seus viatgers i reduir riscos de contagi. De moment no és una mesura obligatòria ni a Europa ni als Estats Units. A moltes companyies no els convenç aquesta mesura perquè suposaria perdre molts diners en bitllets i  qüestionen que sigui efectiva.

 

Passaports d’immunitat

També hi ha iniciatives que busquen crear “passaports digitals d’immunitat”. És a dir, aplicacions que recullin la informació sanitària d’una persona per saber si és immune al virus, si ja ha passat la malaltia de la Covid-19 i si, en principi, estaria protegida contra ella. Aquesta mesura planteja moltes preguntes. Per exemple, si les persones amb immunitat tindran més avantatges que les que no puguin demostrar-la, ja sigui per viatjar o fins i tot per treballar.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha advertit sobre els riscos d’aquest tipus de documents. Podria ser que alguns resultats dels tests no fossin totalment fiables, per la qual cosa la persona no seria immune. En aquest cas, podria contagiar o contagiar-se del virus. A més, encara queden moltes preguntes per respondre sobre la immunitat a la Covid-19.

No obstant això, l’Organització Mundial el Turisme (OMT) i l’Associació Internacional de Transport Aeri (IATA) han promogut un vol pilot en el que s’utilitzarà una d’aquestes aplicacions. El trajecte connectarà Madrid amb les illes Canàries i tindrà lloc al juliol.

 

El turisme, part important de l’economia

El turisme és un sector econòmic important i les mesures de confinament l’han afectat directament. Aquest sector dona feina a més de 27 milions de persones a la Unió Europea, segons càlculs comunitaris.

Això vol dir que l’11,7% dels treballadors europeus es dediquen al sector. Però molts d’ells tenen treballs temporals i els seus sous es veuran afectats.

Per tornar a activar el sector a Europa, la Comissió Europea ha proposat començar a obrir les fronteres entre els països de la Unió en tres fases. Per això, s’han de tenir en compte l’evolució del coronavirus, la capacitat sanitària dels països i les mesures de seguretat que s’adopten.

El turisme també té una gran importància per a l’economia espanyola. Espanya és el segon país del món al que hi arriben més turistes, darrere de França, segons un informe de l’Organització Mundial del Turisme (OMT) publicat al 2019.

El turisme va suposar el 2018 el 12% del Producte Interior Brut (PIB), un indicador que mostra el valor dels productes i serveis produïts per un país, segons una nota de l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

El coronavirus canviarà la manera en la qual viatjarem. Però també tindrà conseqüències econòmiques per a aquelles persones que depenen del turisme per viure.

Descarrega’t de forma gratuïta els recursos didàctics sobre el coronavirus aquí.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -