Com s’estructura la Unió Europea?
Expliquem en què consisteix aquesta organització, quines són les seves funcions i quines institucions té
Què és?
La Unió Europea (UE) és una institució que vetlla pels ciutadans europeus i els seus interessos. Està formada per 27 països membres: Bèlgica, Bulgària, Txèquia, Dinamarca, Alemanya, Estònia, Irlanda, Grècia, Espanya, França, Croàcia, Itàlia, Xipre, Letònia, Lituània, Luxemburg, Hongria, Malta, Països Baixos, Àustria, Polònia, Portugal, Romania, Eslovènia, Eslovàquia, Finlàndia.
Quan i com es va crear?
La Unió Europea va néixer després de la Segona Guerra Mundial amb l’objectiu de preservar la pau i evitar que es repetís el conflicte bèl·lic més devastador de la història contemporània. Només sis anys després del final de la guerra, el 1951, es va crear a París la Comunitat Europea del Carbó i de l’Acer (CECA), una aliança econòmica entre sis països per compartir recursos clau i afavorir la cooperació. El 1957, aquesta unió es va ampliar i transformar en la Comunitat Econòmica Europea. Finalment, el 1993, amb el Tractat de Maastricht, va néixer formalment la Unió Europea que coneixem avui.
Què comparteixen els països membres de la UE?
Els països que formen part de la Unió Europea comparteixen un mercat únic que garanteix la lliure circulació de béns, serveis, capitals i persones. Aquest principi permet que els ciutadans puguin moure’s, treballar i estudiar lliurement en qualsevol estat membre, sense restriccions. A més, la majoria de països comparteixen una moneda comuna: l’euro.
La UE també impulsa l’aprovació de lleis comunes en àmbits com el medi ambient, els drets laborals o la seguretat alimentària. Això facilita que tots els països segueixin uns criteris compartits i assegura una protecció similar per a tots els ciutadans europeus.
Quantes institucions té la UE?
La Unió Europea compta amb set institucions repartides pel territori europeu. El Parlament Europeu, el Consell Europeu, el Consell de la UE, la Comissió Europea, el Banc Central Europeu, el Tribunal de Justícia de la UE i, finalment, el Tribunal de Comptes Europeu.
Quines funcions tenen aquestes institucions?
- El Parlament Europeu és l’òrgan legislatiu de la UE i està format per més de 700 eurodiputats elegits pels ciutadans europeus. Les seves seus són a Estrasburg (França) i a Brussel·les (Bèlgica).
- El Consell Europeu s’encarrega de definir les orientacions de la UE, però no les legisla. Està format pels caps d’estat o de govern dels estats membres. Principalment, tracta temes vinculats a la seguretat, a l’economia o a les relacions internacionals. La seva seu és a Brussel·les.
- El Consell de la Unió Europea comparteix la responsabilitat legislativa amb el Parlament, però aquest està representat pels ministres dels estats membres. La seva seu també és a Brussel·les.
- La Comissió Europea és l’òrgan executiu, i s’encarrega de proposar lleis i fer que s’apliquin. A més, representa la Unió Europea en l’àmbit internacional. Està formada per un comissari de cada estat membre. La seva seu és a Brussel·les.
- El Banc Central Europeu és qui s’encarrega de gestionar la política monetària de la UE. També gestiona les polítiques sobre l’euro. Els principals objectius són mantenir l’estabilitat al mercat, controlar la inflació i supervisar els bancs dels estats membres. Controla les reserves de divises en cas de possibles crisis i té la seu a Frankfurt (Alemanya).
- El Tribunal de Justícia de la UE és l’òrgan judicial d’Europa i s’encarrega d’aplicar la llei a tots els estats membres. Resol els problemes entre els estats i els ciutadans i s’assegura que les lleis europees es compleixin. La seu és a Luxemburg.
- El Tribunal de Comptes de la UE s’encarrega de gestionar la política financera de la UE. Autoritza les despeses i ingressos i controla que els fons europeus es gestionin de manera eficaç i legal. La seva seu es troba a Luxemburg.
Principals reptes de la Unió Europea
Com a institució, la Unió Europea afronta una sèrie de reptes. D’una banda, hi ha la qüestió de la seguretat i les relacions geopolítiques. La guerra a Ucraïna, la seva relació amb Rússia i la dependència dels Estats Units en matèria de defensa són algunes de les preocupacions actuals de l’organització.
Però la UE també ha de fer front a desafiaments globals, com el canvi climàtic, la pobresa, la immigració o l’auge de l’extrema dreta. Parlem de 27 països que han d’intentar posar-se d’acord, tot i que cadascun d’ells té un context polític i econòmic propi, així com diferents interessos.
