5 octubre 2023
spot_img
5 octubre 2023

Combatre el règim des de Hollywood

Exiliats nord-coreans filtren pel·lícules i sèries occidentals per mostrar a la població com és el món fora de Corea del Nord

Corea del Nord és el país amb menys llibertat de premsa del món. L’accés a internet és pràcticament inexistent i tenir una ràdio que capti freqüències estrangeres és il·legal. El règim controla tota la informació que reben els habitants del país… o gairebé tota.

Un grup de nord-coreans exiliats a Corea del Sud treballa per introduir llapis USB i targetes SD amb milers de gigabytes de pel·lícules, música i llibres prohibits que mostren la vida fora de les fronteres nord-coreanes.

La guerra de Kim Jong-un contra la informació

La informació està completament controlada pel Partit dels Treballadors, que manipula la informació perquè la població cregui que el nivell de vida a Corea del Nord és molt superior al de la resta de països.

L’aïllament informatiu és clau perquè ningú pugui qüestionar la versió del règim. L’objectiu d’aquests grups de contrabandistes és que, a través de sèries i pel·lícules, els nord-coreans vegin que hi ha altres maneres de viure.

Per això introdueixen telenovel·les i programes de la televisió de Corea del Sud, pel·lícules de Hollywood com Els Jocs de la Fam o sèries com Friends, que mostra la vida quotidiana als països occidentals.

També introdueixen documentals, textos curts que expliquen novetats científiques i llibres electrònics estrangers.

‘Traficant’ amb cultura

Els ‘contrabandistes’ se les enginyen per filtrar informació prohibida. Uns camuflen els USB en camions que porten menjar des de Xina o en vaixells de turistes. Uns altres opten per introduir-los en globus i llançar-los quan el vent bufa cap al nord.

Alguns grups acorden punts de trobada al voltant de la frontera amb persones de dins del país. Ho fan a través de converses en clau que mantenen per walkie-talkie.

Una vegada dins del país, hi ha persones encarregades de distribuir aquests USB, que es venen a un preu molt alt. Si els descobreixen, poden acabar en un camps de concentració durant dècades o fins i tot ser executats.

Contrabandistes nord-coreans creuen nedant el riu Tumen fins a la riba xinesa per recollir paquets amb llapis USB. (Farm)

La censura: necessària per mantenir dictadures

Qualsevol règim autoritari necessita la censura per sobreviure: necessita ocultar la informació que no coincideix amb la versió oficial per controlar les idees contràries al règim.

Kim Jong-un ho sap i per això exerceix una repressió brutal contra els ‘traficants de cultura’. El 2013 va executar a 80 persones en un sol dia, moltes d’elles acusades de traficar amb vídeos il·legals.

Però també ho saben els contrabandistes exiliats, com explica Jung Kwang-il a la revista Wired: “Per cada USB que envio a l’altre costat de la frontera, potser hi ha 100 nord-coreans que comencen a preguntar-se per què viuen d’aquesta manera”.

Aquest “petit gest” de persones com Kwang-il podria ser el desencadenant d’una revolució que acabi amb la dictadura dels Kim a Corea del Nord.

Informa’t de tot a Junior Report Castellà | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -