2 desembre 2023
spot_img
2 desembre 2023

Els conceptes clau del canvi climàtic

Saps què són les energies renovables, els combustibles fòssils o els gasos d’efecte hivernacle?

Negacionista


Un cartell que diu “Canviar o no canviar el clima? No hi ha cap mena de dubte”, durant una manifestació del Moviment pel Clima a Washington (Eric Thayer / Bloomberg)

Un negacionista és una persona que nega l’existència del canvi climàtic. Els negacionistes opinen que l’augment de temperatura global es deu a causes naturals. No obstant això, la major part de la comunitat científica internacional afirma que el canvi climàtic és una realitat innegable i que els humans en som responsables.

Gasos d’efecte hivernacle (GEH)

Algunes activitats, com la producció a fàbriques, generen gasos d’aquest tipus que acceleren el canvi climàtic (GYI)

Els gasos d’efecte hivernacle (GEH) absorbeixen l’energia solar que arriba al nostre planeta i la retenen a l’atmosfera, fent del planeta un lloc càlid. Aquests gasos existeixen de manera natural, el problema és que algunes de les activitats que realitzem (produir a fàbriques, generar energia, viatjar en cotxe o en avió) emeten encara més quantitat d’aquests gasos a l’atmosfera, la qual cosa provoca que la temperatura del planeta augmenti massa.

Combustibles fòssils

Una plataforma d’extracció de gas natural al mar de Noruega (Mikhael Holter / Bloomberg)

Els combustibles fòssils són materials que es van formar fa milions d’anys a partir de restes de plantes i animals. Aquestes restes orgàniques van quedar dipositades en mars, llacs i altres zones amb aigua i, després de milers i milers d’anys de descomposició, es van convertir en petroli, carbó o gas natural. Els combustible fòssils contaminen molt i són fonts d’energia no renovables, la qual cosa significa que algun dia s’acabaran.

Energies renovables

Treballadors xinesos caminen sobre una instal·lació de plaques solars al sostre d’un edifici a Wuhan, Xina. (Kevin Frayer / Getty)

Les energies renovables com l’energia hidràulica (produïda amb aigua), l’eòlica (amb el vent) o la solar (amb la llum del Sol) són il·limitades i ajuden a reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle (GEH). A diferència dels combustibles fòssils, es consideren inesgotables i poden regenerar-se de manera natural.

Emissions directes

L’ús de vehicles genera emissions de gasos d’efectes hivernacle (iStock)

A l’hora de calcular les emissions de gasos d’efecte hivernacle (GEH) que produeix una activitat, sovint es diferencia entre les emissions directes i les indirectes. Les emissions directes són aquelles que produeix directament una persona o empresa, per exemple: en conduir un vehicle o utilitzar maquinària que consumeix combustible per funcionar.

Emissions indirectes

L’impacte de l’aviació civil al canvi climàtic ha estat analitzat en diversos estudis (Tutye / Getty)

En canvi, les emissions indirectes són aquelles que no provoquem nosaltres mateixos, sinó els GEH que s’han emès per fabricar els productes o l’energia que consumim. Per exemple: comprar un jersei no contamina, però si el jersei s’ha portat en avió des d’Austràlia, les emissions indirectes serien molt altes.

Junior Report promou el pensament crític dels estudiants. Fes-te soci i dona suport al projecte!

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -