22 gener 2025
spot_img
22 gener 2025

Conciliació laboral a les cooperatives

Aquest concepte es refereix a la cerca de l’equilibri entre les tasques de l’empresa i l’àmbit personal

Les cooperatives solen fer un esforç especial pel que fa a la conciliació laboral, tan important per a homes com per a dones, en l’equilibri de les tasques tant de l’empresa com en l’àmbit personal. Això aplica a cooperatives grans i petites, amb diferents mides

Pel que fa a les petites cooperatives, un exemple interessant és el de la cooperativa Almena, que treballa en projectes estratègics d’incidència política. “En primer lloc, el nostre Reglament de Règim Intern (RRI) recull el compromís de posar les cures al centre, com a base imprescindible per a la construcció d’una organització feminista”, expliquen des de la cooperativa. “En aquest mateix document, s’estableix la flexibilitat horària i en la presencialitat, cosa que permet que cada sòcia treballadora pugui adaptar la seva forma i temps de treball a les seves necessitats personals i familiars”. 

Alhora, el document estableix un permís de cures i autocures mitjançant una bossa d’hores. I una dinàmica de treball assembleària i horitzontal. “Treballem sobre la base de la confiança mútua”, afegeixen. “Per aplicar la flexibilitat horària i presencial i per agafar hores de la borsa de cures n’hi ha prou amb comunicar-ho a l’equip. Això permet més facilitat i evita burocràcies que moltes vegades entorpeixen l’accés a aquest tipus de mesures. A més, encara que el Reglament de Règim Intern (RRI) s’aplica només a les sòcies treballadores, la flexibilitat horària i la facilitació de les mesures de conciliació es fan extensives a les treballadores no sòcies”.

Una altra de les mesures és l’autogestió de l’horari de treball i també la possibilitat de tenir tres dies de teletreball setmanals. Creiem que d’acord amb les experiències de cada persona, les necessitats són diverses, per la qual cosa apostem per un model en què l’equip coincideixi una quantitat d’hores al dia, alhora que es permet tenir marge per decidir els horaris d’entrada i sortida”. I alhora prioritzen dos dies a la setmana de manera presencial, per mantenir-se en contacte i fomentar el treball en equip. El teletreball suposa una estratègia efectiva i de cura davant de situacions excepcionals, en les quals per motius de malaltia d’algun familiar, viatges a altres països a causa de les migracions o motius personals, cal estar més temps del pactat treballant des de casa”.

Consum

En estructures més grans, com els supermercats Consum, es va crear un document extens, amb 75 mesures concretes per fomentar la conciliació. Entre totes les mesures destaquen algunes innovadores com cinc setmanes de vacances, una paga per a personal amb discapacitat o que tinguin fill o filles amb discapacitat, una ajuda econòmica extra per a víctimes de violència de gènere o violències sexuals, jornada contínua a supermercats i plataformes logístiques i jornada flexible a oficines. A més, es pot demanar un canvi de centre per estar més a prop del lloc de treball i evitar emprar temps en desplaçaments. I la possibilitat, en els casos que es pot, de teletreballar.

Han afegit també un extra de permís no retribuït per als que siguin avis o àvies, que moltes vegades ajuden les seves filles o nores en moments del part.

Més info:

Document de 75 mesures de conciliació dels supermercats Consum

Aquest article forma part d’un curs sobre Economia social. Consulta’l aquí. Més informació a la web d’ESCA

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -