19 gener 2025
spot_img
19 gener 2025

Confinament: també és moment per a l’avorriment

Estem saturats de propostes per entretenir-nos, però la quarantena també és un bon moment per gaudir de no fer res

Recordes l’última tarda que has passat avorrit al sofà de casa? Ara seria fàcil respondre aquesta pregunta, quan la majoria de països han decretat el confinament com a mesura per frenar la pandèmia del coronavirus.

Durant aquests dies s’estan proposant una infinitat d’activitats, sobretot a través de les xarxes socials. Però en un moment tan excepcional com aquest, en el qual s’ha paralitzat la vida quotidiana, no hauríem de tenir també dret a avorrir-nos?

 

Prohibit avorrir-se!

Eficàcia i productivitat són dos valors que defineixen a la societat d’avui. Ja sigui a la feina, a classe o fins i tot en la nostra vida personal, hem de ser capaços de fer diverses activitats alhora. És el que es coneix com multitasca o multitasking.

I és que en la nostra cultura és gairebé impensable passar l’estona “sense fer res”. Sembla que les normes socials ens obliguen a divertir-nos permanentment, a relacionar-nos i estar fent coses tota l’estona.

Aquestes setmanes de confinament, la indústria de l’oci ofereix una gran varietat de propostes per cobrir qualsevol espai de temps lliure. El missatge és clar: avorrir-se no està permès.

Però, què entenem per avorriment? Segons el diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) avorrir-se és “sentir tedi”, és a dir, la “molèstia causada per la continuïtat o la repetició d’una cosa que no ens interessa”.

Per tant, s’entén que l’acte d’avorrir-se no requereix de cap esforç cognitiu ja que es tracta d’un moment de pausa i de descans. I aquest estat també és necessari per a relaxar la ment i el cos.

https://www.instagram.com/p/B6JEKGCiBTV/

 

La creativitat i l’avorriment

Existeix la idea bastant estesa que l’avorriment està relacionat amb la capacitat creativa de les persones, encara que no existeixen estudis científics que avalin aquesta teoria.

No obstant això, la comunitat científica sí que està d’acord en què l’avorriment és essencial a l’hora de buscar alternatives per activar el nostre cervell. I això pot repercutir de manera molt positiva en la faceta creativa i en el desenvolupament de la imaginació.

De fet, molts escriptors, pintors i músics al llarg de la història han reivindicat el “dret a avorrir-se” com una manera d’impulsar la seva creativitat. Entre aquests artistes es troben el filòsof i poeta Søren Kierkegaard, el poeta francès Charles Baudelaire o la fotògrafa nord-americana Susan Sontag.

Recentment, l’escriptor i il·lustrador Austin Kleon denuncia a la seva obra Steal like an artist: 10 things nobody told you about being creative [Roba com un artista: 10 coses que ningú et va dir sobre ser creatiu] que vivim en un món hiperconnectat en el qual és impossible avorrir-se.

En aquesta mateixa línia, el també escriptor Jeff Kinney, creador de la saga juvenil El diari de Greg, és un fervent defensor de l’avorriment, sobretot entre els nens i adolescents.

En definitiva, ni avorrir-se és tan dolent com pot semblar ni és necessari estar sempre ocupat, entretingut, consumint continguts o fins i tot produint-los. Hi ha vegades que, simplement, n’hi ha prou d’estar.

https://www.instagram.com/p/B-WxOvPK0Ck/

Descarrega’t de forma gratuïta els recursos didàctics sobre el coronavirus aquí.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -