13 juny 2024
spot_img
13 juny 2024

Les conseqüències de l’escalfament global

De quina manera afecta el canvi climàtic les persones i l’entorn natural

Migracions d’aus a deshora, collites que s’endarrereixen, al·lèrgies fora de temporada, costes que perden superfície… Els efectes del canvi climàtic van molt més enllà de l’augment de temperatura i suposen un perill per al planeta i els seus habitants.

Augment de les temperatures

L’Àrtic és una de les zones del planeta més afectades pel canvi climàtic. (Getty)

Segons la NASA, el 2016 va ser l’any més calorós de la història, però els termòmetres no deixen de marcar rècords de temperatura cada any. El problema no és que faci massa calor, sinó que les temperatures de les estacions canvien i això afecta els cicles migratoris de les aus i les collites, augmenta les possibilitats d’incendi, allarga les èpoques de sequera…

Desforestació

Els darrers 8.000 anys, la Terra ha perdut gairebé la meitat dels seus boscos: la major part d’aquesta desforestació s’ha produït només durant els darrers 100 anys! La FAO (Organització de Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura) calcula que cada any es perden 13 milions d’hectàrees (130.000 km2) de boscos arreu del món.

Pujada del nivell del mar

Moltes illes i atols de l’oceà Pacífic corren el risc de desaparèixer si segueix pujant la temperatura del planeta. (USFWS)

Durant els darrers 100 anys, el nivell del mar i els oceans ha pujat 20 centímetres, però podria pujar fins a 1 metre l’any 2100. Alguns països que estan formats per illes enmig de l’oceà, com les illes Marshall o Tuvalu, podrien inundar-se del tot i desaparèixer. A més, es calcula que la meitat de la població mundial viu en zones de costa: aquestes persones es veurien obligades a abandonar les seves llars i emigrar cap a altres zones.

Refugiats climàtics

El canvi climàtic multiplica els riscos i amenaces a les persones més vulnerables, que es veuen obligades a marxar del lloc on viuen. (Justin Lynch / AP)

L’escalfament global ha modificat els patrons climàtics i ha augmentat la freqüència i durada de fenòmens atmosfèrics com els tifons, els huracans, les pluges torrencials, els períodes de sequera… No és que els provoqui directament, però sí que influeix en les característiques i pot fer que siguin més greus i freqüents.

Segons l’Alt Comissionat de Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR), en els darrers 10 anys gairebé 200 milions de persones que viuen a països en desenvolupament han hagut de desplaçar-se per culpa de desastres naturals. Els efectes del canvi climàtic, a curt i llarg termini, faran que milions de persones hagin d’emigrar de casa seva.

Disminució de la biodiversitat

La desaparició dels entorns naturals també provoca la desaparició de les espècies que hi viuen. (agustavop / Getty)

La desforestació, l’augment de les temperatures, la pujada del nivell del mar… Tots aquests fenòmens afecten l’hàbitat natural de milions d’espècies que podrien desaparèixer. Per exemple, quan el gel dels pols es fon es barreja amb l’aigua salada dels mars i oceans: aquesta diferència de salinitat afecta les algues i altres espècies vegetals marines… i, de retruc, els animals que s’alimenten d’aquestes plantes!

Junior Report promou el pensament crític dels estudiants. Fes-te soci i dona suport al projecte!

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -