28 abril 2024
spot_img
28 abril 2024

COP28: acord final contra els combustibles fòssils

Els països participants de la Cimera del Clima han acordat dur a terme una transició per deixar enrere el carbó, el petroli i el gas

Els representants dels gairebé 200 països reunits a la Cimera del Clima 2023 (COP28) han arribat a un acord per dur a terme una transició per posar fi als combustibles fòssils . Després de diversos dies de negociacions, el text final fa referència directa al petroli , el gas i el carbó , grans responsables de la crisi climàtica .

Es tracta d'un avenç històric , ja que durant els darrers cims celebrats els combustibles fòssils mai no havien format part dels acords climàtics finals. A la COP27, l' acord va ser molt decebedor perquè tampoc no es van establir límits a les emissions contaminants ni es va imposar l'abandonament d'aquests recursos energètics.

Aquest any també hi havia dubtes, especialment perquè la majoria d' ingressos dels Emirats Àrabs , el país amfitrió de la COP, procedeixen precisament de la indústria del petroli i el gas . A això se sumava que el president de l'esdeveniment Al Jaber era alhora director general d'una empresa petroliera i gasística molt important del país.

Finalment ha arribat el moment de fer un pas més enllà. Els països han pactat deixar enrere els combustibles fòssils als sistemes energètics, de manera justa, ordenada i equitativa. Per això, proposen accelerar l'adopció de mesures els propers anys amb un objectiu clau: aconseguir emissions netes zero per al 2050.

Tot i així, el text final no ha estat exempt de crítiques després de la seva publicació. Sobretot les queixes han vingut per part dels ecologistes , que consideren que allò acordat és insuficient per no incloure de manera més explícita l' eliminació progressiva dels combustibles fòssils.

Més enllà d'això, els països també s'han compromès a continuar treballant a l' Acord de París , perquè la temperatura no s'elevi per sobre d' 1,5 graus centígrads .

Combustibles fòssils

Els combustibles fòssils són una font denergia que procedeix de la descomposició de matèria orgànica danimals, plantes i microorganismes. Són recursos no renovables , ja que la seva formació requereix llargs períodes de temps i es consumeixen molt més ràpidament del que es formen.

Els principals tipus de combustibles fòssils són el carbó (es forma a partir de la descomposició de matèria vegetal), el petroli (líquid format per la descomposició de microorganismes marins i plantes terrestres) i el gas (compost principalment per metà es troba en jaciments subterranis ).

El principal problema daquests recursos és que quan es cremen per obtenir energia , el procés allibera diòxid de carboni (CO2) i altres gasos defecte hivernacle a latmosfera. Aquestes emissions contribueixen negativament al canvi climàtic en atrapar la calor a l'atmosfera, provocant el que coneixem com a escalfament global .

Per això fa anys que l' Organització de les Nacions Unides alerta que els combustibles fòssils són un dels principals responsables de la crisi climàtica que travessa la Terra. Segons l'ONU, comprenen el 80% de la demanda actual d'energia primària a nivell mundial.

Si continuen les tendències actuals, les emissions superaran enormement la quantitat de carboni que es pot emetre si volem limitar l'augment de la temperatura . És fonamental que es posin límits als combustibles fòssils i les seves emissions si no volem pitjors conseqüències climàtiques per al planeta.

Conseqüències

Les emissions contaminants tenen conseqüències al nostre dia a dia i aquestes són cada vegada més evidents: onades de calor extrema , temperatures càlides fins i tot a l'hivern, incendis freqüents , fenòmens climatològics extrems com sequeres i inundacions… Tot està relacionat amb els combustibles fòssils.

Aleshores, per què seguim utilitzant aquestes fonts d'energia? Cal tenir en compte que els combustibles fòssils són la base de l'economia de molts països del món. Això implica que la indústria del carbó, el petroli i el gas reporten grans beneficis a multitud de territoris encara que siguin perjudicials per al nostre planeta .

Per aquesta raó, fer la transició energètica és la solució per reduir les emissions, però no és a l'abast de tots els països. Utilitzar fonts d' energia renovables (eòlica, solar, hidràulica) requereix una gran inversió econòmica per transformar tota la xarxa elèctrica i el sistema de producció.

No tots els governs i les empreses poden (o volen) fer aquest esforç. Aquestes reticències a deixar enrere els combustibles fòssils i la seva energia són presents cada any a la Cimera del Clima (COP). Per exemple, països altament dependents del petroli com l'Aràbia Saudita i l'Iraq han mostrat la seva oposició a l'acord aconseguit aquest any.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per als subscriptors. Descobreix l'activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:



Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -