12 setembre 2024
spot_img
12 setembre 2024

COP28: nova oportunitat per frenar la crisi climàtica

Països de tot el món es reuneixen un any més a la Cimera del Clima, que aquesta vegada tindrà lloc a Dubai (Emirats Àrabs)

La 28a Cimera del Clima de les Nacions Unides, també coneguda com a Conferència de les Parts (COP) , comença aquest dijous 30 de novembre a la ciutat de Dubai , a Emirats Àrabs. La trobada s'allargarà fins al proper 12 de desembre, quan coneguem les conclusions d'aquesta reunió internacional per frenar la crisi climàtica.

Un any més, la COP reuneix líders de governs, científics, activistes climàtics, ONG i altres membres de la societat civil per debatre quines mesures s'han de prendre per reduir les emissions contaminants , frenar l'augment de la temperatura global i evitar així els pitjors efectes del canvi climàtic .

La comunitat científica va començar a parlar de la possibilitat que l' activitat de les persones influís en el clima mundial a finals dels 80. L'Organització de les Nacions Unides (ONU), preocupada per aquest assumpte, va crear el 1992 la Convenció Marc de Nacions Unides per al Canvi Climàtic (CMNUCC o Convenció).

Aquest document estableix un marc general per a les accions internacionals destinades a abordar el canvi climàtic i els seus impactes. Una de les mesures estableix que els països signants es comprometen a reunir-se periòdicament per discutir i negociar acords per enfortir l‟acció climàtica a nivell mundial. Aquestes reunions es coneixen com a COP.

La COP és una oportunitat crucial que tenen centenars de països cada any per salvar el planeta , tenint en compte els rècords de les temperatures i els fenòmens climàtics extrems que afecten la població. No obstant això, molts d'aquests cims acaben amb conclusions decebedores .

Avanços suficients?

Fins ara, les Cimeres del Clima han aconseguit fites decisives, com el Protocol de Kyoto (1997), que va introduir per primera vegada objectius de reducció de les emissions per als països desenvolupats . A la COP21 (2015), els països van adoptar l'històric Acord de París , en què es van comprometre a limitar l'augment de temperatura entre 1,5ºC i 2ºC .

Tot i les bones intencions d'aquestes reunions, la situació no millora . Les polítiques actuals dels països per reduir les emissions contaminants són insuficients i aboquen la Terra a un augment de la temperatura de 3 graus centígrads, segons el darrer informe sobre la bretxa d'emissions de l'ONU.

La utilització del carbó, el petroli i el gas com a fonts d'energia principals ha estat un pilar essencial en el desenvolupament econòmic durant dècades, però també ha contribuït significativament a les emissions de gasos d'efecte hivernacle i al canvi climàtic.

L'informe fa una crida a tots els governs per limitar aquests combustibles fòssils a tots els sectors de l'economia. El dilema està en l' equilibri entre el desenvolupament econòmic i la sostenibilitat ambiental , un debat que és present cada any a la Cimera del Clima.

Cada país té els seus interessos i renunciar a l'ús de combustibles fòssils per reduir les emissions contaminants implica també reduir la productivitat i els ingressos . El futur del planeta està en joc, però molts governs prefereixen que la seva economia continuï funcionant… encara que això suposi danys irreparables per a tothom.

Crítiques a la COP28

Aquest any, la COP28 també ha rebut diverses crítiques. El president de l'esdeveniment és Al Jaber , director general de la Companyia Nacional de Petroli d'Abu Dhabi (ADNOC), una empresa petroliera i gasística estatal dels Emirats Àrabs.

En una de les seves intervencions prèvies a la Cimera, el president ha posat èmfasi en la importància de triplicar les energies renovables, millorar l'eficiència energètica i acotar les emissions de metà. Tot i això, ha deixat fora del seu discurs la necessitat de posar fi al carbó, el petroli i del gas .

La llista Global Oil and Gas Exit assenyala que aquesta empresa té un dels plans d' expansió de combustibles fòssils més grans . Per això, l'elecció d'Al-Jaber ha estat molt criticada per les organitzacions climàtiques, que consideren que hi ha un conflicte d'interessos que amenaça l'èxit de la COP28 .

Les crítiques també han anat dirigides a l'elecció d' Emirats Àrabs com a seu . La legislació del govern emiratí imposa severes restriccions a drets fonamentals com el de llibertat d'expressió, associació i reunió pacífica, tal com assenyala Amnistia Internacional .

Segons ha avançat l' ONU , la transició energètica serà un dels temes centrals d'aquesta cimera. Els països participants hauran de negociar i arribar a acords per evitar les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle. Mentre transcorren les negociacions, la crisi climàtica no s'atura i continua provocant danys a tot el planeta.

Treballar l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per als subscriptors. Descobreix l'activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -